Companiile pe care statul roman vrea sa le privatizeze pe bursa ar putea atrage mai multi investitori daca listarea pe BVB s-ar realiza simultan cu o listare pe una dintre bursele importante din Europa, spun reprezentantii bancilor de investitii care intermediaza IPO-urile Romgaz si Hidroelectrica. Acestia subliniaza ca, in ciuda recentelor eforturi, BVB ramane o piata greu de accesat din punct de vedere tehnic pentru marii jucatori internationali.
Afirmatiile vin si in contextul in care mai multi reprezentanti de pe bursa locala saui din cadrul CNVM, s-au declarat sceptici cu privire la oportunitatea listariilor duble, masura propusa de reprezentantii Cabinetului Ponta.

“Prima intrebare a investitorilor straini este ‘De ce sa cumpar Hidroelectrica sau Romgaz, sau ce companie oferiti? Este un must-have? Este ceva unic la ele care ma intereseaza?’. Aici putem sa le explicam perspectivele foarte bune ale companiilor intr-o piata in continua crestere. Apoi suntem intrebati daca a cumpara pe piata din Bucuresti implica anumite riscuri tehnice, iar aici lucrurile nu mai sunt atat de simple”, a declarat Laurent Cassin (foto stanga), director piete de capital zona Europei Centrale si de Est in cadrul Societe Generale, banca franceza implicata in IPO-ul Hidroelectrica.

Raspunsul la a doua intrebare este mai complicat in viziunea acestuia: “Le spunem investitorilor ce ni s-a spus si noua: ca in prezent se fac eforturi pentru realizarea unor interconexiuni, dar ca, daca este sa fim corecti, in prezent nu putem sa garantam ca nu exista si niste riscuri tehnice atunci cand intri pe BVB”.

In aceste conditii francezul considera ca o listare dubla, pe o piata cu care investitorii sunt familiarizati deja, ar ajuta foarte mult nivelul de cerere pentru pachetele scoase la vanzare de catre statul roman.

De asemenea, Miruna Suciu (foto dreapta), partener in cadrul casei de avocatura Musat & Asociatii, spune ca pe BVB este nevoie de o serie de alte ajustari, inclusiv de ordin tehnic, pentru a face mai facil accesul investitorilor la companiile listate, dar si al jucatorilor locali la surse de finantare externe.

“Din experienta mea, pentru o piata aflata la inceput cel mai important lucru este sa ai acces la cat mai multi investitori, sa ai privirea unui numar cat mai mare de investitori asupra ta. Din acest punct de vedere, o listare dubla se justifica. Totusi, personal cred ca pachetele scoase la vanzare de catre statul roman ar trebui sa fie mai mari inca de la IPO. Daca acest lucru nu se poate, atunci sunt increzator ca in conditii bune de piata un pachet de 10% se poate vinde si doar pe BVB”, spune Tom Attenborough, managing director Europa Centrala si de Sud-Est in cadrul Citigroup – o alta banca implicata in IPO-ul Hidroelectrica.

Cititi ce a spus oficialul Citigroup despre
Oportunitatea realizarii unor listari pe bursa in actualele conditii de piata


Nicu Moroianu (foto stanga), director executiv al BT Securities, casa de brokeraj locala implicata in oferta publica secundara de la Transgaz, mentioneaza ca atat timp cat privatizarile reprezinta doar vanzarea unor pachete mici, de 10-15% din companiile de stat, solutia cea mai buna o preprezinta doar listarea pe BVB.

„Daca vrem listare si pe o bursa internationala, atunci ea trebuie sa fie facuta in sensul atragerii de capital, adica banii sa vina in companie, nu doar sa se schimbe proprietarul unui pachet de actiuni. Pana atunci trebuie sa ne concentram pe marirea ofertei de pe BVB”, spune Moroianu.

De cealalta parte, Adrian Lupsan, vicepresedinte BVB si director general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest, a tinut sa mentioneze ca este de acord cu listarea societatilor romanesti si pe alte piete, insa „nu astazi”.

"Sunt un fan al listarilor duale, dar nu astazi. Cred ca este mai important sa le listam noi, iar peste doi-trei ani sa chemam o mare banca de investitii care sa vanda un pachet suplimentar de actiuni pe o alta piata, dupa ce compania va avea un istoric pozitiv”, a concluzionat Lupsan.

Vrei sa discuti cu ministrul Lucian Isar despre privatizari? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri