Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut cu 1,09%, pentru a treia sedinta consecutiv, intr-o piata in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de doar 9,6 milioane lei, informeaza Mediafax.
Piata locala a deschis ziua in stagnare, insa dupa primele 20 de minute a inceput sa scada, in linie cu bursele vest-europene. Astfel, bursa a marcat a treia sedinta consecutiva de scaderi usoare si in care volumele de actiuni tranzactionate au continuat sa fie reduse.

"Piata este intr-o permanenta tensiune, generata de criza datoriilor din zona euro. Cum pana la acest moment tot ce s-a intreprins a insemnat cumparare de timp, solutii teoretice si prea putin implementate, este evident ca nu putem sa luam in calcul o situatie mai buna pentru investitorii de pe bursa, acestia alegand sa stea de-o parte pana lucrurile devin ceva mai usor de anticipat", a declarat pentru Mediafax Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,03%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,1% sub inchiderea de vineri.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,7% sub sedinta precedenta.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,77%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Brokerul spune ca bursa nu este afectata de disputa dintre presedintele Basescu si Guvernul USL, dar alte evenimente punctuale, cum ar fi insolventa Hidroelectrica, au fost resimtite din plin de actiunile Fondului Proprietatea, care in ultima saptamana au scazut cu circa 8%.

"In momentul cand pe plan extern situatia va deveni mai calma, atunci si cumparatori vor reveni cu mai multa incredere in piata ducand la o creste a volumelor. Este evident ca si evenimentele deosebite pot genera punctual volume ridicate. Pe ansamblu, in ultimele trei luni avem o miscare descendenta care nu da semne ca s-ar opri", a mai spus Barbulescu.

Investitorii au transferat in total actiuni de doar 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu 30% sub rulajul sedintei de vineri, de 13,7 milioane lei (3 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 4,1 milioane lei, si au asigurat 43% din lichiditatea pietei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la lei, pret in scadere cu %.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2%, in conditiile in care investitorii estimeaza ca liderii europeni nu vor reusi sa ia masurile necesare pentru a stopa criza datoriei suverane, la summit-ul european programat pentru joi si vineri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri