Finalul primului semestru nu mai seamana deloc cu inceputul de an. Estimarile pozitive, optimismul si verdele de pe Bursa au fost inlocuite, treptat dar sigur, cu un peisaj dezolant. Cel putin prima jumatate a anului nu a adus nimic din ceea ce trebuia sa fie un 2012 istoric. Cum arata bilantul bursei, dupa primele 6 luni?

Inceput in forta si dezumflarea balonului

Inceputul de an a adus, inca din primele zile, o schimbare istorica in conducerea Bursei de la Bucuresti. Stere Farmache a pierdut presedintia BVB, in fata economistului sef al BCR. Toata piata vorbea atunci despre un moment important, de un suflu proaspat, de care bursa avea nevoie. Si un Consiliu de Administratie cu o echipa tanara si entuziasta.

Asteptarile erau uriase, presiunea opiniei publice crestea constant, toata lumea statea cu ochii pe noul board. Din pacate, balonul s-a dezumflat curand.

Consiliul a preferat sa adopte o pozitie discreta, sa detalieze foarte putin activitatea si sa incerce sa tina cat mai secrete discutiile interne. In timp ce toata lumea astepta o miscare concreta, din initiative proprie, administratorii bursei se afundau in tacere. Din cand in cand, mai ieseau in public si cu declaratii contradictorii. De exemplu, in timp ce presedintele BVB a declarat ca nu doreste sa transmita mesaje clasei politice, prin media, in ziua imediat urmatoare, vicepresedintele Dan Paul a exprimat opinii cu tenta politica (pe subiectul listarilor duale).

Poate cea mai vizibila decizie a Consiliului a fost cea legata de recrutarea unui CEO. Cu surle si trambite, cu firma de executive search, in premiera in istoria pietei de capital se cauta un director general “perfect”. De fapt, s-a cautat pana de curand. Conform informatiilor pe surse, s-a gasit si chiar batut palma cu un finantist din Londra. Desi deadlineul inaintat chiar de BVB pentru finalizarea procesului era 1 iunie, suntem la inceputul lunii iulie si nu exista inca informatii oficiale.

Singura reactie a Consiliului la stirea pe surse despre Bogdan Patriniche, viitorul CEO, a fost un comunicat in care se anunta ca procesul este sensibil si complex.

Bineinteles, zvonurile nu au contenit sa apara. Lumea isi da cu parerea despre personalitatea noului CEO, despre salariu, despre background. Foarte putini au, insa, curajul sa isi exprime public opiniile. Pentru ca, cine stie, poate chiar va fi director la Bursa si nu ar fi indicat sa isi strice relatia inainte de a incepe sa o construiasca.

Listarile de stat – eternul sir de promisiuni

Dupa multi ani de asteptari si amanari, 2012 a inceput cu un program concret si coerent de privatizari, cu un calendar ce cuprindea 5 oferte in 6 luni.

Jumatatea de an se incheie cu o singura oferta concretizata (Transelectrica) si alte cateva amanate. SPO-ul Trangaz era planificat pentru sfarsitului lunii mai/inceputul lunii iulie. La 1 iulie, cea mai recenta ca Guvernul a avizat inceperea procedurilor de listare la Bursa a unui pachet de 15% din actiunile detinute de stat la compania Transgaz. Cand, cum si unde? Raman in continuare necunoscute.

In ce priveste IPO-urile, situatia este tot incerta. La Hidroelectrica, dupa intrarea in insolventa, este un lung sir de balbe. In timp ce ministrul Lucian Isar spunea ca tehnic, listarea este posibila, oficialii Fondului Proprietatea spun ca nu se va lista sigur in acest an.

Pe site-ul BVB, si listarea Tarom era estimata pentru luna iunie, dar nu s-a mai facut nimic in acest sens. Chiar si IPO-ul Romgaz a fost estimat, la un moment dat, tot pentru luna iunie, dar s-a vehiculat si septembrie.

Practic, primul semestru al anului se incheie cu o singura oferta secundara din cele doua programate si cu niciun IPO.

Ramane de vazut daca se vor muta toate in semestrul al doilea. Desi, tinand cont ca urmeaza lunile de vacanta, ar ramane practic doar 4 luni pentru 5 oferte.

Buget in aer

Scaderea lichiditatii si lipsa ofertelor de stat, pe seama carora fusese construit bugetul Bursei de Valori Bucuresti, ar putea afecta serios cifrele pe 2012.

In martie, Sefii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) estimau pentru acest an o cifra de afaceri a operatorului in crestere cu 16%, la 25,2 milioane lei (5,7 milioane euro), bazandu-se pe finalizarea cu succes a ofertelor publice anuntate de stat si pe majorarea lichiditatii.

Pe langa faptul ca ofertele se lasa asteptate si lichiditatea nu prea s-a majorat, Bursa a facut si are in plan cheltuieli importante anul acesta. Pe langa cateva zeci de mii de euro pe care trebuie sa le incasese firma de executive search, se pare ca CEO-ul gasit are pretentii salariale mai mari decat estimate. Initial, oficialii BVB au anuntat ca sunt dispusi sa ofere chiar si 10.000 de euro/luna. In piata, insa, circula zvonul ca acesta ar fi cerut mai mult iar sumele vehiculate sunt cuprinse intre 14.000 si 20.000 de euro.

Surse din piata spun ca oficialii BVB pregatesc deja terenul cu actionarii, pentru a propune o rectificare bugetara la urmatoarea AGA, cel mai probabil in toamna.

Anul incepuse promitator si la capitolul evolutii. Primele trei luni au adus chiar cresteri generalizate si un optimism molipsitor. Insa, din mai, rosul a revenit pe BVB, in contextul incertitudinilor privind Grecia, Spania si, in general, a crizei datoriilor europene.

Asa ca finalul primelor sase luni, doi indici din cinci sunt pe minus: BET-C, -2,8% si BET-NG, -8,6. BET a crescut cu 4,4 procente, de la inceputul anului, BET-FI cu 5 procente si BET-XT cu 2,6%.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri