Asociatia Brokerilor a anuntat ca nu sustine si nu este de acord cu modificarile operate de Bursa de Valori Bucuresti in cod, privind derularea ofertelor publice prin intermediul sistemului administrat de BVB.
BVB a informat luni ca, in sedinta din 28 mai 2012, Consiliul Bursei a hotarat modificarea Codului Bursei de Valori Bucuresti (BVB) - Operator de piata cu privire la ofertele publice. Aceste modificari au ca unica finalitate acreditarea regulii potrivit careia introducerea/administrarea ordinelor in sistemul de tranzactionare al BVB se realizeaza cu respectarea prevederilor prospectului/documentului de oferta aprobat de CNVM.

Ce spune BVB


Ulterior intrarii in vigoare, modificarile aprobate de Consiliul Bursei in data de 28 mai 2012 vor permite acomodarea de catre BVB a oricaror optiuni inscrise in prospectul de oferta referitoare la publicarea/diseminarea publica a informatiilor referitoare la nivelul de subscriere in cadrul ofertei.

„Astfel, in functie de prevederile prospectului de oferta, vor fi posibile oricare dintre urmatoarele alternative: (a) nivelul de subscriere in cadrul ofertei va fi cunoscut publicului pentru toate transele definite in cadrul prospectului, (b) nivelul de subscriere in cadrul ofertei va fi cunoscut publicului doar pentru anumite transe, in vreme ce nivelul de subscriere in cadrul altor transe nu va fi cunoscut publicului (concept care include si intermediarii care nu au calitatea de intermediari ai ofertei) sau (c) nivelul de subscriere in cadrul ofertei nu va fi cunoscut publicului pentru niciuna dintre transele predefinite in cuprinsul prospectului”, se arata in comunicatul Bursei.

Acestia argumenteaza ca practica si standardele internationale in ceea ce priveste derularea ofertelor publice releva faptul ca regula este aceea ca nivelul de subscriere nu este public in cadrul transei investitorilor institutionali ("book inchis" sau "closed book" sau "registru de subscrieri inchis").

„In considerarea practicii internationale, BVB nu isi poate asuma responsabilitatea de a stabili si impune o unica modalitate de structurare a ofertelor publice in ceea ce priveste transparenta/non-transparenta registrului de subscrieri intrucat nu exista o unica modalitate de structurare in aceasta materie, iar rolul BVB este acela de a oferi un suport pentru derularea ofertelor publice suficient de flexibil pentru a acomoda trasaturile particulare ale acestora“, se mai arata in comunicat.


Modalitatea de structurare a unei oferte publice este responsabilitatea intermediarilor ofertei si a ofertantului care trebuie sa ia in considerare toate particularitatile ofertei in cauza si care, implicit, trebuie sa aiba posibilitatea de a tine cont de aceste particularitati.

„De altfel, aceste modificari sunt circumscrise directiilor strategice asumate de Consiliul Bursei printre care se numara sustinerea inchiderii cu succes a ofertelor publice, precum si imbunatatirea reglementarilor si aplicarea celor mai bune practici internationale”, a explicat BVB.

Ce spune Asociatia Brokerilor


Asociatia Brokerilor enumera 4 motive pentru care nu aproba modificarile facute de boardul Bursei:

(1) Procesul de “book building” consta in operatiunea de (1) generare, (2) atragere si (3) inregistrare a cererilor investitorilor pentru actiuni, precum si pentru alte valori mobiliare, pe perioada procedurii de emisiune a acestora, in cadrul unei oferte publice initiale, efectuata cu scopul de a eficientiza determinarea pretului;

(2) Practica europeana a creat diferentele intre open book building si closed book building, ambele procedee de gestionare a subscrierilor/cererilor fiind uzitate, in functie de intentiile ofertantilor de a se adresa doar investitorilor calificati si/sau celor de retail. In privinta ofertelor initiale de vanzare, descoperirea pretului prin book building este preferabila fata de metoda pretului fix, fiind apreciata ca o metoda optima pentru emitent de a obtine un pret corect pe valoarea mobiliara oferita, in lipsa existentei unui pret de referinta in piata;

(3) La acest moment, reglementarile C.N.V.M. sau B.V.B. detaliaza modul de derulare a ofertei publice de vanzare initiala prin intermediul B.V.B., ca optiune a emitentului si nu ca obligatie, fiind insa permisa derularea ofertei publice in orice mod prevazut in prospect, cu conditia aprobarii sale de catre C.N.V.M.

(4) Un prospect de oferta publica in care pretul final sa fie descoperit si comunicat dupa parcurgerea unui proces de book building, chiar si inchis, este in egala masura posibil din perspectiva codului B.V.B., chiar si in lipsa unei reglementari particulare a acestei situatii, in masura in care metodologia descrisa in prospect este aprobata de catre C.N.V.M. urmand ca dupa descoperirea pretului in acest fel, gestionarea subscrierilor si alocarea acestora sa se faca prin sistemul B.V.B.

“In privinta eliminarii obligatiei de introducere in sistem a subscrierilor si crearea posibilitatii de introducere in sistem a ordinelor deja alocate, consideram ca aceasta modificare nu se justifica atata vreme cat, daca intermediarii ofertelor ar dori sa aplice un proces veritabil de closed book building, acesta ar fi oricum anterior introducerii in sistem a subscrierilor si/sau alocarilor, urmand ca, dupa momentul determinarii pretului, sa se utilizeze sistemul B.V.B. pentru introducerea subscrierilor facute in considerarea pretului astfel determinat, iar sistemul sa aloce valorile mobiliare automat, conform criteriilor prevazute in prospect. Din aceasta perspectiva, acesta ar fi si motivul pentru care s-ar alege derularea ofertei publice prin sistemul B.V.B., iar daca intermediarul ofertei ar introduce direct alocarile, nu intelegem cu ce s-ar diferentia atunci o oferta derulata in afara sistemului (in cadrul careia s-ar notifica direct B.V.B. rezultatul ofertei) fata de una derulata prin sistemul B.V.B”, se arata in comunicatul remis de Asociatie.

Prin urmare, AB apreciaza ca transparenta in privinta modului de gestionare a subscrierilor si a modului de alocare a acestora in cadrul ofertelor publice oferita de sistemul BVB ar trebui mentinuta, mai ales ca, in privinta ofertelor publice initiale derulate de catre companiile de stat, aceasta si-a dovedit in trecut eficienta prin inchiderea cu succes a ofertelor publice astfel derulate.

Asociatia Brokerilor mai solicita autoritatilor statului implicate in procesul de privatizare sa utilizeze cu precadere, in cadrul ofertelor publice, procedura de tip open book building, pentru a asigura transparenta modului de gestionare a subscrierilor si a modului de alocare a acestora (procedura folosita cu succes in cazul pachetului de actiuni Transelectrica vandut in acest an) si sa evite procedura tip closed book building, lipsita de transparenta si contestabila, care si-a dovedit deja vulnerabilitatile in cazul esecului ofertei publice de vanzare a actiunilor OMV Petrom de anul trecut.

Comunicatul AB este semnat de Dan Paul (foto), presedintele Asociatiei si vicepresedinte al Bursei de Valori Bucuresti.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri