In timp ce majoritatea brokerilor isi ling ranile dupa 4 ani grei, austriecii profita de subdezvoltarea bursei si vin cu idei ambitioase. Euro Invest Bank s-a reintors in Romania, a cumparat un broker mic, l-a relansat, a pariat un milion de euro si acum incepe meciul real.
Un meci greu, cu adversari puternici, conditii neprielnice si multe necunoscute. Dar Gunter Woinar, CEO-ul companiei austriece care a cumparat anul trecut Transilvania Capital, este optimist si stie concret ce vrea: “Am venit sa facem bani!”.

Relansarea oficiala a Transilvania Capital, sub aripa Euro Invest Bank, a venit la aproape un an de la finalizarea tranzactiei. Cu o infuzie de un milion de euro in capitalul social si focus pe educatie si listari, austriectii au planuri serioase. Nu tintesc locuri pe podiumul clasamentului, nu vor sa se bata cu nimeni pentru rulaje. Planul este simplu: “Vrem sa oferim servicii de calitate, sa promovam bursa romaneasca si sa facem bani”, a declarat Gunter Woinar (foto), CEO-ul Euro Invest bank si presedintele Transilvania Capital, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Decizia de a cumpara un broker local nu face parte dintr-un plan de extindere in regiune, ci a venit dupa mai multe vizite si intalniri in Romania. Brokerii austrieci au o istorie cu BVB: au intrat in piata romaneasca in 1994, fiind in prima transa de SSIF-uri autorizate si, deci, membri fondatori ai operatorului bucurestean. In 2006, au vandut compania unor investitori greci, fiind strict o decizie de business, care s-a dovedit a fi tocmai buna. La acel moment, Woinar nu era CEO-ul companiei, el ocupand aceasta pozitie din 2007.

Relatia sa cu Romania a inceput prin prisma lui Valentin Ionescu, fost senior sales&trader la compania austriaca. Primele intalniri de business nu l-au convins imediat sa intre pe piata romaneasca, la nivel de business, povesteste managerul. Dar dupa mai multe discutii, a vazut potential imens, multe oportunitati si o zona interesanta.

“Apoi, Valentin (n.r. Ionescu) mi-a spus ca stie un broker mic si a sugerat o tranzactie. Si exact asta cautam. Sa fiu sincer, vroiam sa obtinem licenta si mi-am dat seama ca este mult mai usor asa, sa cumperi o companie, decat sa o iei de la zero. Cea mai buna varianta era sa cumparam un SSIF mic si sa il restartam. Daca te gandesti sa cumperi o companie mare, tine cont ca ea vine la pachet si cu probleme mari”.

Euro Invest Bank nu are in plan o extindere in regiune, mai ales ca acum aproape orice piata poate fi accesata oricand, de oriunde. Si totusi, ce are Romania atat de special.

“Romania este a doua cea mai mare tara din regiune, cu 20 de milioane de locuitori, un sistem de pensii ce poate contribui la dezvoltarea pietei si multe alte ingredient necesare pentru un mix bun. De ce sa ma duc in Polonia, unde sunt deja nume grele? Plus ca mai este vorba si de incredere in oameni. Valentin a crescut o data cu firma, de exemplu. Avem o istorie aici, imi este mult mai usor sa vand o poveste de succes, sa le spun fondurilor austriece sau germane ca avem 20 de ani de experienta in Romania. Plus ca, suntem aici pe termen lung si nu vrem doar sa facem bani repede!”, mai spune Woinar.

In prezent, compania are 10 angajati in Bucuresti plus inca 3 in Miercurea Ciuc. Managerul spune ca va continua sa investeasca in oameni si spera sa ajunga, in curand, la 17-20 de angajati. Dar momentan trebuie ca toti sa isi faca temele, pentru ca business-ul sa inceapa sa mearga.

“Avem cam 500 de clienti din cei vechi, dar vrem sa devenim mai agresivi, pentru a atrage clientii noi. Vrem sa fim diferiti si cred cu tarie ca serviciulde calitate este cheia succesului”.

“Nu ma intereseaza daca suntem pe ultimul loc in top si facem bani”


Printre brokerii romani este la moda “competitia” pentru volume de tranzactionare si cota de piata. Gunter Woinar spune ca nu si-a pus astfel de targeturi.

“Tinta mea este sa devenim eficienti din punct de vedere al costurilor si sa facem bani. Nu ma intereseaza daca suntem pe ultimul loc in clasament si facem bani. Pana la urma, nu e greu de loc sa raportezi niste volume bune: stau si tranzactionez zi de zi pe fondul. Sigur, ar fi ok sa avem volume precum cei de la Swiss Capital si sa dominam 30% din piata, dar nu asta tintesc. Oricum, la un moment dat, lista brokerilor va devein tot mai scurta”.

Woinar este optimist in privinta dezvoltarii pietei romanesti. Este convins ca privatizarile prin bursa vor fi facute, indiferent de cine va fi la guvernare. Dar spune ca este mare nevoie de popularizare.

“Piata trebuie promovata. Inclusiv Fondul Proprietatea. Daca au venit Elliot sau City of London, avem senzatia ca toata lumea a auzit de BVB. Nu este deloc asa. Sunt doua fonduri mai degraba de private equity, decat investitori de portofoliu. Trebuie sa facem zgomot si sa popularizam piata. De asemenea, nu este suficient ca se lanseaza produse. De exemplu, Sibex: a lansat multe produse, dar nu sunt tranzactionate. Trebuie sa facem educatie, sa promovam”, mai spune austriacul.

In opinia sa, cresterea economiei va atrage tot mai multi investitori si va valorifica potentialul urias. “Sunt multe lucruri de facut aici si nu este nimic rau in asta. De ce am mai fi venit aici, daca nu am fi avut ce face?!”, incheie Woinar.

Restartarea Transilvania Capital il tine mai mult timp in Romania pe managerul austriac. Dar nu se plange ci, din contra, spune ca s-a obisnuit si ii place in Bucuresti. “Imi doresc tare mult sa invat limba romana, cred ca este o dovada de incredere fata de parteneri. Dar este foarte grea”.

Business-ul ii ocupa foarte mult timp, asa ca nu a avut timp sa viziteze tara, insa si-a propus sa mearga cat de curand in Delta Dunarii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri