Bursa de la Bucuresti (BVB) a scazut vara in doar doi din ultimii zece ani, insa anul acesta nimeni nu indrazneste sa mai dea un pronostic pozitiv. Daca in 2008 a fost caderea criza creditelor, in 2011 a fost retrogradarea istorica a ratingului SUA, va fi in 2012 falimentul Greciei elementul care va pune din nou piata in genunchi?
Contrar conceptiei generale potrivit careia vara este o perioada slaba pentru pietele de actiuni, istoria ultimul deceniu arata ca pe BVB acest lucru nu este valabil, cel putin nu din punctul de vedere al evolutiei principalilor indici.

2011 si 2008 sunt singurii ani in care piata romaneasca de actiuni a inchis cele trei luni ale verii cu scaderi, iar asta in conditiile unor evenimente negative majore la nivel international, care au prabusit bursele din intreaga lume.

“Este aproape imposibil sa faci o recomandare de cumparare acum”


Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al Broker Cluj, spune ca in conditiile actuale lucrurile nu arata deloc bine pentru urmatoarele trei luni, asta dupa ce in mai BVB a scazut cu deja 13%.

“La ora actuala este aproape imposibil sa faci o recomandare de cumparare, pentru ca la cate lucruri se intampla afara nu poti da o estimare relevanta pe urmatoarele trei luni. In prezent, tendinta este de scadere”, mentioneaza Ceuca.

Scaderile s-ar putea sa fie insa ceva mai temperate pe SIF-uri, considera Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

“Tinand cont de situatia internationala din prezent, probabil pietele vor fi in declin in perioada urmatoare, iar BET-ul va fi afecatat mai puternic. In schimb, personal cred ca pretul SIF-urilor va rezista ceva mai bine, datorita unor elemente punctuale care se intampla acolo si ar putea avea o influenta in piata”, a declarat Chisu.

De cealalta parte, analistii Erste Bank spun intr-o nota trimisa investitorilor la inceputul acestei luni ca isi mentin estimarea de crestere pentru cea de-a doua parte a anului.

“Pentru aceasta regiune (n.red. Europa Centrala si de Est) ramanem la parerea ca vom vedea un start dificil urmat de o recuperare in restul anului 2012”, mentioneaza analistii bancii austriece.

“In doi ani s-ar putea sa vedem ca acestea erau minimele”

“Pentru cei cu bani si un orizon de investitie care sa se intinda pe cel putin un an sau doi, acest moment este unul bun pentru a construi un portofoliu cu actiuni subevaluate”, considera Adrian Ceuca.

Atat dupa scaderile puternice din 2008, cat si dupa cele din 2011, actiunile de pe bursa au inregistrat reveniri semnificative, cresterile depasind chiar si 50% in anumite cazuri. Problema este insa ca in cei doi ani mentionati anterior scaderile nu s-au limitat doar la perioada de vara, acestea continuand si dupa luna septembrie.

“Aceasta este o perioada extraordinara doar pentru investitorii de portofoliu, cei care vor sa cumpere actiuni la companii bune romanesti, dar care in prezent sunt cotate foarte jos. Castiguri vor fi, pentru ca preturile sunt mici, dar acestea se vor vedea pe termen lung, de pana la cinci ani”, spune Mihai Chisu.

Scaderi pe burse pana cel putin la alegerile din Grecia


Situatia Greciei ramane in centrul atentiei pentru urmatoarele luni atat in randul analistilor romani cat si in randul celor internationali, fiind practic imposibil sa gasesti o estimare privind evolutia peitelor care sa nu fie legata intr-un fel sau altul de posibilul faliment necontrolat al statului elen.

“Nici nu mai trebuie spus ca Grecia este in atentia tuturor si trage in jos pietele de capital. Este foarte putin probabil sa vedem o schimbare de trend pana cand grecii nu vor vota din nou”, spun analistii Erste.

In Grecia se vor desfasura noi alegeri parlamentare pe data de 17 iunie. Mentinerea acestei tari in zona euro depinde in proportie covarsituare de rezultatul alegerilor si de formarea unui Guvern care sa accepte masurile de austeritate cerute de oficialii UE si BCE.

“Iesirea Greciei din zona euro ar putea sa reprezinte si un element pozitiv, pentru ca ar disparea aceasta problema care a planat asupra pietelor in ultimii ani. Pe langa acest lucru insa, raman insa celelalte consecinte a caror gravitate nu poate sa fie estimata exact de nimeni in momentul de fata”, spune Chisu.

Sursa imagine: sxc.hu
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri