Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia a fost schimbat, noua componenta fiind aleasa de catre un grup de investitori "revolutionari" intr-o AGA maraton de peste 33 de ore, in care rezistenta psihica si cea fizica a participantilor au fost puse la grea incercare, conform Mediafax.
Aceasta a fost cea mai lunga Adunare Generala a Actionarilor (AGA) din istoria recenta a pietei de capital din Romania, in conditiile in care actionarii au intrat in sala de sedinta sambata, la ora 10:00, iar sedinta a fost incheiata abia duminica, la ora 19:25.

Miza pentru Consiliu este data de faptul ca acesta are dreptul sa negocieze contractul cu administratorul SIF Muntenia, societatea de administrare a investitiilor Muntenia Invest. Totodata, Consiliul supravegheaza activitatea administratorului SIF.

La finele lunii mai, SIF Muntenia avea un activ net de 1,256 miliarde lei (circa 280 milioane euro).

"Alegerea unui nou Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor este un eveniment important in activitatea SIF Muntenia, ce poate marca o schimbare de directie in politica de administrare in perioada urmatoare. In ceea ce ne priveste, ca administrator, am asigurat toate conditiile necesare, de la documentatie si personal administrativ la sistemele electronice de numarare a voturilor, pentru ca adunarea sa se desfasoare intr-un cadru transparent, cu respectarea reglementarilor in vigoare. Am raspuns, de asemenea, pe durata intregii adunari tuturor solicitarilor actionarilor", a afirmat Gabriel Filimon, director executiv Muntenia Invest.

Totusi, AGA pentru revocarea Consiliului a fost tensionata dinainte de derulare, intrucat Muntenia Invest a limitat, joi, la 5% drepturile de vot ale unui grup de 37 de actionari care detin aproape 16,9% din titlurile SIF. In grupul respectiv se regaseau si cei care au solicitat revocarea Consiliului, respectiv omul de afaceri Gheorghe Iaciu si fondul de investitii ING International Romanian Equity.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a dispus vineri noaptea ca limitarea sa fie ridicata in urma unei sesizari a Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital si dupa ce Muntenia Invest nu a prezentat documente pe baza carora a stabilit ca investitorii respectivi actioneaza concertat.

Noul Consiliu este format din 11 reprezentanti alesi de un grup de actionari "revolutionari", care au sustinut propunerile omului de afaceri omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din titlurile SIF Muntenia, si a fondului de investitii ING International Romanian Equity.
Din vechiul Consiliu a fost reales doar omul de afaceri Adrian Andrici, aflat si el in grupul coalizat in jurul lui Iaciu. Andrici este actionar SIF Muntenia si membru in fostul Consiliu inca din 2005. El este unul dintre investitorii importanti de pe bursa.

In Consiliu au mai fost alesi Olimpiu Blajut si Razvan Lefter, ambii angajati ai casei de brokeraj Swiss Capital.

Blajut este director general adjunct la Swiss Capital, unde lucreaza din 2005. Anterior, in perioada 2002 - 2005, a fost dealer la Eximbank, iar intre 1996 si 2002 a fost director de tranzactionare la firma de brokeraj Sira-Invest-Bucharest.

Lefter este broker la Swiss Capital din noiembrie 2011, unde a venit de la casa de brokeraj EFG Eurobank Securities, la care a activat din 2007. Din 2003 pana la finalul anului 2006 a lucrat la ING Bank.

Alti doi noi membri sunt Marcel Gheorghe, avocat specializat pe piata de capital, si Daniel Pandele. Din anul 2001, Pandele este asociat si administrator Doraly Mall, firma controlata de Gheorghe Iaciu.

Alaturi de acestia au mai fost alesi economistul Gabriel Vasile si brokerii Florin Cazan si Stefan Gioga.

Gabriel Vasile este consultant pentru afaceri si management, fiind implicat in diverse proiecte de real estate si management al activelor.

Cazan si Gioga sunt unii dintre cei mai vechi brokeri din piata de capital. Cazan lucreaza la casa de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment din 2002 si activeaza in piata de brokeraj din 1997. Tot din 1997 activeaza pe piata de capital si Gioga, care din acel an lucreaza la Active International, unde este in prezent director de tranzactionare.

Consiliul este completat de Cristian Alexandru Stefanescu, Catalin Mancas si Dan Sarboiu.
Stefanescu este proprietarul primului restaurant Subway din Romania. Din 2006 pana in 2011, a lucrat la Piraeus Bank in cadrul diviziei Corporate. Mancas este investitor pe piata de capital si intre 2008 si 2011 a fost angajat la firma de brokeraj Romcapital.

Sarboiu este director la Directia Administrarea Retelei din cadrul Romanian International Bank si activeaza in banca din 2003. Anterior, a mai lucrat la CEC (1999-2002), Banca Romaneasca (1995 - 1999), BCR (1990 - 1995), BNR (1990), Ministerul Energiei Electrice (1987 - 1990).

Nu mai putin de 30 de candidati au fost inscrisi pentru cele 11 locuri in Consiliul Reprezentantilor, printre acestia numarandu-se si fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Mircea Oancea, Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, mai multi brokeri si noua membri din fostul Consiliu.

Actionarii au aprobat si distribuirea unor dividende suplimentare de 98,4 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut si constituite din sumele reprezentand dividende neridicate timp de trei ani.

Deciziile AGA ar putea fi contestate in instanta, insa, de unii mici actionari care nu au fost de acord cu hotararile luate,

Actionarii au intrat in sala de sedinte sambata dimineata la ora 10:00, insa votul asupra punctelor propuse spre aprobare a inceput dupa 12 ore, respectiv dupa ora 22:00. In acest timp, au fost dispute cu privire la inlocuirea presedintelui de sedinta, procedura de vot si listele de prezenta si vot prin corespondenta.

Pana duminica dimineata la ora 1:30, majoritatea actionarilor prezenti votasera, insa apoi a fost asteptat un actionar care avea procuri de la circa 100 de alti actionari. Votul s-a incheiat in jurul orei 5, iar apoi a inceput numaratoarea voturilor, iar rezultatul a fost anuntat abia la ora 19:25.

La acel moment in sala erau aproximativ 40 de actionari.

Procesul de votare a fost anevoios intrucat fiecare actionar trebuia sa mearga la secretariatul tehnic de unde primea buletinul de vot, iar dupa incheierea votului, buletinele erau aranjate in ordine alfabetica. Apoi, reprezentanti ai Muntenia Invest completau intr-un fisier Excel, in dreptul fiecarui actionar, optiunea sa pentru vot. Alaturi de numele actionarului era trecut numarul de actiuni pe care acesta il detine. La final, se afla cate voturi au fost acordate fiecarui candidat.

Astfel, fiecare actionar putea verifica daca votul sau este inregistrat corect. Inscrierea voturilor era proiectata pe un ecran mare, pe care il puteau vedea toti actionarii din sala.

Desi directorul executiv al Muntenia Invest, Gabriel Filimon, a spus inainte de aplicarea acestei metode ca va fi una care va dura mult timp, actionarii care au sustinut propunerea lui Iaciu au afirmat ca "interesele financiare" sunt mai importante decat timpul alocat.
Inscrierea rezultatelor nu a mai fost publica la punctele privind revocarea membrilor Consiliului Reprezentantilor si alegerea noilor membri.

Tensiunea din AGA a fost vizibila imediat dupa ce actionarii au intrat sambata in sala de sedinte, iar unul dintre cei aflati in jurul lui Iaciu a solicitat ca sedinta sa nu fie prezidata de presedintele Comitetului Reprezentantilor, Marian Dinu. Actionarul a prezentat cererea deoarece, vineri, la prima convocare, Dinu nu ar fi respectat legea cand a ales secretarul de sedinta prin votul majoritatii numarului de act,ionari prezenti si nu in baza actiunilor detinute de acestia.

Pana la ora 11:20 au fost discutii in contradictoriu, inclusiv cu argumente legale si din statutul SIF Muntenia, intre grupul din jurul lui Iaciu si mai multi actionari, printre care si angajati ai Muntenia Invest, care se opuneau inlocuirii lui Dinu in prezidiu.

Dinu a spus ca poate supune la vot inlocuirea sa daca votul se va face prin ridicarea mainii, astfel ca un om ar fi avut un vot indiferent de cate actiuni detinea.

Majoritatea investitorilor prezenti au reactionat dur la aceasta propunere, spunand ca s-ar incalca atat statutul SIF Muntenia, cat si Legea societatilor comerciale, cerand ca fiecare actionar sa aiba un numar de voturi egal cu numarul de actiuni pe care le detine.
La acel moment, in sala erau prezente 177 de persoane. In prima jumatate a salii erau actionarii din grupul "revolutionarilor", iar in a doua erau restul actionarilor, in mare parte angajati ai Muntenia Invest sau persoane care actioneaza concertat cu administratorul SIF Muntenia.

Contraargumentul lui Dinu a fost ca inca nu a fost deschisa sedinta de AGA, astfel ca s-ar putea vota si in felul propus de el.

Alt subiect care a generat nemultumiri a fost procedura de vot electronic propusa de Muntenia Invest, intrucat investitorii din grupul revolutionarilor se temeau ca voturile sa nu fie inlocuite sau sa nu fie inregistrate dupa cum au fost exprimate.

Dupa o pauza de o ora, in care reprezentantii Muntenia Invest au stabilit modalitatea de vot care s-a aplicat in AGA, Dinu a anuntat ca nu mai vrea sa prezideze sedinta. In urmatoarele doua ore a fost ales noul presedinte de sedinta, respectiv avocatul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, Alina Albu.

Raportul de forte dintre investitorii "revolutionari" s,i ceilalti actionari a fost vizibil inca de la votarea presedintelui de sedinta. Alina Albu a primit 134,3 milioane de voturi (16,64% din capitalul social al SIF), in timp ce contracandidatul sau, fostul presedinte al Comitetului Reprezentantilor Gabriel Burlacu, a primit doar 12,6 milioane de voturi (1,56% din capitalul social).

AGA a inceput in jurul orei 14:30, iar alegerea celor trei secretari de sedinta a mai durat aproape doua ore. Ulterior, intre orele 18:00 si 21:30, au fost verificate listele de prezenta, inclusiv cele la votul prin corespondenta, deoarece secretariatul tehnic nu a vrut sa isi asume responsabilitatea pentru corectitudinea listelor respective.

La finalul verificarilor, cvorumul a fost de 32,62% din capitalul social, unul dintre cele mai mari inregistrate la o AGA la SIF.

Ulterior verificarilor a urmat votul asupra punctelor de pe ordinea de zi, care s-a incheiat duminica dimineata in jurul orei 5, iar numaratoarea voturilor a durat pana la ora 19:00. La momentul inchiderii sedintei, in sala mai erau circa 15 actionari, care au aplaudat finalul unei AGA maraton de 33 de ore.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri