Bursa de la Bucuresti a inchis in crestere cu 0,7% sesiunea de vineri, iar lichiditatea a fost sustinuta in proportie de 46% de doua tranzactii deal cu actiunile OMV Petrom (SNP), in valoare cumulata de 14,4 milioane lei, informeaza Mediafax.
Transferurile deal au fost incheiate la un pret de 0,37 lei, cu 0,54% peste referinta. Tranzactiile au cumulat 0,07% din actiunile companiei.
"In ultimele sedinte de tranzactionare observam o lipsa de interes din partea investitorilor, in special din cauza neincrederii fata de ceea ce se intampla in zona euro. Punctual, vedem tranzactii mari incheiate pe piata Deal cu actiuni precum SIF, FP, BRD sau SNP, ceea ce ne arata ca exista un interes din partea anumitor fonduri pentru companiile cu adevarat interesante pentru viitor", a declarat pentru Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 0,61%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,89% peste nivelul de joi.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a inchis in crestere cu 1,04%.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,79% mai sus. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"In acest moment majoritatea investitorilor asteapta alegerile din Grecia pentru a lua o decizie, dar acest eveniment va fi probabil doar inca un hop peste care vor trece pietele. Un vot favorabil in Grecia pentru cei care sustin masurile impuse de catre Uniunea Europeana cred ca va avea rolul de a calma pietele, dar fara a genera un nou trend puternic ascendent, deoarece vor urma in perioada urmatoare mai multe evenimente negative in zona Euro. In cazul in care partidul castigator va fi cel ce doreste iesirea Greciei din zona euro, cred ca vom asista la scaderi importante, dar nu pentru o perioada lunga de timp", a spus Necula.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 30,9 milioane lei (6,9 milioane euro), peste lichiditatea din sesiunea precedenta, de 23,77 milioane lei ( 5,7 milioane euro).

Pe piata principala, cele mai lichide au fost tot actiunile FP, cu schimburi de 6,3 milioane lei. Ultimul transfer s-a operat la 0,485 lei, cu 1,04% peste cotatia de joi.

Al doilea rulaj, de 2,6 milioane lei, a fost consemnat pentru actiunile OMV Petrom. Titlurile au inchis sesiunea la 0,3745 lei, in urcare cu 1,77%.

Un rulaj semnificativ, de 1,74 milioane lei, a fost afisat si pentru actiunile Erste Bank, care au incheiat ziua la 62,8 lei, in crestere cu 0,72%.
Pe de alta parte, titlurile SIF Moldova (SIF2) au facut obiectul unui transfer deal de 1,5 milioane lei. Operatiunea a fost perfectata la 1,156 lei, in urcare cu 0,96%.

Pe piata Rasdaq, operatiunile cumulau 242.000 lei, de doua ori mai mult decat rulajul de la finalul sesiunii precedente, de doar 114.000 lei.
Bursele europene au consemnat de asemenea cresteri, de pana la 1,44%, sustinute de informatii aparute in presa ca marile banci centrale si guvernele au planuri de urgenta pentru a contracara orice posibila volatilitate saptamana urmatoare, dupa alegerile din Grecia.

"Cheia unui nou trend ascendent ramane la autoritatile europene, care ar trebui sa vina cu decizii si solutii clare in ceea ce priveste situatia statelor supraindatorate. Probabil aceste solutii vor veni in ultima clipa, de aceea pe termen scurt ne asteptam in continuare la volatilitate destul de mare", a conchis brokerul Alpha Finance.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri