“Haideti sa ne concentram mai intai asupra problemelor si investitorilor din Romania, pentru ca, sa fim seriosi, marile fonduri de investitii din Londra nu dau doi lei pe ce se intampla acum la noi in tara”, este concluzia transanta a unui investitor prezent la conferinta “Maturizarea pietei de capital”, un eveniment cu traditie deja, organizat de wall-street.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Cand vedem companii private aduse pe Bursa? Anghel: Dupa succesul Transelectrica am fost contactati de anumite societati


Lucian Anghel (foto), presedintele BVB, spune ca succesul ofertei publice desfasurata la Transelectrica in aceasta primavara i-a determinat pe sefii unor anumite societati private sa contacteze bursa pentru a afla detalii despre o eventuala listare.

“Avem insa nevoie si de o continuare a privatizarilor facute de stat si din cate am discutat cu domnul Lucian Isar (n.red. ministrul delegat pentru mediul de afaceri), exista determinare pentru realizarea acestora”.

Intrebat despre posibilitatea amanarii ofertelor programate pentru acest an in situatia in care Grecia ar da faliment, Lucian Anghel a declarat ca, din punctul sau de vedere, calendarul privatizarilor poate continua fara prea mari probleme, din moment ce „o oferta 200 – 300 mil. euro este relativ mica pentru fondurile internationale de investitii”.

Investitorii: Lipsa de maturitate exista atat la noi, cat si la institutiile pietei



Tony Romani (foto), antreprenor si investitor pe bursa, spune ca pana in prezent nu au fost luate masuri importante pentru atragerea si sprijinirea micilor investitori. El subliniaza faptul ca BVB ar trebui sa acorde o prioritate mai mare eforturilor de atragere a investitorilor. “Din punctul meu de vedere investitorii sunt cei mai importanti, chiar mai importanti decat companiile Fara investitori, fara bani in piata, nu vor putea sa fie atrase nici companiile private”.

El a fost completat de un alt investitor prezent la conferinta, care considera ca populatiei obisnuite ii lipseste cultura si mentalitatea investitionala. „Vedem perceptii eronate despre 'jucatori' sau castigurile de peste noapte. Nu asta esenta pietei. Esenta o vedem in tarile dezvoltate, unde familii normale, nu bancheri sau mari investitori, obisnuiesc sa mosteneasca din generatie in generatie portofolii de actiuni”.

De cealalta parte, Lucian Anghel a subliniat ca Romania va putea sa ofere credibilitate investitorilor doar daca va exista un consens politic pe termen lung, cu 3-4 prioritati economice ale tarii. “Diferenta este ca in Polonia, indiferent de culoarea politica, s-a mers pe o singura directie, cu o strategie pe zece ani”.

Silviu Enache, OTP Bank: Investitorii vor companii de IT pe Bursa… si Hidroelectrica



Companiile de IT sunt printre cele mai asteptate de catre investitorii de pe Bursa, potrivit lui Silviu Enache (foto), directorul departamentului piete de capital din cadrul OTP Bank.

“Primul nume care imi vine in minte din IT si care ar fi foarte interesant pentru investitorii de pe BVB este Gecad. In ultimii ani au existat si alti manageri din domeniu care si-au afirmat intentia de a se lista, insa din pacate acest lucru nu s-a realizat pana in prezent. Hidroelectrica este o alta companie foarte asteptata in piata”, a declarat Enache.

Alte companii cu potential de crestere care pot beneficia de instrumentele pietei de capital sunt cele din agricultura, energie verde dar si cele de exploatare a resurselor naturale, mentioneaza brokerul de la OTP.

Ce trebuie sa stie investitorii, din punct de vedere legal, inainte de a intra pe bursa


“Din punct de vedere legal, cel mai important pentru investitori inainte de a intra pe bursa este sa isi cunoasca drepturile. Dreptul la informare, la tratament egal si drepturile speciale disponibile minoritarilor sunt primele care trebuie avute in vedere”, spune Silvana Ivan (foto), avocat asociat al casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii.

Un drept al actionarilor minoritari adesea uitat de catre acestia este acela de a cere rapoarte speciale realizate de auditorul intern sau cel financiar al companiei, atunci cand considera ca managementul a realizat o operatiune care nu este in interesul companiei.

De cealalta parte, principalele probleme legale cu care se confrunta companiile de pe bursa sunt cele care tin de dezvaluirea datelor.

“Administratorii societatilor au de obicei dificultati in determinarea informatiilor ce se califica drept informatii privilegiate si deci trebuie dezvaluite publicului, si cele care nu trebuie raportate. Acesta precum si procesele prin care anumite companii sunt hartuite de actionarii minoritari, in special in legatura cu aspecte ce tin de protejarea dreptul lor la informare sunt cele mai importante aspecte legale pe care o companie listata le are de infruntat”, a explicat Ivan.

Mai vine cineva pe Bursa cand falimentul Greciei bate la usa?



Actiunile romanesti vor fi lovite de o eventuala iesire a Greciei din zona euro si de falimentul acestei tari, insa in timp, perioada actuala s-ar putea dovedi ca a reprezentat un punct foarte bun de cumparare, este de parere Ovidiu Dumitrescu, seful departamentului de analiza al firmei de brokeraj Tradeville.

“Daca Grecia iese din zona euro vom vedea un efect negativ asupra tuturor activelor cu risc din lume, inclusiv actiunile romanesti. Pe termen lung insa, aceasta ar putea constitui genuld e oportunitate care apare o data la zece ani in pietei, in punctul maxim al unei crize financiare”, a declarat Dumitrescu.

Analistul Tradeville spune ca un exit al Greciei ar pune probleme atat direct, prin insolventa, cat si indirect, prin discreditarea euro ca moneda de rezerva. Relevant pentru sansele de iesire ale Greciei din zona euro este si faptul ca pentru prima data in istorie Banca Centrala Europeana ia in calcul aceasta posibilitate.

Citeste cele mai importante declaratii de la Conferinta Maturizarea pietei de capital, editia a III-a, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri