Dupa ce a transferat in piata principala a Bursei lantul de restaurante si unitati alimentare oradean Calipso, Ioan Cuzman, seful SIF Banat-Crisana (SIF1) se declara un puternic sustinator al “economiei reale”, si mai putin in favoarea “economiei speculative”, asta chiar daca activitatea principala a oricarei societati de investitii financiare (SIF) se bazeaza in mare parte pe gasirea si tranzactionarea unor active profitabile.
“Cauzele crizei din Romania sunt in primul rand interne”, considera presedintele si directorul SIF1. “Sectorul financiar-bancar este absolut necesar intr-o economie insa trebuie sa intelegem ca nu poate sa ‘stea’ pe economia reala fara sa ii ofere o sansa adevarata. Nu poti sa dai credit cu dobanda 10-18% unor companii care au in cel mai bun caz o rentabilitate de exploatare a activelor de 3%. Vorbim despre niste noi realitati si este nevoie de o noua logica economica atat la noi cat si in toata lumea”, spune Cuzman.

Acesta considera ca in momentul de fata economia financiara este mult mai mare decat economia reala “iar aceste baloane speculative nu pot fi duse la nesfarsit”.

“Nu trebuie sa privatizam cu orice pret si in orice conditii”


Intr-un moment in care aproape toti actorii din piata de capital romaneasca incearca sa convinga reprezentantii Guvernului sa duca la bun sfarsit programul privatizarilor, Ioan Cuzman este rezervat in declaratiile pe seama acestui subiect.

“Nu trebuie sa privatizam cu orice pret si in orice conditii. Daca privatizarea este facuta pe baza unui proiect care sa aiba ca finalitate niste avantaje economice pentru Romania, atunci da, este un lucru bun; daca nu, atunci privatizarea nu este buna. Privatizarea in sine nu reprezinta nimic, ea nu trebuie sa fie scopul in sine, ci mijlocul prin intermediul caruia se vrea atingerea unui scop. Pana acum, privatizarea in Romania a fost doar un scop”, considera seful SIF Banat-Crisana.

Acesta se declara insa puternic in favoarea privatizarilor facute transparent, pe bursa, in detrimentul privatizarilor catre strategici adesea protejati de contracte secretizate.

“Nu inteleg de ce trebuie sa ne oprim doar la procesul in sine de privatizare si nu privim mai departe la adevaratele motive pentru care acestea sunt necesare. Nu sunt impotriva privatizarilor, insa ele trebuie sa faca parte dintr-un proiect de dezvoltare socio-economica a Romaniei”, mentioneaza Cuzman.

“Nu exclud posibilitatea sa vedem la SIF1 o propunere similara celei facuta de Elliott la Fondul Proprietatea”


Seful SIF Banat-Crisana spune ca intelege propunerea facuta de americanii de la fondul de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar de la Fondul Proprietatea (FP), aceasta fiind parte dintr-o strategie normala pe care orice investitor o are.

“Dupa ce a aparut Elliott, toata lumea si-a schimbat optica fata de aceasta chestiune a vanzarii activelor. Ei au declarat ca vor sa vanda active, sa isi ia banii si sa plece. Sunt de inteles intr-un fel pentru ca pana la urma orice investitor vrea sa castige cat mai mult, aceasta este ratiunea oricarui jucator. Daca aceasta ratiune nu se potriveste cu alte lucruri, aceasta este o alta problema. Eu nu exclud nici posibilitatea ca niste actionari sa vina si sa propuna acelasi lucru si la SIF1”, a declarat Cuzman.

Alegeri pentru o noua conducere la SIF Banat-Crisana: “Nici nu stiu daca mai candidez. Daca actionarii aduc o conducere mai buna, eu ma bucur”

Intrebat daca va candida anul viitor pentru un nou mandat la conducerea SIF Banat-Crisana, mai ales in conditiile in care recent actionarii unor SIF-uri si-au aratat, mai mult sau mai putin public, nemultimirea fata de conducerea societatilor, Cuzman a declarat ca nu stie inca exact ce va face.

“Nu stiu daca mai candidez; nu am luat o decizie in sensul acesta iar deocamdata nu vreau sa ma pronunt. Am vazut anumite incercari ale actionarilor de la alte SIF-uri, insa nu pot sa le comentez. Daca o alta varianta de conducere propusa de actionariat aduce un plus de calitate la SIF1, atunci eu ma bucur, indiferent de pozitia mea individuala. Daca ma intrebati despre posibilitatea schimbarii conducerii o sa va raspund asa cum am raspuns acum cativa ani cand am fost intrebat ce parere am despre o anumita forta politica care castigase alegerile: am zis ‘Cu cat mai rau cu atat mai bine. Daca noua conducere politica fac ceva pentru populatie, atunci ar trebui sa fiu nebun sa spun ca nu sunt de acord cu ei’. Acelasi lucru este valabil si la SIF”, spune Ioan Cuzman.

“Noul Guvern sa evite dezechilibrele si sa nu se laude cu cresteri economice din marirea unor taxe”


Principala asteptare a sefului SIF1 de la noul Guvern vizeaza mentinerea “echilibrului economic”.

“Eu sper doar ca aceasta guvernare sa nu produca dezechilibre in economie. De asemenea, dupa parerea mea trebuie evitate situatiile in care vedem cum guvernantii se lauda cu o crestere economica ‘in cifre’, nu in economia reala, crestere rezultata doar de pe urma maririi TVA, asa cum s-a intamplat in Romania”, spune Cuzman.

El adauga faptul ca o crestere a PIB bazata pe modificarea unor taxe sau pe alte operatiuni financiare nu inseamana in niciun caz o crestere a economiei reale.

“Motorul economic nu porneste fara impuls de la Guvern. Pe actualii guvernanti i-as intreba un singur lucru: ce rata de crestere a PIB anticipeaza pentru urmatorii ani? In ultimii 22 de ani am avut 52 de strategii pentru dezvoltarea economica. Nu trebuie sa redescoperim roata. Trebuie doar sa ne concentram pe societatile, capitalul uman si resursele naturale pe care le avem deja”, a concluzionat seful SIF Banat-Crisana.

Sursa imagine: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri