Intr-o perioada in care politicienii romani isi disputa conducerea tarii si vorbesc despre “lovituri de stat”, in weekend, la o scara mai mica, investitorii, brokerii, fondurile de pensii si investitii vor avea la randul lor propria batalie pentru schimbarea in premiera a unui regim de conducere, cel de la SIF Muntenia (SIF4).

UPDATE: Administratorii SIF4 pregatesc terenul pentru AGA: Drepturile de vot ale unor actionari au fost limitate.

La scurt timp dupa redactarea acestui material, Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, a limitat la 5% drepturile de vot ale unui grup de 37 de actionari care detin aproape 16,9% din titlurile societatii, printre acestia numarandu-se si investitorii care au solicitat revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor.

Intre cei 37 de actionari carora le-a fost limitat dreptul la vot se regasesc compania de administrare a investitiilor East Capital si trei dintre fondurile sale, trei fonduri de pensii ING si fondul ING International Romanian Equity, The Royal Bank of Scotland, casa de brokeraj Swiss Capital si societatea sa de administrare a investitiilor.


Prima convocare a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor de la SIF4 a fost programata pentru vineri, 6 iulie, insa este foarte greu de crezut ca la aceasta data se va atinge necesarul de prezenta. Astfel, intalnirea actionarilor va avea loc cel mai probabil sambata, la a doua convocare, cand nu mai exista limite minime de cvorum.

Cele mai importante puncte de pe ordinea de zi sunt cele privind revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor Actionarilor (CRA) si alegerea unor inlocuitori. Membrii Consiliului pot decide schimbarea administratorilor, astfel ca cine controleaza majoritatea in CRA va avea practic in mana conducerea SIF Muntenia.

In prezent, sansele pentru revocarea CRA sunt foarte mari, adevarata miza fiind mai degraba reprezentata de numele noilor membri.
Lupta pentru conducerea SIF4 este importanta mai ales in contextul in care daca un anumit grup de actionari isi va impune punctul de vedere si va reusi sa schimbe administratorii societatii, acesta s-ar putea sa fie un semnal pentru declansarea unor proceduri similare si in cazul altor SIF-uri.

Pana in acest an, incercarile de schimbare a conducerilor SIF au esuat de fiecare data din cauza fragmentarii foarte ridicate a actionariatului. Recenta crestere la 5% a pragului de detinere la SIF-uri permite insa in prezent concentrarea actionariatului si implicit adoptarea unor decizii care in cele din urma sa duca la schimbarea vechilor conduceri.

Care sunt taberele?


In linii mari disputa pentru conducerea SIF4 se da intre actualul administrator, firma Muntenia Invest controlata de Grupul Financiar Muntenia si condus de catre Gabriel Filimon, si grupul actionarilor “rebeli”.

Din a doua tabara fac parte oamenii de afaceri Adrian Andrici si Gheorghe Iaciu, care, potrivit anumitor unor surse din piata, sunt sustinuti de Bogdan Juravle, seful Swiss Capital, cea mai puternica firma de brokeraj de pe Bursa. De asemenea, cand au cerut revocarea membrilor CRA, investitorii din grupul lui Bogdan Juravle au venit si cu o serie de propuneri pentru inlocuitori, printre care Florin Cazan broker in cadrul Raiffeisen, Dumitru Beze, presedintele AIPC, Robert Pana, Olimpiu Blajut si Razvan Lefter – toti trei reprezentanti ai Swiss Capital.

Pe lista candidatilor si-au facut insa loc si alte nume importante precum Mircea Oancea, fostul presedinte al CSSPP, Dorin Badea, trezorierul UniCredit Tiriac Bank si presedinte CFA Romania sau Razvan Rusu, directorul de investitii al fondurilor Certinvest.

In prezent nu este foarte clar pe cine si de catre cine sunt sustinuti acestia, existand si posibilitatea ca unii din candidatii “independenti” sa formeze un CRA impreuna cu o parte din vechii membrii, iar in urma acestui compromis Muntenia Invest sa isi pastreze mandatul de administrator.

Telefoane inrosite inainte de AGA: Cine aduce mai multi actionari, castiga


SIF Muntenia este cel mai probabil SIF-ul cu cei mai multi actionari inactivi, proveniti din perioada cuponiadei, procentul acestora fiind estimat la circa 40% potrivit unor specialisti din piata. Pe langa acestia, investitorii institutionali straini reprezinta de asemenea o prezenta rara la Adunarile Generale de la SIF-uri, astfel ca in final fiecare tabara se va lupta pentru aducerea a unui numar cat mai mare de sustinatori in AGA.

La ultima Adunare a Actionarilor SIF4 (din aprilie) a fost inregistrat un cvorum de doar 20,7%. La acel moment deciziile au fost luate cu diferente extrem de mica de voturi, iar asta dupa un intreg scandal legat de felul in care au fost “interpretate” voturile prin corespondenta.
Astfel, chiar si intr-un scenariu optimist in care peste 30% din actionarii SIF4 vor fi prezenti la intalnirea de sambata, deciziile vor putea sa fie cu usurinta adoptate de orice grup care reuseste sa stranga 17 – 18 procente.

Actiunile SIF Muntenia au crescut cu 28% in acest an, societatea fiind evaluata pe Bursa la 593 mil. lei (132 mil. euro). Compania are sub administrare active de 308 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri