Traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding a ajuns sa controleze 96,43% din actiunile Azomures (AZO) si poate delista compania, dupa ce in oferta de preluare a cumparat 20% din titlurile producatorului de ingrasaminte chimice, cu 240,1 milioane lei (53,7 milioane euro), relateaza Mediafax.
Potrivit datelor preliminare, Ameropa a reusit sa cumpere 108,1 milioane de actiuni, reprezenand 20,56% din capitalul Azomures. Rezultatele finale ale ofertei vor fi inregistrate miercuri sau joi in sistemul Bursei de Valori Bucuresti si ar putea diferi usor de cele preliminare.

Oferta de preluare a vizat un pachet reprezentand 24,12% din actiunile Azomures si s-a derulat in perioada 5 iunie - 25 iunie.

Anterior lansarii ofertei, Ameropa controla indirect 75,87% din titlurile Azomures. Prin firma Pelican Fertilizers, pe care o detine, Ameropa a cumparat la jumatatea lunii martie firmele Eurofert si Azomures Holdings, de la investitorii turci care controlau Azomures.

Intrucat a ajuns sa detina peste 95% din actiunile Azomures, Ameropa poate cere celorlalti actionari ai companiei sa ii vanda titlurile la un pret echitabil inainte de delistarea companiei. De regula, pretul pe care actionarii minoritari il primesc inainte de delistare este acelasi cu cel propus in oferta de preluare.

Potrivit legislatiei pietei de capital, o companie poate fi delistata in urma unei oferte de preluare daca ofertantul a ajuns sa detina peste 95% din actiunile societatii respective sau a preluat peste 90% din titlurile vizate in oferta.

In oferta de preluare, Ameropa a platit un pret de 2,22 lei/actiune, cu 8,8% peste cotatia de la bursa anterioara lansarii operatiunii, de 2,02 lei/titlu.

In aceasta perioada au fost plasate 5.045 de ordine de vanzare, cel mai mare vanzator fiind Fondul Proprietatea, care a cedat 11,12% din actiunile Azomures, pentru 130 milioane lei (29,1 milioane euro).
Calculata la pretul propus de Ameropa, valoarea de piata a producatorului de ingrasaminte chimice din Targu Mures este de 1,167 miliarde lei (261,5 milioane euro). Capitalizarea bursiera a Azomures este de 1,094 miliarde lei (245 milioane euro) in functie de cea mai recenta cotatie de la bursa, de 2,08 lei.

Azomures a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri in crestere cu 9%, la 446,4 milioane lei (102,5 milioane euro), si un profit in urcare cu 5%, la 46,5 milioane lei (10,7 milioane euro).

Compania a programat pana la finalul anului 2015 investitii de 170 de milioane euro.

Prin preluarea Azomures, Ameropa a ajuns sa controleze si operatorul portuar Chimpex Constanta (CHEM). Si in cazul acestei companii, Ameropa a derulat o oferta de preluare, in paralel cu cea de la Azomures, prin care a vizat un pachet de 9,57% din actiunile operatorului portuar.

Traderul elvetian a cumparat, insa, numai 1,06% din titlurile Chimpex, pentru care a platit 1,1 milioane lei (261.000 de euro), astfel ca si-a majorat participatia de la 90,43%, la 91,49%. In aceste conditii, Ameropa nu poate delista Chimpex.

Ameropa a prezentat un pret de 9,7 lei/actiune, cu 7,78% peste cotatia bursiera anterioara lansarii ofertei, de 9 lei/titlu.

Spre finalul ofertei, cotatia in piata a urcat peste cea din oferta si a ajuns la 9,8 lei/actiune. Cresterea pretului a venit in cadrul unei tranzactii negociate joi pentru 5% din titluri, iar apoi cotatia bursiera a ramas la acest nivel.

Pretul a revenit la 9,7 lei/actiune doar in prima parte a sedintei de luni.

La pretul propus de Ameropa, valoarea de piata a Chimpex este de 109,3 milioane lei (24,4 milioane euro).
Ameropa detine in Romania si Ameropa Grains Constanta (CCRL), fosta Comcereal Constanta, pe care a delistat-o deja de pe piata Rasdaq.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri