Bursa a scazut marti cu 0,4%, in contrast cu tendinta usor ascendenta a marilor piete europene, intr-o piata sustinuta de tranzactii deal cu actiunile SIF Muntenia (4,8 milioane lei) si BRD (3,8 milioane lei).
La finalul sedintei de la Bucuresti, marile burse europene erau in urcare cu pana la 0,4%, evolutia pietelor fiind afectata de temerile ca solicitarea de ajutor extern din partea Spaniei pentru stabilizarea sectorului bancar nu va marca ultimul capitol al crizei, conform Mediafax.

"Ajutorul acordat bancilor spaniole nu a fost perceput de piete ca o rezolvare a crizei europene, chiar daca discursul premierului spaniol a fost unul menit sa aduca mai mult calm. Astfel, pietele internationale au inregistrat corectii luni dupa evolutia buna din ultimele zile. Astazi pietele europene au inregistrat fluctuatii intr-un palier lateral, dand semne de incertitudine, ingrijoratoare fiind si cresterile valorilor dobanzilor obligatiunilor spaniole si italiene", a declarat Darie Moldovan, spe¬cialist produse noi si market-making in cadrul SSIF Broker Cluj.

Randamentele obligatiunilor Spaniei au inregistrat luni cea mai abrupta crestere din ultimele patru luni, dupa ce guvernul de la Madrid a cerut, in weekend, un ajutor extern de pana la 100 miliarde euro pentru a stabiliza sectorul bancar.

Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece actiuni de la BVB au fost realizate la preturi in medie cu 0,58% mai reduse fata de luni, iar cotatiile titlurilor din sectorul energetic, urmarite de indicele BET-NG, au scazut nesemnificativ, in medie cu 0,15%, fata de referinta.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat 0,71% sub nivelul sedintei precedente.

In acest context, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, s-a plasat cu 0,54% sub ziua anterioara.

Valoarea cumulata a tranzactiilor de marti, de 21,52 milioane lei ( 4,8 milioane euro), a fost cu 29% mai redusa comparativ cu rulajul sedintei anterioare, de 30,1 milioane lei (6,7 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 55% de transferuri deal cu actiunile SIF Muntenia si BRD, in prima parte a zilei.

Astfel, doua pachete din actiunile SIF Muntenia au fost transferate pentru 4,8 milioane lei. Operatiunile au fost incheiate la un pret de 0,75 lei, in scadere cu 2,6% fata de referinta. Aceste titluri au facut si luni obiectul unui transfer special cu un pachet de 1,31% din titlurile societatii de investitii, in valoare de 7,9 milioane lei. Tranzactia negociata a fost efectuata luni la acelasi pret cu cel de mari, de 0,75 lei.

Titlurile BRD au fost cedate tot prin doua tranzactii, in valoare cumulata de 3,8 milioane lei, fiecare fiind perfectata la un pret de 8,4 lei pe unitate, cotatie similara cu cea de referinta.

Pe piata principala, cele mai tranzactionate erau actiunile FP, cu un rulaj de 5,75 milioane lei. ultimul schimb s-a incheiat la 0,482 lei, in scadere cu 1,39% fata de referinta.

Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului "BB+" al Transgaz (TGN) de la "stabila" la "negativa", anticipand ca ar putea cobori in viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea si presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende.

Temerile exprimate de S&P se refera la tarifele stabilite de autoritati in domeniul transmisiei de gaze si la influenta Guvernului asupra reglementarii.

"Modificarea ratingului Transgaz in sens negativ poate afecta investitorii institutionali, care isi realizeaza plasamentele in functie de acesti indicatori si este oarecum in nota cu scaderile ratingurilor mai multor companii europene din ultima perioada", a afirmat Moldovan.

Actiunile Transgaz se tranzactionau la un pret de 190,8 lei la inceputul sesiunii, in scadere cu 1,65%. Lichiditatea era insa nesemnificativa, de doar 7.000 lei.

"Saptamana urmatoare se anunta bogata in evenimente, precum alegerile de duminica din Grecia, intalnirea G7 din 18 iunie si intalnirea Fed din 19 si 20 iunie. Pana atunci, ma astept ca pietele sa aiba o evolutie laterala, cu volatilitate in continuare crescuta, datorita fragilitatii increderii investitorilor din ultima perioada", a conchis Moldovan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri