Bursa a scazut nesemnificativ, cu 0,12%, pe cel mai redus rulaj din ultimele sase saptamani, intr-o piata marcata de volumele reduse de tranzactionare, specifice perioadei de vara, si de prudenta investitorilor, pe fondul tensiunilor politice, scrie Mediafax.
Rulajul pietei, de numai 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro), a fost de 2,5 ori sub lichiditatea de marti, de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro). Un rulaj mai redus decat cel de miercuri a fost inregistrat la 30 mai, cand operatiunile au insumat 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).

"Este vremea vacantelor si, totodata, este o situatie politica «minunata» care ii tine pe straini departe, foarte departe deocamdata. Eu cred ca la noi nu se constientizeaza deloc ideea de «imagine externa». Nu ma refer la spatiul Schengen, ci la bani, investitii, cash. Toti stau deoparte si se tem de ce se intampla, pentru ca povestile cu privatizari amanate nu mai tin. Cred ca doar programul de rascumparare de actiuni al Fondului Proprietatea ar mai putea da un avant pietei, insa doar pe termen scurt. Alta varianta ar fi sa se incerce si la alte SIF-uri o miscare similara celei de la SIF Muntenia (unde un grup de actionari a reusit in AGA sa schimbe membrii Consiliului Reprezentantilor Actionarilor - n.r.), dar nu cred ca este cazul", a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

Pe de alta parte, reluarea ofertei secundare de vanzare a unei participatii la OMV Petrom ar putea fi un semnal pozitiv pentru investitorii straini, considera analistul.

Aproape 40% din rulajul de miercuri a fost asigurat de cateva tranzactii realizate chiar in ultimele secunde ale sedintei cu actiuni Fondul Proprietatea, pentru 2,9 milioane lei. La finalul sedintei, titlurile FP consemnau un rulaj de 5,1 milioane lei, valoare care reprezenta doua treimi din rulajul pietei. Chiar in ultimele secunde pretul acestor actiuni a revenit pe crestere, cu 0,21%, anterior fiind in scadere cu 0,43%.
La inchiderea pietei principale, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in scadere cu 0,39%.

"Probabil ca in lipsa unor stiri majore de pe plan extern, pana pe la sfarsitul lunii cred ca vom asista la acelasi scenariu. Atunci este posibil sa asistama la miscari mai ample in functie de rezultatele referendumului si, poate, de situatiile financiare inregistrate de companii in al doilea trimestru", a afirmat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,34% sub inchiderea de marti.

Fluctuatii reduse a inregistrat si indicele extins al Bursei, BET-XT, care a coborat cu doar 0,24%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, a scazut cu 0,3%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

"Ultimele evenimente care au determinat o evolutie ascendenta in special pe actiunile celor cinci SIF-uri au fost digerate de piata, iar in lipsa altor stiri s-a cam luat o pauza la tranzactionare. Cei care au cumparat asteapta un nou val de cumparatori carora sa le vanda sau stiri proaste care sa duca piata in jos si atunci sa vanda, anticipand ca vor recumpara la preturi mai mici. Oricum, parerea mea este ca in piata sunt foarte putini investitori, mai ales speculatori. La Fondul Proprietatea putem vorbi in continuare de o acumulare, care se vede si din structura actionariatului, unde strainii continua sa cumpere, in timp ce romanii vand usor-usor", a afirmat brokerul de la Rombell Securities.
Dupa cresterile din precedentele doua zile, actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania au consemnat cele mai vizibile corectii, de 1,92% si, respectiv, de 1,95%. Pe de alta parte, actiunile SIF Muntenia au continuat sa creasca usor, cu 1,15%.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 153.000 de lei, valoare cu 30% sub rulajul de marti, de 217.000 de lei.
Actiunile firmei Uzinele Textile Timisoara (UTRQ) au fost din nou cele mai lichide, cu un rulaj de 96.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,77%, la 11,1 lei.

Pana la inchiderea pietei principale, pe segmentul destinat produselor structurate speculatorii au realizat transferuri de aproape 1,5 milioane lei (328.000 de euro). Tranzactiile pe acest segment sunt oprite la 18:30, la aproape doua ore dupa inchiderea pietei principale.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele erau in scadere cu pana la 0,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri