Bursa de la Bucuresti a coborat cu 0,93%, astfel ca indicele general BET-C a atins nivelul din ultimii doi ani si noua luni, intr-o piata in care jucatorii au schimbat volume reduse de actiuni.
Un nivel mai redus decat cel de marti a fost inregistrat de indicele BET-C la 2 septembrie 2009. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 5,6% mai jos, potrivit Mediafax.

Mihai Iulian Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, spune ca in contextul creat de incertitudinile legate de viitorul zonei euro este normal ca pietele de actiuni sa fie nervoase pentru ca investitorii nu au repere si sunt asalatati de diferite scenarii ingrijoratoare.

"Multi investitori se gandesc ca evolutiile precum cele din toamna anului 2008 sunt repetabile. Piata de la Bucuresti nu poate decat sa fie prinsa intre aceste sentimente care conduc pietele financiare dezvoltate. Ba mai mult decat atat, in cazul BVB, fiind o piata mica si lipsita de investitori interni puternici, expectativa sau dorinta investitorilor financiari staini de a-si retrage capitalurile provoaca caderi ale cotattiilor mai mari la Bucuresti decat pe alte piete mai lichide, asa cum a fost de altfel cazul in 2008", a declarat Caruntu.

Analistul BCR spune ca este foarte greu pentru un investitor sa-si asume pozitii ferme de cumparare, avand in vedere contextul marcat de lipsa de predictibilitate in ceea ce priveste subiectele economice majore in economiile dezvoltate.

"Intr-un astfel de mediu, marcat de teama, nimeni nu poate sa intrevada cat s-ar mai putea duce in jos cotatiile. Ceea ce insa i-a invatat momentul Lehman Brothers, cel putin pe o parte dintre investitori, fie acestia sofisticati sau amatori, este ca in cazul jucatorilor cu apetit pentru risc si nervi tari, perioadele cele mai tulburi pot oferi firesc cele mai bune oportunitati de intrare", a afirmat Caruntu.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,64%, in schimb titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,5% peste nivelul de vineri.

"Daca perioada optima a intrarii in piata sau a mariri expunerii este foarte dificil de argumentat, in schimb este la indemana pentru orice investitor sa-si construiasca propria lista scurta de titluri pe care sa ia expunere cand considera ca este momentul oportun. Din acest punct de vedere, BVB ofera oportunitati care merita atentie printre cele mai lichide titluri, adica FP, Petrom, Transgaz sau Transelectrica. Daca ne gandim numai la faptul ca dividendele pe 2011 pentru aceste companii, mai putin Transelectrica, sunt sustenabil a fi obtinute si pe exercitiul financiar 2012 si ca randamentele dividendelor ar fi oricum de peste 7% avem un argument solid ca preturile actuale sunt atractive", a spus Caruntu.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,32%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 1,29%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 14 milioane lei ( 3,1 milioane euro), sub rulajul sedintei precedente, de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro). Lichiditatea pietei a fost sustinuta de transferuri cu actiunile Fondul Proprietatea ( 7,14 milioane lei ). Pretul acestor actiuni a scazut cu 0,54%, la 0,4799 lei.

"Pana la deznodamantul alegerilor din Grecia si a unor semnale concrete de la politicienii care hotarasc viitorul UE, probabil ca foarte putini investitori care vor avea curajul sa-si fundamenteze decizii radicale", a conchis Caruntu.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene consemnau variatii mixte, desi la deschidere erau in urcare, datorita optimismului generat de o serie de date economice pozitive din China si sperantelor ca liderii europeni pregatesc o strategie decisiva de solutionare a crizei din zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri