Evolutia Bursei de Valori Bucuresti din prima jumatate a anului s-a impartit in doua jumatati perfect opuse. Primele trei luni au adus cresteri importante si lichiditate incurajatoare, in timp ce trimestrul al doilea a fost dominat de scaderi, atat in cotatii, cat si in lichiditate.
Primul trimestru al anului s-a incheiat cu cresteri generalizate, pe toti indicii. Astfel, BET-FI a bifat cea mai mare apreciere, de aproape 30 de procente, in timp ce indicele BET a crescut cu 24%. BET-C s-a apreciat cu 17,34%, BET-NG cu aproape 14% iar BET-XT cu 22,6 procente.

In al doilea trimestru, situatia a stat exact invers: toti indicii au scazut puternic. Astfel, BET a pierdut 15,7 procente, BET-FI 29,1%, BET-C 17,34%, BET-NG aproape 20% si BET-XT 16,32%. Situatia a fost similara si pietele regionale (Detalii in tabelul de mai jos. Click pentru marire).


Valoarea tranzactiilor din ultimele 3 luni a fost cu 22% mai redusa decat in primul trimestru. In T1, valoarea totala include si tranzactiile din SPO-ul Transelectrica (164,7 milioane lei). In T2 este inclusa si valoarea ofertei publice de preluare a Azomures, derulata de Ameropa (240,65 milioane lei), dar si o tranzactie speciala cu titluri FP (200 milioane lei).

Cu toate acestea, primele trei luni au adus o valoare totala de 2,4 miliarde lei, in timp ce al doilea trimestru a avut doar 1,9 miliarde lei.

“Valoarea totala cu actiuni Fondul Proprietatea, care in ultimul an a avut o pondere de 40-50% din valoarea totala tranzactionata, a scazut cu 27% in T2, fata de trimestrul anterior. In top cinci emitenti dupa lichiditate in primele trei luni se afla titlurile FP, cu 709,54 mil. lei, Azomures, cu 267,66 mil. lei, BRD cu 184,13 mil. lei, SIF Transilvania, cu 140,7 mil. lei si SIF Oltenia, cu 98,6 mil. lei”, noteaza analistii Intercapital Invest, in Puls Capital.

Acestia explica faptul ca, in ultimele trei luni, criza datoriilor a mentinut o stare de tensiune si nu au mai fost realizate alte listari la bursa autohtona.

“Corectiile se datoreaza apoi trecerii datelor ex-dividend, in anul curent valoarea dividendelor aprobata fiind semnificativ mai mare fata de anii anteriori. Daca in primul trimestru ne-am bucurat ca indicii au avansat mai mult, dupa deprecieri de peste 10% anul trecut, in trimestrul II am avut parte iar de scaderi mari, valorile indicilor in prezent fiind in apropierea celor de la finalul lui 2011”, mai scriu analistii intercapital Invest.

Top cresteri versus top scaderi


In ciuda cresterilor puternice din prima parte a anului, doar 28 de companii (din cele 83 de pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti) au inchis semestrul pe plus.

Cea mai importanta crestere a fost inregistrata de Carbochim (142,2%), urmata de Artego (112%). Azomures este pe locul 3 in topul cresterilor, cu 52 de procente.

Traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding a ajuns sa controleze 96,43% din actiunile Azomures (AZO) si poate delista compania, dupa ce in oferta de preluare a cumparat 20% din titlurile producatorului de ingrasaminte chimice, cu 240,1 milioane lei (53,7 milioane euro). Intr-o perioada in care nicio companie privata nu indrazneste sa vina pe Bursa, iar IPO-urile promise de stat sunt pe linie moarta, delistarea uneia dintre putinele companii care inca mai reusea sa atraga atentia investitorilor din piata, ar putea sa reprezinte o lovitura grea pentru BVB.

Dintre bluechips-uri, OMV Petrom si SIF Muntenia se afla in topul cresterilor, cu evolutii de plus 29,31%, respectiv 24,6%. (Vezi detalii in tabelul de mai jos).





La capitolul scaderi, BVB se poate lauda cu o mare parte dintre emitenti. Cea mai mare depreciere din primul semestru a fost a companiei Cemacom Zalau, care a pierdut aproape 60 de procente. Si Electroputere a consemnat o scadere de peste 56 de procente, urmata de Concefa, cu 53,4%. Dintre companiile preferate de investitori, Impact, Amonil si Oltchim au dezamagit la capitolul evolutii in primele sase luni. (Vezi mai multe detalii in tabelul de mai jos).








Sursa tabele: Intercapital Invest (Puls Capital si Intercapital Start).
Sursa foto: Shutterstock


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri