De la „inaltimea” unei piete in care anul trecut s-au facut tranzactii de doar 66 milioane euro, oficialii fondurilor de private equity si consultantii din domeniu nu pierd ocazia sa se planga de nivelul scazut al dezvoltarii burselor din Romania, asta desi n-au adus nicio companie pe bursa in istoria recenta a pietei. Cum raspund reprezentantii pietei?
„Cu 5 milioane de euro pe zi lichiditate este foarte greu pentru fondurile de private equity sa faca un exit pe bursa, nu ai cum sa atragi jucatori importanti cu asemenea rulaje. Bineinteles ca toti asteptam listari de la stat, insa nici din privat nu prea vin companii si mai trebuie facute eforturi acolo”, spune Cornel Fumea, director Corporate Finance KPMG Romania.

Lucian Butnaru, CEO-ul sistemului de plati ZebraPay, considera ca din cauza lichiditatii reduse „listarea pe bursa nu este o optiune pentru un private equity care vrea sa isi vanda detinerea din cadrul unei companii”, iar in aceste conditii vanzarea directa catre un strategic ramane singura optiune.

„Situatia bursei romanesti influenteaza mediul financiar, cultura antreprenoriala, nivelul de corporate governance din companii si pune presiune pe multiplii companiilor nelistate. Aici incercam sa sustinem cresterea numaruluid e IPO-uri, astfel incat sa putem face un exit pe bursa la companiile in care investim”, mentioneaza Ana Bobirca, investment committee chairman in cadrul fondului de private equity Central Europe Financial Services, infiintat de omul de afaceri Florin Pogonaru.

Vrei sa afli mai multe despre private equity si piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.


Ce a insemnat industria de private equity pentru bursa? Marile companii delistate, nimic adus la schimb pe piata



De cealalta parte, Adrian Lupsan (foto), vicepresedinte al Bursei de la Bucuresti (BVB) si directorul general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest, a subliniat ca fondurile de private equity „uita” sa spuna cate companii au adus chiar ele pe BVB.

„Niciuna. Din private equity pe bursa nu am vazut nicio companie listata pe bursa. In schimb pentru a face delistari sau pentru a face un exit, bursa a fost folositoare pentru aceste fonduri. Nu am vazut nicio opinie constructiva care sa vina de la fondurile de private equity pentru dezvoltarea bursei. Se spune ca bursa nu are anvergura pentru niste exituri mari, dar anul trecut exitul BERD de la BRD a fost mai mare decat toata piata de private equity”, a declarat Lupsan.

La inceputul anului 2011, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a vandut participatia de 5% pe care o detinea la BRD, tranzactia insumand 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

Lupsan a dat ca exemplu delistarea din 2004 a producatorului de medicamente Terapia, de catre fondul de private equity Advent International. In 2006, compania din Cluj a fost vanduta catre un investitor strategic - Ranbaxy Laboratories, pentru 270 milioane euro.

Alte doua exemple de companii delistate dupa ce au fost preluate de fonduri de private equity sunt cele ale producatorului de electrocasnice Arctic si Policolor.

„Eu nu critic delistarea. Acestea sunt regulile jocului pe bursa, dar nu mi se pare fair-play ca reprezentantii fondurilor sa se planga de faptul ca n-au unde face exit, cand exemple exista, insa acestia doar uita sa le mentioneze”, spune Lupsan.

Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), considera ca problema bursei nu este atat lipsa investitorilor, asa cum sugereza reprezentantii pietei de private equity, cat lipsa companiilor.

„In ultimele luni fondurile straine de investitii au cumparat fara probleme actiuni Fondul proprietatea de sute de milioane euro. Vorbim de sute de milioane euro care au intrat din 2011 si pana acum in Romania si asta luand in calcul doar FP. Din private equity cate sute de milioane au venit in perioada aceasta?”, mentioneaza Beze.

Fondurile administrate de britanicii de la City of London si americanii de la Elliott Associates au devenit principalii actionari ai Fondul Proprietatea (FP) in ultimul an, dupa ce statul roman si-a distributi actiunile catre micii romani, iar o buna parte din acestia au preferat sa vanda.

„Eu nu cad nici in extrema in care sa cred ca fondurile de private equity cumpara o companie, o storc cat pot, apoi cand s-au saturat o dau pe bursa ca pe Facebook, insa trebuie ca reprerezentantii acestei industrii sa inteleaga ca viitorul lor depinde si de gradul de dezvoltare al bursei si sa inteleaga ca fara o simbioza cele doua industrii vor creste foarte greu”, a concluzionat Beze.

Cauti finantare pentru compania ta? Vrei sa stai de vorba cu antreprenori, consultanti si investitori? wall-street.ro te invita la M&A Outlook - Editia a IV-a, cel mai important si interactiv for de dezbateri dedicat pietei de fuziuni si achizitii. Participa la conferinta! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri