Curtea de Apel Cluj a decis astazi achitarea tuturor inculpatilor din dosarul manipularii pietei de capital, cei mai cunoscuti fiind omul de afaceri clujean Gicu Gansca si directorul executiv al BT Securities, Rares Nilas. Achitarea a survenit dupa constatarea lipsei de elemente constitutive ale infractiunii, conform informatiilor oferite de casa de avocatura Dutescu si Asociatii, care a asigurat apararea lui Gansca.
"Decizia a fost luata pentru ca nu au fost intrunite elementele definitorii ale infractiunii. Nu stiu daca s-a avut in vedere si decizia Curtii de la Luxemburg, dar cred ca a fost un element important. De asemenea, cred ca au fost luate in considerare si alte aspecte, precum faptul ca nici pe o piata reglementata, cazul nu ar fi fost manipulare", a explicat Cristian Dutescu pentru wall-street.ro.

Omul de afaceri din Cluj-Napoca, Gicu Gansca, directorul general al SSIF BT Securities, Rares Nilas, si alte trei persoane au fost trimise in judecata de catre procurorii DIICOT, pentru manipularea pietei de capital, in ianuarie 2011.

Conform rechizitoriului, cei doi, precum si Ana Maria Oprean (agent de servicii de intermedieri financiare), Sergiu Dan Dascal (director operatiuni la SSIF BT Securities SA) si Horea Ionut Bobos (economist la Target Capital Cluj) au fost trimisi in judecata pentru manipularea pietei de capital, iar un avocat, Victor Rusa, a fost trimis in judecata, in acelasi dosar, pentru marturie mincinoasa.

In iulie 2011, procesul a fost suspendat de Curtea de Apel Cluj, in asteptarea unui raspuns de la Curtea Europeana de Justitie, care a venit in martie 2012. Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat o decizie indelung asteptata de actorii pietei de capital din Romania cu privire la statutul Pietei Rasdaq. Astfel, faptul ca actiunile sunt tranzactionate pe piata Rasdaq prin intermediul suportului electronic pus la dispozitie de Bursa de Valori Bucuresti S.A. nu poate fi suficient pentru a califica din punct de vedere juridic aceasta piata ca „piata reglementata”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri