Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta in crestere cu 0,65%, intr-o piata in care cele mai multe titluri au inregistrat rulaje reduse, iar lichiditatea a fost salvata de actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom, scrie Mediafax.
"Perioada concediilor de vara a fost aproape mereu un obstacol pentru activitatea pietei de actiuni din Romania, insa in aceata vara lipsa lichiditatii nu a afectat negativ pretul actiunilor. In ciuda corectiilor de pe pietele straine, a presiunii puternice de pe leu si a scandalului politic de amploare istorica, nu am avut parte de scaderi puternice pe bursa. A fost o reactie doar in ziua in care s-a demarat procesul suspendarii in Parlament, iar aceasta scadere a venit dupa ce piata locala de actiuni crescuse destul de mult", a declarat pentru Mediafax Alexandru Constantinescu, trader la casa de brokeraj Swiss Capital.

El crede ca Romania simte cu intarziere fluxurile de bani din afara, avand in vedere ca este o piata de frontiera.
Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta in crestere cu 0,65%, intr-o piata in care cele mai multe titluri au inregistrat rulaje reduse, iar lichiditatea a fost salvata de actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom.

"Este posibil ca fluxurile de bani care sunt generate de un «rally» puternic pe pietele mature, cum a fost cel inceput in luna iunie, sa tina mai mult pe o piata de frontiera, deoarece marimea pietei nu permite plasarea rapida a acestor bani in titluri financiare. Pe viitor speram intr-o rezolvare rapida a crizei politice, o redresare a leului si o piata globala de actiuni stabila si, atunci, vom avea perspective pentru o crestere bursiera pe termen lung", a spus Constantinescu.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,62%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 0,46%.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,32% peste finalul sesiunii de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,57%, reflectand evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, a avansat cu 0,52%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat in total actiuni de 13,91 milioane lei (trei milioane euro), valoare de 2,2 ori mai redusa fata de lichiditatea de joi, de 31,7 milioane lei (7 milioane euro).

Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 4,8 milioane lei. Ultimul transfer de joi s-a realizat la 0,4711 lei, aproape de nivelul de joi.

Al doilea rulaj din piata a fost consemnat de actiunile OMV Petrom (SNP), cu operatiuni de 2,5 milioane lei. Titlurile au inchis la un pret de 0,379 lei, cu 1,28 peste nivelul de referinta.

Aceste actiuni au facut obiectul si unor tranzactii deal. Astfel un pachet de 2 milioane de actiuni FP a fost schimbat pentru 942.000 lei, iar un pachet similar din titlurile OMV Petrom a fost cedat pentru 757.000 lei.

O lichidiate mai mare de un milion de lei au mai afisat actiunile SIF Oltenia (1,56 milioane lei) si BRD (1,17 milioane lei).

Piata Rasdaq a consemnat un rulaj de 730.000 lei, sub valoarea tranzactiilor de joi, de 1,9 milioane lei.

Lichiditatea a fost sustinuta de o tranzactie cu actiunile Braiconf (BRCR) in valoare de 660.000 lei. Transferul s-a realizat la 0,44 lei, in stagnare fata de referinta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile burse europene erau in crestere cu pana la 1,6%, pe fondul speculatiilor ca guvernul de la Beijing ar putea introduce noi masuri de simulare a economiei, dupa ce China a anuntat vineri cea mai slaba rata de crestere economica din ultimii trei ani.

Cresterea economica a Chinei a incetinit in perioada aprilie-iunie pentru cel de-al saselea trimestru consecutiv, la 7,6% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, cel mai scazut ritm de la inceputul crizei financiare mondiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri