Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,2%, in linie cu bursele externe, insa intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa lipseasca de la tranzactionare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 7,6 milioane lei.
Piata a incercat sa creasca usor in primele minute, insa a trecut rapid pe scadere, in conditiile in care bursele vest-europene au debutat pe rosu. Desi, preturile au scazut usor, cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, la fel ca in precedentele sase sedinte, scrie Mediafax.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian, crede ca investitorii vor continua sa fie prudenti la tranzactionare si rulajele vor fi reduse cel putin pana se va stabili o trauiectorie clara pe pietele externe.

"Se pare ca investitorii stau in continuare in expectativa, chiar daca preturile actiunilor locale au scazut puternic in ultima perioada, iar din punct de vedere al nivelurilor de pret atinse titlurile ar trebui teoretic sa fie foarte atractive. Este posibil ca jucatorii locali sa fi devenit debusolati din cauza incertitudinilor care planeaza la nivel international si a multitudinii de stiri contradictorii care au inundat piata. Astfel, ei prefera sa astepte o stabilizare a situatiei econonomice internationale decat sa faca vreo miscare gresita anticipand o directie a evenimentelor din perioada imediat urmatoare. Este posibil ca si in sedintele viitoare sa vedem o situatie asemanatoare celei din ultimele zile, iar pana in momentul in care nu vom vedea o relaxare a climatului european, nu cred ca ne putem astepta la o situatie diferita", a declarat Muresian pentru Mediafax.

La inchiderea pietei principale, cele mai lichide zece actiuni plasau indicele BET cu 1,01% sub nivelul de marti, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era in crestere nesemnificativa, cu 0,07%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,56%.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,97% fata de nivelul sedintei precedente. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Sunt sanse foarte mari ca aceasta stare de apatie sa duca la o crestere vizibila a volatilitatii indicilor, in conditiile in care orice ordin mai mare va misca preturile intr-o directie sau alta. Astfel, am putea asista chiar la sedinte de cresteri sau de scaderi accelerate daca si pe pietele internationale vom vedea situatii asemanatoare", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare cu 36% mai redusa decat rulajul de marti, de 11,9 milioane lei (2,6 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu transferuri de 2,3 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,88%, la 0,487 lei.

Unii investitorii au fost mai activi la tranzactionarea derivatelor si au realizat operatiuni de 3,4 milioane lei (767.000 de euro) pe segmentul destinat produselor structurate, suma reprezentand aproape jumatate din rulajul pietei actiunilor.

Transferurile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, la aproape doua ore dupa inchiderea pietei actiunilor. Produsele structurate, in special certificatele turbo, sunt vizate cu precadere de speculatori deoarece aceste titluri inregistreaza variatii mai mari de pret fata de oscilatia cotatiei activului suport pe care au fost emise.

La inchidere pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,6%. Declinul principalelor actiuni europene s-a accelerat dupa ce un nou sondaj efectuat in Grecia a indicat ca principalul partid antiausteritate, Syriza (Coalitia Stangii Radicale) se afla pe prima pozitie in preferintele populatiei, inaintea alegerilor parlamentare din iunie. Alegerile din iunie ar putea decide daca Grecia ramane in zona euro.

Anterior, mai multe sondaje date publicitatii duminica indicau ca partidul Noua Democratie, care sustine acordul incheiat cu creditorii externi, este favorit la alegerile parlamentare din 17 iunie. Informatia de duminica a sustinut pe pietele finaniciare optimismul ca Grecia va reusi sa formeze un guvern care sa respecte masurile de austeritate convenite pentru ajutorul financiar extern si sa mentina astfel tara in zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri