Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat listarea la bursa de la Varsovia, procesul putand intra in linie dreapta. Greg Konieczny, administratorul FP, a dat ca termen 13 saptamani pentru finalizare, cu conditia ca depozitarii celor doua tari sa se conecteze in acest interval. Vezi cum va decurge procesul si care sunt cele mai importante aspecte.
Listarea va fi mai intai tehnica, fara vanzare de actiuni si va fi realizata in baza unui memorandum de informare, care nu necesita aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sau a altor organisme de reglementare.

Memorandumul va fi finalizat in 10 saptamani, urmand alte 2-3 saptamani pentru aprobari si ultimele detalii pana la inceperea tranzactionarii. Konieczny a explicat ca acest termen va fi finalizat doar daca in acest interval se va stabili conexiunea dintre depozitarele din Romania si Polonia.

„Sunt sute de depozitari conectati in toata lumea si nu exista riscuri sa se mute actiuni de pe o piata pe alta. Listarea tehnica are nevoie de aceasta conexiune sau, mai exista a doua varianta, se pot folosi banci-custode. Pana acum, am reusit sa atragem peste 600 de milioane de euro, sub forma de noi investitii in piata romaneasca, o situatie care nu s-a mai intamplat de ani de zile. Planuim sa continuam sa facem acest lucru, dar avem nevoie de un pic de sprijin din partea autoritatilor locale. Nu putem spune ca totul e extraordinary, iar cand vin investitorii si aud despre problema conectarii, vor spune: ‘Daca ei nu va vor, de ce ar trebui sa investim noi in Fond?”, a explicat managerul.

In aprilie, Adriana Tanasoiu, directorul Depozitarului Central, a explicat, pe acest subiect, ca nu poate face o estimare exacta avand in vedere ca procesul nu depinde doar de institutia romaneasca, insa mentioneaza ca nu are nimic impotriva acestei colaborari.

"Evident ca nu ne opunem sa realizam o astfel de legatura cu depozitarul central polonez. Interconectarea se poate face, insa mai intai trebuie ca regulamentele sa ne permita acest lucru; in acest sens este nevoie de o extindere a regulamentelor CNVM, care apoi trebuie replicate in codul Depozitarului Central. Dupa ce se va realiza acest lucru vom incerca sa gasim si o solutie tehnica impreuna cu depozitarul Bursei din Varsovia", a declarat Adriana Tanasoiu.

Listarea va fi intermediata de consortiul format din JP Morgan, UniCredit Group si KBC Securities. Consultantii juridici sunt avocatii de la Weil si PeliFilip. Consortiul vor incasa 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro), iar cheltuielile pentru serviciile juridice sunt estimate la 2,2 milioane lei (peste 490.000 de euro).

Costul total al operatiunii este estimat la 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro).

Ce inseamna listarea dubla?


Managerul FP a subliniat ca piata de capital romaneasca nu va avea de suferit din aceasta dubla listare, asa cum sustin mai multi actori ai pietei.

„“Am subliniat de multe ori ca succesul Fondului Proprietatea depinde de dezvoltarea pietei locale si, odata cu aceasta listare secundara, am auzit multe pareri din partea brokerilor locali sau a altor persoane implicate in piata ca astfel, piata locala va avea de suferit. Dupa experienta noastra, dupa experienta bancilor de investitii, piata locala ar trebui sa aiba de castigat foarte mult, iar cei care refuza sa accepte trebuie macar sa recunoasca argumentele noastre in favoarea acesteia. In privinta listarilor secundare, piata locala are intotdeauna de castigat; in cele din urma, toata lichiditatea se concentreaza pe aceasta piata. Pentru noi, listarea secundara nu urmareste o mai buna lichiditate acolo, ci atragerea de cerere din partea investitorilor. Sunt, desigur, beneficii pentru piata din Romania. Fondul listat pe o alta piata ar fi foarte vizibil, ar fi una dintre cele mai mari companii si, prin urmare, vor aparea multe stiri si comentarii despre Fond in presa poloneza si internationala. Incercam sa promovam piata din Romania, Fondul si, bineinteles, portofoliul nostru”, a explicat Konieczny.

Datoria dimensiunii, Fondul ar putea fi inclus in indicele WIG al Bursei din Varsovia, sau chiar in WIG 20.

Managerul a explicat ca listarea la Varsovia va face fondul vizibil si accesibil marilor investitori, fondurilor de pensii si mutuale, celor activi in regiune dar nu si in Romania. Mai mult, Konieczny a explicat ca dupa listare vor urma o serie de roadshow-uri si intalniri de prezentare. De asemenea, vor fi promovate si alte companii listate sau IPO-uri din portofoliul Fondului.

In vara anului trecut, Franklin Templeton a anuntat ca vizeaza Varsovia pentru listarea secundara a FP.. Brokerii consultati de wall-street.ro, la acel moment, si-au exprimat dezamagirea si teama ca lichiditatea se va muta la polonezi.


Fotografii: Mircea Dragos Photography


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri