Bursa a crescut cu 1,12% miercuri, dupa ce marti indicele general al BVB a atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani si noua luni, pe o lichiditate sustinuta de operatiunile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP) si Erste Bank (EBS), potrivit Mediafax. Aceasta este prima zi de crestere pe bursa, dupa cinci sedinte consecutive de scadere.
La jumatatea zilei piata urca cu 1,58%, in conditiile in care bursele mature inregistrau castiguri de pana la 2%. Cresterile au incetinit in a doua jumatate a sedintei si pe pietele vest-europene.

"Cresterea de astazi (miercuri, n.r) s-a datorat aprecierilor consistente consemnate de pietele externe. Cauza o constituie schimbarea perceptiei investitorilor vis-a-vis de situatia din zona euro, dupa intalnirea G7. Ministrii de finante ai statelor G7 sunt mult mai hotarati sa ajute Spania si Grecia pentru a se stabiliza economic. In plus, cresterea impresionanta a PIB-ului din Australia a dus la o crestere importanta pe pietele asiatice, fapt care a amplificat si cresterile din Europa", a afirmat directorul de operatiuni al Estinvest, Marcel Murgoci.

Ministrii de Finante ai statelor G7 s-au angajat marti sa colaboreze pentru stabilizarea economica a Spaniei si Greciei, iar Japonia a anuntat ca este pregatita sa acorde sprijin, daca este nevoie. Totodata, oficialii nu au discutat despre o posibila iesire a Greciei din zona euro.

"Deocamdata, avem un trend descrescator. Pana la alegerile generale din Grecia si, mai ales, pana la summit-ul UE de la sfarsitul lunii iunie, pietele vor fi destul de agitate, fragile la orice fel de zvon. Directia poate fi oricare, investitorii actionand in functie de evenimentele zilnice. Sunt extrem de atenti la orice zvon si reactioneaza impulsiv, ceea ce poate conduce la reactii destul de violente (cresteri sau scaderi considerabile)", considera Murgoci.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 1,37%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,47% peste nivelul de marti.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in crestere cu 1,12%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 1,33%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,7 milioane lei (5 milioane euro), valoare cu 62% peste rulajul sedintei precedente, de 14 milioane lei ( 3,1 milioane euro).

Lichiditatea de miercuri a fost sustinuta in proportie de 59% de transferurile cu actiunile Erste Bank (7,17 milioane lei) si operatiunile cu actiuni Fondul Proprietatea ( 6,24 milioane lei).

Moody's a retrogradat miercuri Erste, Raiffeisen si UniCredit Austria in cadrul unei actiuni mai ample, care a vizat si sapte banci din Germania, considerate de agentie vulnerabile la conditiile dificile de pe unele piete din Europa Centrala si de Est si la noi socuri provocate de criza din zona euro.

Actiunile Erste (EBS) au crescut insa cu 1,27%, la 63,8 lei (14,3 euro), aliniindu-se astfel la cotatia de pe bursa de la Viena. Pe piata din Austria, aceste titluri erau cotate la 14,29 euro la finalul sesiunii locale.

"Ceea ce s-a intamplat pe actiunile Erste nu are legatura cu retrogradarea bancii. Stirea a venit intr-o piata pozitiva si cred mai degraba ca s-a realizat un schimb sau transfer de pachet de la un investitor la altul (poate pentru a muta riscul)", a spus Murgoci.

Actiunea FP a fost si miercuri in topul celor mai lichide titluri de la BVB, fiind o actiune care" indiferent de evolutia pietei tine capul de afis al Bursei", spune directorul de tranzactionare de la Estinvest.

Ultima tranzactie cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,825 lei, pret in crestere cu 0,54%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri