BVB a urmat linia burselor externe si a coborat cu 4,11%, in cel mai alert ritm din ultimele noua luni, intr-o piata in care ordinele de vanzare au dus preturile in jos si actiuni precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Transelectrica si Transgaz au consemnat corectii de pana la 6,7%.
O corectie mai mare decat cea de luni a fost inregistrata la 8 august, cand indicele general BET-C a coborat cu 7,41%. Atunci, decizia agentiei de evaluare Standard & Poor's de reducere a ratingului SUA a dus la corectii dure pe toate pietele, relateaza Mediafax.

In primele minute ale sedintei de luni, piata locala a coborat cu 0,4%, mai usor decat bursele externe, insa dupa ora 10:30 scaderea a inceput sa se accentueze. Punctul minim al indicelui general BET-C a fost atins in jurul orei 16:10, cand piata era cu 4,24% sub nivelul de vineri.
"Orice ordin de vanzare trebuia introdus la 3-4 procente mai jos pentru a gasi contraparte. Evolutia pare a fi definita de miscarile de pe pietele externe. Sa nu uitam ca leul se afla la un minim istoric in raport cu euro si sunt semnale ca se retrag bani din Romania. Asta ar putea explica evolutia din ultimele zile. Pe deasupra este deja prea cunoscuta zicala «vinde in mai si pleaca!»", a declarat pentru Mediafax directorul departamentului Clienti al SSIF Broker, Adrian Ceuca.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, era in scadere cu 4,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 5,81% sub inchiderea de vineri. Reculul indicelui BET-NG a fost accentuat de scaderile consemnate de actiunile Transelectrica (5,8%), OMV Petrom (5,88%) si Transgaz (6,73%).

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 4,15%. Actiunile SIF-urilor au inregistrat corectii de 2,09% - 4,71%, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu 4,59%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a consemnat o corectie de 4,18%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Scaderile de astazi (luni -n.r.) se justifica prin teama investitorilor de o noua evolutie asemanatoare celui de anul trecut, cand am vazut scaderi importante. Incertitudinea si problemele din zona euro nu aduc cumparatori in piata si accentueaza temerile vanzatorilor. Cred ca exista sanse pentru noi corectii in perioada urmatoare. Din cauza lipsei de cumparatori din piata majoritatea celor care vor sa vanda sunt nevoiti sa actioneze direct, iar lipsa volumelor accentueaza miscarea descendenta. Este de ajuns sa fie sedimentata teama in randul investitorilor si foarte rapid apare si vanzarea panicata. Pe piata locala s-a vazut inca de acum cateva saptamani ca nu mai exista interes pentru cumparare, cu cateva exceptii. In momente precum cele de astazi de pe pietele internationale vedem si urmarile acestei lipse de interes, adica scaderile generalizate", a afirmat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 40,6 milioane lei (9,1 milioane euro), valoare cu 68% peste rulajul sedintei precedente, de 24,1 milioane lei (5,4 milioane euro). Totusi, lichiditatea a fost asigurata in proportie de 58% de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (14,5 milioane) si SIF Transilvania (9 milioane lei).

Cea mai recenta operatiune cu actiunile FP a fost efectuata la 0,489 lei, pret in scadere cu 4,59%, iar titlurile SIF Transilvania au coborat cu 4,71%, la 0,688 lei. Cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizat si un deal, de 2,4 milioane lei, la pretul de 0,496 lei, cu 3,22% sub inchiderea de vineri.

Cate o tranzactie negociata a fost realizata si cu 0,51% din actiunile SIF Oltenia (3,4 milioane lei) si cu titluri OMV Petrom (1,8 milioane lei). Actiunile SIF Oltenia au fost transferate la 1,16 lei, pret cu 0,94% sub inchiderea de vineri, iar titlurile companiei petroliere au fost cedate la 0,375 lei, cu 4,6% sub referinta.

Pe piata principala, actiunile SIF Oltenia au coborat cu 4,44%, la 1,119 lei, iar titlurile OMV Petrom au scazut cu 5,88%, la 0,37 lei. Operatiunile cu actiuni SIF Oltenia au cumulat 1,4 milioane lei, iar titlurile companiei petroliere au consemnat un rulaj de aproape 2 milioane lei.

La finalul sedintei pe verde erau doar actiunile emise de sapte societati din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea Internationale. Evolutia acestor titluri a venit insa pe rulaje foarte reduse. Cel mai mare rulaj, de 262.000 de lei, a fost consemnat de actiunile Azomures, care au urcat cu 0,56%, la 1,979 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 360.000 de lei, valoare cu putin sub rulajul de vineri, de 366.000 de lei.
Titlurile Iprolam (IPRO) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 108.000 de lei, iar pretul a scazut cu 12,09%, la 8 lei.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,7%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est coborau cu pana la 3,2%.

Pietele sunt influentate de temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro, antrenate in ultimele zile de tensiunile politice din Grecia, unde principalele nu reusesc sa formeze o coalitie de guvernare. Impasul politic generat de esecul negocierilor privind formarea unui guvern in Grecia, care sa sustina masurile de austeritate si acordul cu FMI si institutiile financiare internationale, amplifica temerile privind iesirea Greciei din zona euro.

In plus, premierul elen Lucas Papademos, seful guvernului care ar fi trebuit sa-si incheie mandatul odata cu formarea unui nou executiv dupa alegerile de la inceputul lunii mai, a avertizat presedintia ca statul ar putea intra in incetare de plati la inceputul lunii iunie, mai devreme decat se credea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri