Seful Oficiului Particitatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a fost desemnat administrator special al Hidroelectrica, companie aflata in insolventa, el avand rolul ca pana in 31 august sa prezinte actionarilor un plan de reorganizare a producatorului de energie.

Numirea lui Vulpescu ca administrator special al Hidroelectrica fost aprobata marti de actionarii companiei, respectiv Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea, cu unanimitate de voturi, scrie Mediafax.

Planul de reorganizare a Hidroelectrica va fi facut public si va viza imbunatatirea fluxului de numerar prin cresterea veniturilor si reducerea costurilor, limitarea la minim a cheltuielor de investitii in perioada in care compania va fi in procedura de insolventa si responsabilizarea departamentului de furnizare a energiei prin introducerea unor reguli "stricte".

"Stabilirea unui set de regului stricte pentru Departamentul de furnizare in vederea responsabilizarii acestui departament pentru tranzactiile efectuate. Fiecare operatiune in parte trebuie tratata in termeni de rentabilitate, cu o separare clara intre activitatea de tranzactionare (cumparare si vanzare de energie pe piata) si activitatea de vanzare efectiva a energiei produse de Hidroelectrica", se arata in decizia Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica.

O alta obligatie a administratorului special se refera la tranzactionarea energiei disponibile a Hidroelectrica prin bursa de profil OPCOM, la preturi care ar urma sa fie indexate cel putin trimestrial.

"Intreaga cantitate de energie disponibila spre a fi vanduta trebuie comercializata prin intermediul pietei OPCOM, pentru perioade de maxim un an, la preturile de piata aferente OPCOM, cu indexare prin luarea in considerare a preturilor de pe piata OPCOM, cel putin trimestrial", potrivit documentului citat.

Totodata, lui Vulpescu, in calitate de adminsitrator special, ii va fi interzis sa propuna vanzarea, transferarea, utilizarea ca garantie a vreunui activ imobilizat al companiei fara acordul actionarilor, daca valoarea activului depaseste suma de 100.000 euro.

Adminsitratorului special ii va fi, de asemenea, interzis sa avanseze propuneri privind cumpararea de active imobilizate si/sau actiuni ale unei alte companii in numele Hidroelectrica fara aprobarea actionarilor, daca valoarea activului depaseste 100.000 de euro.

Instanta Tribunalului Bucuresti a admis,saptamana trecuta, deschiderea procedurii generale de insolventa in cazul Hidroelectrica, in urma cererii depuse de Consiliul de Administratie (CA) al Hidroelectrica. Presedintele CA este Remus Vulpescu.

Administratorii companiei de stat au decis sa solicite intrarea in insolventa a Hidroelectrica din cauza scaderii cifrei de afaceri si a cresterii datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Vulpescu si Ministerul Economiei au aratat ca procedura insolventei nu vizeaza falimentul Hidroelectrica, ci reorganizarea, care va dura 16-18 luni, si nu va duce la vanzarea de active sau inchiderea de hidrocentrale.

Planul poate fi depus fie de Hidroelectrica, printr-un administrator special, care urmeaza sa fie ales de actionarii companiei in perioada urmatoare, fie de administratorul judiciar, fie de orice creditor inscris la masa credala cu cel putin 20% din creante.

Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat in 2011 prin contracte bilaterale energie electrica in valoare de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010.

Datoriile pe termen scurt ale companiei de stat au urcat cu 900 de milioane lei in 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la banci (total 1,1 miliarde lei), si cu 250 milioane lei catre furnizori (total 1,12 miliarde lei).

Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezinta obligatii catre banci.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri