Bursa a scazut din nou, cu 0,24%, iar actiunile SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana au scazut puternic, cu 25% si, respectiv, cu 9,09%, intrucat de miercuri cumparatorii nu mai au dreptul sa incaseze dividende, informeaza Mediafax.
Piata a consemnat astfel a sasea sedinta consecutiva de corectii, interval in care indicele general BET-C a coborat cu 11,51%. In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 12,14%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea, a coborat cu 14,53%.

Raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele general este cu numai 1,25% mai sus, in timp ce indicii BET si BET-FI sunt pe plus cu 8,85% si, respectiv, cu 6,61%.

Corectiile inregistrate miercuri de actiunile SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana sunt apropiate de valoarea dividendelor pe care societatile le vor distribui. De regula, in data ex-dividend, din care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa incaseze dividendele din profitul de anul trecut, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului.

Dupa primele 15 minute de tranzactionare, Bursa a extins limita de variatie pentru actiunile SIF Transilvania la 25% si actiunile au coborat cu 24,6% sau aproape 0,17 bani. Valoarea cu care a scazut pretul este apropiata de cea a dividendului pe care SIF Transilvania il va acorda, de 0,1712 lei/actiune. Societatea va distribui cel mai mare dividend brut dat vreodata de la listarea SIF-urilor.

La inchiderea pietei principale, titlurile SIF Transilvania erau in picaj cu 25% sau 0,172 lei, pretul ajungand la 0,516 lei. Acestea au consemnat primul rulaj de la BVB, de 6,9 milioane lei.

Influenta datei ex-dividend a fost vizibila si asupra actiunilor SIF Banat-Crisana, care au coborat cu 9,09% sau 0,09 lei, la 0,9 lei. Si in acest caz, valoarea cu care a scazut pretul este apropiata de cea a dividendului, de 0,1 lei/actiune. Titlurile SIF Banat-Crisana au inregistrat al saselea rulaj din piata, de 875.000 de lei.
Corectiile consemnate de actiunile SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana au influentat semnificativ indicii in care acestea sunt incluse.

Astfel, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a cazut cu 5,6%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 2,47%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Piata romaneasca de capital inregistreaza scaderi insemnate din cauza a doi factori cumulativi, anume trecerea anumitor datelor ex-dividend si un climat extern profund afectat de incertitudinile economiilor europene, in special de situatia specifica a Greciei, care pare sa fi ajuns intr-un punct de maxima deteriorare. Acest climat de incertitudine va domni si in perioada urmatoare, alegerile din Grecia si scadenta unor datorii in iunie fiind subiecte fierbinti care transmit in momentul de fata stiri contradictorii", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Restul actiunilor de la BVB au consemnat variatii usoare.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat in scadere cu 0,65%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu doar 0,15% peste nivelul de marti.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 21,7 milioane lei (4,9 milioane euro), valoare de aproape trei ori sub lichiditatea sedintei precedente, de 62,8 milioane lei (14,4 milioane euro). Aproape 55% din rulajul de miercuri a fost acoperit de transferurile cu actiunile SIF Transilvania (6,9 milioane lei) si cu titlurile Fondului Proprietatea (4,8 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au incheiat ziua in crestere cu 0,64%, la 0,489 lei. Astfel, actiunile au recuperat o parte din corectia de 12,6% inregistrata in precedentele cinci sedinte, cand au fost influentate in principal de trecerea datei de dividend.

"Actiunea Fondul Proprietatea, extrem de importanta pentru bursa romaneasca, resimte pe langa climatul extern defavorabil si recenta schimbare de opinie a noului guvern, care amana listarile companiilor de stat, companii care se regasesc si in portofoliul FP. Semnalul transmis este unul negativ in ideea ca amanarea procesului de transparentizare si corecta estimare a valorii acestor companii produce neincredere si inconsistenta fata de investitorii straini", a mai spus brokerul.

Pe segmentul de piata destinat obligatiunilor au fost cedate trei pachete de titluri de stat, in valoare cumulata de 61,5 milioane lei (13,8 milioane euro).

La inchiderea pietei de la Bucuresti, bursa de la Londra era in scadere cu 0,3%, piata de la Frankfurt stagna, iar bursa de la Paris avansa cu 0,7%. Pietele din Europa Centrala si de Est sunt in scadere cu pana la 1,9%.

Pietele sunt tensionate inca de la inceputul saptamanii trecute, ca urmare incertitudinilor politice din Grecia.
Presedintia Greciei a anuntat marti ca vor fi organizate noi alegeri anticipate, dupa ce partidele politice nu s-au inteles pentru formarea unei coalitii guvernamentale. Investitorii sunt ingrijorati ca instabilitatea politica din Grecia si eventuala preluare a puterii de partide care se opun masurilor de austeritate ar duce la iesirea tarii din zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri