Inceputul optimist al anului nu a continuat in aceeasi tendinta. Bursa de Valori Bucuresti a incheiat un semestru slab, desi bugetul ambitios se baza pe o crestere a lichiditatii si pe finalizarea listarilor de stat. In acest context, administratorii BVB pregatesc deja terenul la actionari pentru o eventuala rectificare a bugetului, in aceasta toamna, conform unor surse din actionariatul operatorului bursier. Wall-Street a analizat cifrele disponibile pentru primul semestru.
Valoarea tranzactiilor din ultimele 3 luni a fost cu 22% mai redusa decat in primul trimestru. In T1, valoarea totala include si tranzactiile din SPO-ul Transelectrica (164,7 milioane lei). In T2 este inclusa si valoarea ofertei publice de preluare a Azomures, derulata de Ameropa (240,65 milioane lei), dar si o tranzactie speciala cu titluri FP (200 milioane lei). Cu toate acestea, primele trei luni au adus o valoare totala de 2,4 miliarde lei, in timp ce al doilea trimestru a avut doar 1,9 miliarde lei.

In primul trimestru al anului, pe un rulaj total de 2,4 miliarde lei, profitul operational al companiei a scazut cu 36%, fata de T1 2011, pana la 1,93 milioane lei.

Daca profitul financiar al BVB are legatura cu dividendele incasate sau dobanzile la depozite, profitul operational al bursei reflecta fidel activitatea de tranzactionare, fiind influentat de eventualele fluctuatii ale lichiditatii.

In acest context, scaderea rulajului cu 22% in al doilea trimestru al anului ar putea duce, implicit, si la o scadere a profitului operational.

Profitul operational la 30 iunie 2011 a fost de 4,26 mil. lei, aproape dublu fata de anul precedent iar cel financiar de 9,14 mil. lei (: 2,84 mil.lei in primul semestru din 2010).

Proiecte amanate de stat


In martie, sefii BVB estimau pentru acest an un profit operational de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro), cu 20% peste cel de anul trecut, de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro).

„Pentru 2012 estimam respectarea calendarului de privatizari, cu efecte pozitive asupra valorii medii zilnice de tranzactionare si asupra capitalizarii pietei. In fundamentarea bugetului pentru 2012 a fost luata in calcul incheierea cu succes a ofertelor publice secundare pentru Transelectrica si Transgaz si a ofertelor publice initiale pentru Romgaz, Tarom si Hidroelectrica. Astfel, se estimeaza o crestere a capitalizarii BVB in 2012 de circa 30%, in euro, pana la aproape 17 miliarde euro, luand in calcul listarea Romgaz, Tarom si Hidroelectrica in a doua parte a anului 2012. Bugetul se bazeaza pe prioritatile strategice pe termen lung anuntate de Consiliul Bursei si iau in considerare dezvoltarea organica a BVB, fara fuziuni sau achizitii ale altor operatori bursieri", se arata in bugetul de venituri si cheltuieli al BVB.

Calendarul de privatizari a fost un punct important in fundamentarea bugetului pentru 2012. Consiliul Bursei estima listarea Romgaz, Tarom si Hidroelectrica plus ofertele secundare la Transelectrica si Transgaz. Dintre acestea, doar TEL s-a realizat in prima parte a anului. Hidroelectrica este in insolventa si nu se poate vorbi de o listare, IPO-ul Tarom erau programat pentru iunie iar oferta TGN pare ca s-a mutat in iulie, dupa ultimele declaratii ale oficialilor Ministerului Economiei. IPO-ul Romgaz ramane ultima speranta, neatinsa deocamdata de nicio amanare, in acest an.

Asadar, prin amanarea termenului de listare a acestor companii – decembrie 2013 fata de decembrie 2012- statul da o lovitura puternica Bursei de Valori, nu doar la nivel de imagine ci si din punct de vedere operational.

Insa, in tot acest timp, BVB nu a dezvoltat niciun alt proiect propriu care sa compenseze, macar in mica parte, lipsa ofertelor.

De asemenea, prioritatile strategice asumate de Consiliul de Administratie (mai precis realizarea lor) au fost o componenta importanta in bugetul pe 2012.

La inceputul mandatului, boardul ales in ianuarie 2012 a anuntat noile prioritati, ce au ca fundament cinci premise fundamentale, menite sa genereze o dezvoltare organiza a BVB: Personalul, Partenerii, Performanta, Promovarea si Produsele.

Implementarea acestor cinci directii va sustine cele 8 prioritati strategice asumate de Consiliu.

Insa, de la teorie la practica este un drum lung. Drum care a fost blocat in primul semestru al anului de lipsa unui director general, care sa implementeze directiile trasate de Consiliu. Procesul de recrutare a CEO-ului a inceput in aprilie si era estimat sa se incheie la inceputul lunii iunie. In afara de stiri pe surse si zvonuri in piata, nu exista inca informatii oficiale in acest sens.

Pe langa faptul ca ofertele se lasa asteptate si lichiditatea nu prea s-a majorat, Bursa a facut si are in plan cheltuieli importante anul acesta. Pe langa cateva zeci de mii de euro pe care trebuie sa le incasese firma de executive search, se pare ca CEO-ul gasit are pretentii salariale mai mari decat estimate. Initial, oficialii BVB au anuntat ca sunt dispusi sa ofere chiar si 10.000 de euro/luna. In piata, insa, circula zvonul ca acesta ar fi cerut mai mult iar sumele vehiculate sunt cuprinse intre 14.000 si 20.000 de euro.

Nota: Fiind vorba de o companie listata, departamentul economic al BVB nu a putut furniza informatii despre cifrele pe primul semestru, mai devreme de 10 august, data stabilita pentru publicarea rezultatelor.


Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri