Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,59%, contrar evolutiei burselor vest-europene, insa intr-o piata in care apatia specifica perioadei de vara a continuat sa se reflecte in volumele reduse de tranzactionare.
Piata a urmat in primele minute linia burselor vest-europene si a scazut cu 0,46%. Dupa ora 11:00, cotatiile celor mai multe actiuni de la BVB au revenit pe crestere usoara, odata cu intoarcerea pietelor vest-europene spre nivelurile de vineri, relateaza Mediafax.

Desi bursele mature s-au intors rapid pe scadere, piata de la Bucuresti a ramas usor pe verde, in linie cu majoritatea burselor din Europe Centrala si de Est, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse.

"Cred ca in piata sunt cativa investitori mari care acumuleaza actiuni doar la anumite companii, insa in rest volumele sunt destul de reduse. Chiar daca bursa locala pare usor decorelata de ceea ce se intampla pe pietele externe, cred ca in continuare suntem la valori atractive si ar exista motive pentru unele aprecieri. Totul depinde de miscarile importante pe care politicienii sau bancile centrale le vor lua atat in Europa, cat si in SUA in viitorul apropiat", a declarat pentru Mediafax seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
El crede ca rulajele vor continua pana spre finalul lunii august, cand se termina perioada vacantei de vara.

"Pe plan local nu cred ca putem asista prea curand la evenimente care pot schimba ceva din starea actuala. Cred ca s-a intrat in acea perioada de vara si abia spre sfarsitul lunii august vom vedea o crestere a volumelor de tranzactionare. Pe termen scurt o calmare a tensiunilor politice ar aduce mai multa liniste, chiar daca impactul acestor tensiuni nu a fost semnificativ pe bursa", a mai spus brokerul.

Agentia de evaluare Moody's spune, intr-o analiza publicata luni, ca suspendarea presedintelui si convocarea referendumului pentru demitere, pe 29 iulie, au amplificat temerile din piata ca turbulentele politice ar putea pune in pericol consolidarea fiscala din ultimii trei ani.

Totodata, incertitudinile ar putea persista chiar pana dupa alegerile din toamna si vor afecta, probabil, reformele structurale.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,38%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG la un nivel foarte apropiat celui de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu numai 0,12%.

Totodata, primele 25 de actiuni romanesti plasau indicele extins al Bursei, BET-XT, cu 0,95% nivelul sedintei precedente.

Noul indice al BVB, BET-BK, era in crestere cu doar 0,18%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat in total actiuni de 15,8 milioane lei (3,5 milioane euro), valoare cu 14% peste rulajul sedintei precedente, de 13,9 milioane lei (3 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piata, desi in prima parte a zilei au consemnat un rulaj redus.

Operatiunile de luni au cumulat 6,3 milioane lei, astfel ca aceste titluri au acoperit 40% din lichiditatea pietei.

Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,474 lei, pret in crestere cu 0,62%.

Pe segmentul destinat deal-urilor au fost realizate doua transferuri negociate cu actiuni OMV Petrom (1,8 milioane lei) si cu titluri BRD (753.000 de lei). Ambele deal-uri au fost efectuate la preturi usor sub ultimele cotatii inregistrate pe piata principala in sedinta de vineri.

Pe piata principala, actiunile companiei petroliere au consemnat un rulaj de 1,8 milioane lei, iar operatiunile cu titlurile BRD (BRD) au cumulat 313.000 de lei. Actiunile OMV Petrom (SNP) au inchiz in scadere cu 0,5%, la 0,3771 lei, iar cel mai recent transfer cu titluri BRD a fost realizat la 9,35 lei, pret in crestere cu 0,65%.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au consemnat una dintre cele mai vizibile cresteri din piata, de 6,44%, si au ajuns la 1,025 lei. Evolutia a venit pe al treilea rulaj din piata, de 1 milion de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 175.000 de lei, valoare de peste patru ori sub rulajul de vineri, de 731.000 de lei.
Titlurile producatorului de beton pentru constructii Prebet Aiud (PREB) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 57.000 de lei, iar pretul a scazut cu 10%, la 0,18 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,3%, dupa sase saptamani consecutive de crestere. In acelasi timp, pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri