Adunarea Generala a Actionarilor Depozitarului Central (DC) a ales ieri noul presedinte. Cristian Agalopol, director piete de capital Citibank Romania, a fost ales administrator si presedinte al Consiliului de Administratie al DC. Mandatul sau va incepe imediat dupa validarea de catre CNVM.
Agalopol este licentiat al Academiei de Studii Economice, a absolvit programul EMBA – International Faculty of University of Sheffield si are o experienta de peste 15 ani in domeniul financiar.

Functia de presedinte la Depozitar a fost libera aproape un an. Fostul director al BVB, Valentin Ionescu, a demisionat din conducerea DC in iunie 2011, dupa ce, in decembrie 2010, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis o dispunere de masuri prin care interzice conducatorilor unui operator de piata sa fie membri in CA sau conducatori ai unui depozitar central sau case de compensare.

Din iunie 2011, postul a ramas liber, sedintele de consiliu fiind conduse de vicepresedintele DC, Doru Bolos.

Actionarii Depozitarului Central au mai aprobat ieri situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2011.

Depozitarul Central a obtinut anul trecut un profit brut de 3,14 milioane lei, cu 66% mai mare decat cel planificat. Valoarea instrumentelor financiare straine inregistrate in sistemul Depozitarului Central s-a triplat in 2011 fata de 2010, valoarea acestora fiind de 98,1 milioane euro (423,5 milioane lei). De asemenea, numarul de instrumente financiare straine a crescut de 6,75 ori in 2011 fata de 2010.

Actionarii Depozitarului Central au hotarat distribuirea ca dividende a profitului net de repartizat, in valoare de 2,728 milioane lei.

De asemenea, a mai fost aprobata modificarea si completarea Listei de tarife si comisioane percepute de catre Depozitarul Central.

Pentru anul 2012, Depozitarul Central a previzionat venituri totale de 15,11 milioane lei, cheltuieli totale de 13,84 milioane lei si un profit brut de 1,27 milioane lei.

In formularea strategiei pentru anul 2012 s-a pornit de la schimbarile ce au loc pe plan european, respectiv viitorul cadru de reglementare a depozitarilor centrali, propus de Comisia Europeana si proiectul TARGET2-Securities, sistemul pan-european de decontare al Bancii Centrale Europene, astfel incat Depozitarul Central sa fie pregatit pentru viitoarea competitie cu alti depozitari europeni.

“Strategia Depozitarului Central este corelata cu cea a Bursei de Valori Bucuresti si cuprinde obiective privind continuarea adoptarii celor mai bune practici europene in domeniul post-tranzactionare, cresterea automatizarii si standardizarii proceselor, cresterea sigurantei si reducerea riscurilor, extinderea ofertei de servicii transfrontaliere pentru noi piete, pe baza cerintelor participantilor la piata, dezvoltarea de noi servicii, continuarea dezvoltarii de parteneriate interne si internationale, precum si cresterea vizibilitatii pietei de capital din Romania”, se arata in comunicatul publicat de DC.

La 30 iunie 2011, BVB detinea 69,0420% din capitalul social al Depozitarului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri