Tradeville propune Bursei de Valori Bucuresti organizarea unei dezbateri publice pentru identificarea unei solutii de natura sa incurajeze investitiile pe piata de capital, la care sa ia parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Asociatiei Brokerilor, Asociatiei Investitorilor de pe Piata de Capital si ai societatilor de servicii de investitii financiare. Aceeasi propunere a fost facuta si de reprezentantii Estinvest.
“Peste 60% ar fi impozitul mediu platit pe parcursul anului de un investitor pe piata de capital daca s-ar aplica propunerea privind plata anticipata a impozitului. Procentul a rezultat din simularea facuta pentru 2105 clienti activi in 2011 ai firmei de brokeraj Tradeville”, se arata intr-un comunicat Tradeville.

Impozitul anticipat presupune ca brokerul trebuie sa retina la fiecare vanzare 16% din profitul tranzactiei. Cum pierderile nu se scad, rezultatul final conduce la un procent urias de impozitare.

Din analizele facute, clientii vor opta fie pentru renuntarea la tranzactii, fie sa isi deschida conturi in strainatate unde fiscul roman nu ii poate urmari si nu li se poate impune o norma aberanta.

Rezultatul final va fi prabusirea pietei de capital din Romania, imposibilitatea derularii de oferte publice de privatizare la care sa participe investitori romani prin brokeri locali, incurarajarea firmelor de profil straine care racoleaza clienti pentru a isi deschide conturi in afara tarii si alungarea romanilor care detin sume substantiale in strainatate, intrucat nimeni nu isi permite sa plateasca un impozit aberant si in genere sa riste asemenea evolutii in piata”, se mai arata in comunicatul Tradeville.

Si casa de brokeraj Estinvest a propus institutiilor pietei organizarea unei dezbateri publice pentru clarificarea tuturor aspectelor impozitarii propuse. Lucian Isac, directorul general al Estinvest, a declarat pentru Wall-Street ca a trimis de ieri o propunere in acest sens si ca se asteapta la o discutie, in cel mai scurt timp.

Dupa ce s-au luptat impreuna pentru eliminarea obligatiei investitorilor de pe Bursa de a depune la Fisc declaratia 225, prin care se declara castigurile in fiecare trimestru, brokerii si administratorii fondurilor de investitii au ajuns sa aiba pareri diametral opuse despre cea mai recenta modificare a Codului Fiscal, pe care Guvernul vrea sa o faca.

Casele de brokeraj, obisnuite sa lucreze in general cu jucatori care investesc direct si care speculeaza de la o zi la alta tendintele pietei, se tem ca ar putea sa isi piarda clientii, din moment ce acestia vor avea practic sume de bani importante blocate la fiecare tranzactie (pentru plata impozitului de 16%), asta chiar daca la final de an, in termeni neti, respectivii clienti ar putea sa inregistreze pierderi.

In schimb, administratorii fondurilor de investitii nu sunt atat de ingijorati din moment ce acestia investesc pe termen lung, fac foarte putine tranzactii si implicit nu trebuie sa plateasca cota anticipata decat in cazuri foarte rare, cand marcheaza in piata un profit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri