Dupa ce a scazut cu 17% din aprilie, Bursa de la Bucuresti (BVB) si toate pietele de capital din Europa se afla la un punct de cotitura in iunie, luna in care toata lumea asteapta deznodamantul “tragediei” grecesti. Care sunt estimarile pe urmatoarele 6 luni ale brokerilor si analistilor chestionati de Wall-Street.ro?
Sondajele wall-street.ro reunesc previziuni ale celor mai importanti specialisti din Romania. Realizate in mod constant de catre jurnalistii nostri, acestea au ca scop identificarea celor mai importante tendinte din mediul economic si de afaceri.

Chiar daca majoritatea brokerilor si analistilor chestionati considera ca BVB va inregistra cresteri in semestrul al doilea, putini dintre acestia le recomanda jucatorilor cu un orizont de investitie de sase luni sa faca achizitii importante. Astfel, doar 9 dintre cei 41 de specialisti chestionati spun ca le-ar recomanda “buy” investitorilor pe termen scurt.

In schimb, 16 brokeri spun ca recomandarea de “hold” este cea mai potrivita pentru urmatoarele sase luni, iar alti 15 au dat “sell”.

Lucrurile se schimba insa atunci cand vine vorba de recomandarile pentru investitorii pe termen lung, cu un orizont de cel putin doi ani. 68% din brokeri le recomanda acestora sa cumpere, in vreme doar 31% dintre participantii la sondaj au recomandat “sell” sau “hold”.

In privinta estimarilor pe BET si BET-FI, principalii indici ai Bursei de la Bucuresti, estimarile sunt usor optimiste. Cei mai multi dintre respondenti (circa 30%) se asteapta la cresteri de 10 – 20% pe cei doi indici pana la sfarsitul anului. De asemenea, o parte importanta dintre brokeri (27%) spun ca SIF-urile vor avea o evolutie orizontala in restul anului (+/-10%).










Daca Grecia iese din zona euro, nimeni nu stie ce se intampla pe bursa


Pusi in fata unui scenariu pesimist, in care Grecia intra in faliment necontrolat si iese din zona euro din cauza prelungirii crizei politice, brokerii si analistii chestionati au avut pareri aproape perfect opuse cu privire la evolutia BVB.

Astfel, 14 brokeri considera ca intr-o asemenea situatie ca vom asista la scaderi similare sau chiar mai puternice decat cele din anul 2008 (in care BVB a scazut cu peste 70%). Alti 14 brokeri spun ca iesirea Greciei din zona euro ar declansa cateva luni de scadere pe bursa si o posibila revenire in ultimele luni ale anului 2012. Ceilalti 13 brokeri ramasi spun ca riscul falimentului Greciei este deja inglobat in cotatiile actiunilor, iar scaderile vor fi doar pe termen foarte scurt (reactia de moment).

Intr-un scenariu optimist, in care falimentul si iesirea Greciei din zona euro sunt evitate, majoritatea brokerilor (22%) considera ca sunt sanse mari sa vedem cresteri pe BVB. In schimb, doar 17,5% dintre participantii la sondaj spun ca piata poate scadea fara probleme chiar si in aceste conditii.


Sursa imagine: freedigitalphoto.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri