Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de marti in scadere cu 0,91%, atentia jucatorilor fiind indreptata in principal catre actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au inchis in coborare cu 5,12% si au asigurat trei patrimi din rulajul pietei, conform Mediafax.
Actiunile de la BVB au scazut inca de la deschiderea zilei, in contrast cu evolutia burselor mature din Europa.

"In primul rand, stirea privind posibila intrare in insolventa a companiei Hidroelectrica a fost una neasteptata, cu atat mai surprinzatoare cu cat chiar membrii Consiliului de Administratie au solicitat intrarea companiei in insolventa. Consider ca reactia puternic negativa de astazi este mai mult una emotionala, sub impactul constientizarii situatiei dificile in care se afla Hidroelectrica si influenta negativa pe care o are asupra valorii portofoliului detinut de Fondului Proprietatea, participatia la Hidroelectrica fiind perceputa ca una dintre cele mai valoroase din portofoliul de actiuni nelistate", a declarat Mihai Alexa, analist la SSIF Broker (BRK).

La finalul zilei, operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea, care detine 20% din actiunile Hidroelectrica, totalizau 20,24 milioane lei, ele consemnand si una dintre cele mai vizibile scaderi din piata.

"Pe de alta parte, stirea ca o companie de talia Hidroelectrica, cu o pozitie strategica in cadrul sistemului energetic national, intampina dificultati financiare atat de mari incat este nevoita sa intre sub protectia procedurii de insolventa este cu adevarat socanta si afecteaza vizibil nivelul increderii populatiei si investitorilor in economie", a precizat Alexa.

Analistul SSFI Broker mentioneaza ca si pentru piata de capital din Romania este o lovitura puternica de imagine, avand in vedere pregatirile pentru listarea companiei Hidroelectrica la Bursa, programata pentru finele acestui an.

Presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a afirmat marti ca procesul de listare nu a fost abandonat, insa in conditiile actuale plasarea actiunilor la bursa "nu mai pare posibila".

In prima parte a zilei, cotatia Fondului Proprietatea a atins un minim de 0,4590 lei, reprezentand o corectie de aproape 6% fata de nivelul de luni. Ultimul transfer cu aceste actiuni s-a perfectat la 0,4630 lei/unitate, in coborare cu 5,12%.

"La fel ca SIF-urile sau alte fonduri inchise listate, actiunile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza pe bursa la un discount semnificativ fata de valoarea activului net, la pretul de 0,47 lei ar fi un discount de circa 58% fata de valoarea activului net raportat pentru luna mai. Chiar si in conditiile in care am reduce la zero valoarea participatiei la Hidroelectrica, aceasta este procedura de evaluare pentru companiiile care intra in insolventa, actiunile Fondului Proprietatea s-ar tranzactiona pe bursa la un discount de peste 47% fata de valoarea activului net publicat, ceea ce ar fi in continuare nejustificat de ridicat", a apreciat Alexa.

Potrivit datelor SSIF Broker, valoarea unitara a activului net ajustat al Fondului Proprietatea era la sfarsitul lunii lunii mai de circa 0,9 lei/actiune, iar participatia de 19,94% detinuta la Hidroelectrica era estimata la 1,1 miliarde lei (fata de 3,34 miliarde de lei evaluarea Fondului). Astfel, pachetul de actiuni Hidrolectrica ar reprezenta 9% din activul net al Fondului Proprietatea, la mai putin de jumatate fata de evaluarea administratorului Fondului, potrivit datelor SSIF Broker.

"Daca am reduce la zero valoarea participatiei la Hidroelectrica, valoarea unitara a activului net ar scadea cu 9%, la 0,81 lei/actiune. Cu toate acestea, discountul dintre pretul curent (0,47 lei) si valoarea justa a activului net conform evaluarilor noastre ar fi incontinuare de peste 42%, mult prea ridicat prin comparatie la alte fonduri inchise administrate de Franklin Templeton si listate pe alte burse de frontiera, unde discountul nu depaseste 30%", a adaugat Alexa.

Estimarile SSIF Broker mai arata ca valoarea detinerilor Fondului Proprietatea in actiuni listate la bursa (BVB si Viena) este de 0,41 lei/actiune, iar daca se adauga si numerarul si alte disponibilitati, atunci ar urca la 0,43 lei/actiune.

"Altfel spus, peste 92% din cotatia curenta a actiunii Fondului Proprietatea este data doar de participatiile la societati listate si lichiditati, in timp ce pachetele de actiuni detinute la societati nelistate, inclusiv Romgaz, sunt considerate a fi aproape zero, similar cu situatia in care toate aceste companii ar fi in insolventa, ceea ce nu este cazul", a conchis Alexa.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au coborat indicele BET-NG cu 0,28%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a consemnat un recul de 0,22%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,56%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 27,22 milioane lei (6,1 milioane euro), foarte aproape de rulajul sedintei precedente, de 27,15 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri