Bursa de la Bucuresti s-a intors pe linia descendenta si a scazut vineri cu 1,42%, astfel ca reculul din luna mai a ajuns la 12,4%, iar indicele general al pietei, BET-C, a coborat la nivelul de la finalul anului trecut.
Scaderea bursei a fost determinat atat de corectiile de pe pietele internationale, cat si de trecerea datelor ex-dividend la mai multe companii importante de la BVB.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat in luna mai cu 12,57%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 17,95%. Cei doi indici inca mai sunt pe plus fata de finalul anului trecut, cu un castig de 7,3% (BET) si, respectiv, 3,55% (BET-FI).

"Declinul bursei din ultima perioada reflecta si faptul ca rebound-ul din primele luni ale anului a vizat strict dividendele. De altfel, doar companiile care au prezentat potential bun pentru dividende referitoare la exercitiul financiar 2011 au fost in centrul raliului, respectiv FP, SIF-uri si OMV Petrom. Aceasta evolutie a bursei din ultima perioada a fost determinata de deteriorarea climatului macrofinanciar, indeosebi in zona euro, principalul partener economic, in contextul reintensificarii crizei datoriilor suverane. Alegerile din Grecia si Franta, dificultatile din Spania si alte state, si transmiterea crizei din sfera finantelor publice catre sectorul financiar privat au determinat scaderi importante ale principalelor piete europene", a declarat Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker.

Dupa sase sedinte consecutive de corectii, piata s-a oprit joi din scadere, insa amplificarea tensiunii de pe bursele internationale dupa retrogradarea bancilor spaniole de catre Moody's si a ratingului Greciei de catre Fitch, au readus cotatiile pe rosu la debutul sesiunii de vineri.

Desi in a doua parte a sedintei pietele de la Paris si Frankfurt au trecut pe crestere usoara, bursa de la Bucuresti a ramas pe scadere.

Astfel, la inchiderea pietei principale indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,32%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), se plasa cu 2,42% sub nivelul de joi.

In absenta unor ordine mai mari de cumparare, unii vanzatori au dus vizibil in jos pretul titlurilor SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3) pentru a gasi contraparte. Astfel, aceste actiuni au inregistrat corectii de 2,87% - 6,12%. In acelasi timp, titlurile SIF Muntenia si SIF Moldova au scazut cu 1,47% si, respectiv, cu 0,6%.

Actiunile SIF Transilvania si SIF Oltenia au consemnat cele mai ridicate rulaje din aceasta categorie, de 3,4 milioane lei si, respectiv, 1,4 milioane lei. Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 1,69%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 2,12%. Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 24,7 milioane lei (5,5 milioane euro), valoare cu 47% peste rulajul de joi, de 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat 40% din lichiditatea pietei, cu operatiuni de 9,8 milioane lei. Din aceasta suma, 2 milioane lei a reprezentat valoarea a doua deal-uri realizate la un pret cu 1,6% sub inchiderea de joi. Pe piata principala, aceste actiuni au scazut cu 1,42%, la 0,4919 lei.

"Pietele est-europene au cel mai mult de suferit de pe urma situatiei din zona euro, principalul partener economic. Practic, asistam la iesiri de capital din aceste economii, fie strain, fie autohton. Drept urmare, se constata un declin sever pe burse, dar si la nivelul pietei valutare. Iesirile de capital de pe bursa din ultima vreme sunt atat alte investitorilor straini, dar si ale romanilor. Per ansamblu, aceste iesiri de capital din economia reala si financiara sunt reflectate si de piata valutara prin deprecieri ale monedelor. Din pacate, ajustarea economiei interne in urma valurilor de criza nu este nici pe departe terminata, iar daca criza din zona euro va continua sa se intensifice, cel mai probabil economia va incheia pe minus 2012. Oricum, este o economie care functioneaza pe terenuri aride, la aceasta evolutie contribuind si riscurile politice din plan intern", a afirmat Radulescu.

Tranzactii negociate au fost realizate si cu actiuni OMV Petrom (4,2 milioane lei) si SIF Muntenia (904.000 de lei). Pe piata principala, titlurile companiei petroliere au consemnat un rulaj de 1,3 milioane lei lei, iar operatiunile cu actiunile SIF Muntenia au cumulat 488.000 de lei. Titlurile OMV Petrom au scazut cu 1,31%, la 0,34 lei.

Investitorii au continuat sa manifeste un interes foarte redus pentru actiunile de pe piata Rasdaq, astfel ca operatiunile au cumulat 239.000 de lei. In sedinta precedenta, transferurile au fost de doar 102.000 de lei.

Titlurile firmei Ceramica Iasi (CERE) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 84.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,6%, la 0,92 lei.

"Cata vreme nu se ajunge la solutii credibile in zona euro, vom avea in continuare volatilitate si tendinta descendenta. Nu exclud rebound-uri temporare, insa o tendinta ascendenta durabila este determinata de relansarea sustenabila a investitiilor de catre companii. Insa, intr-un astfel de climat macroeconomic, caracterizat prin riscuri de default suveran, propagare catre sectorul financiar privat si divergenta economiilor unei uniunii monetare, nu putem vorbi despre semnale favorabile pentru investitii", a mai spus analistul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu pana la 0,2%, dupa patru zile consecutive de corectii, in timp ce bursa de la Londra era in scadere cu 0,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri