Bursa de la Bucuresti a avansat usor, cu 0,46%, pentru a treia sedinta consecutiv, insa putinii investitori prezenti la tranzactionare au continuat sa plaseze ordine pentru volume reduse de actiuni, scrie Mediafax.
Piata a deschis pe verde, insa dupa primele 20 de minute a intrat pe scadere usoara. Dupa ora 12:00, cotatiile au revenit pe crestere usoara, insa volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse, precum in zilele precedente.

"Pe piata mai sunt cativa investitori mici, care «se joaca» efectiv intre ei cu cateva cotatii. Investitorii mari lipsesc si nu vor reintra pana dupa alegerile generale din noiembrie. De altfel, pe parcursul anilor de criza investitorii mari au intrat doar pentru dividende. Au intrat pe final si inceput de an si au iesit in aprilie/mai. Desigur, cu exceptia Fondului Proprietatea, bijuteria pietei interne de capital", a declarat pentru Mediafax analistul SSIF Broker Andrei Radulescu.

El a adaugat ca rulajele au scazut in ultimele saptamani si pe bursele straine, deoarece climatul macro-financiar extern se caracterizeaza prin mentinerea la un nivel ridicat a factorilor de risc, iar investitorii sunt atenti in aceasta perioada la deciziile Rezervei Federale din SUA, la evolutiile din zona euro si la raportarile financiare ale companiilor.

"Criza politica a determinat deteriorarea climatului investitional intr-un moment in care economia se confrunta cu o seceta de capital. Nu stiu daca se va mai privatiza ceva in acest an. Probabilitatea este redusa, dupa parerea mea. Confruntarile politice se vor prelungi pana la alegerile generale din noiembrie. Cu alte cuvinte, riscurile vor persista la un nivel ridicat, cu impact nefavorabil pentru derularea acestor programe (de privatizare - n.r.). Deteriorarea climatului investitional se va resimti si poate avea consecinte nefavorabile pe termen mediu. Imaginea Romaniei in exterior a fost puternic afectata de aceste conflicte politice. Va fi foarte greu sa se refaca intr-o perioada scurta", a mai spus analistul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 0,77%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,07% sub nivelul de luni.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,06%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Al doilea indice extins al Bursei, BET-BK, care include 24 de actiuni romanesti si titlurile bancii austriece Erste (EBS), a crescut cu 1,52%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,71%.

Evolutia pietei a venit pe o lichiditate de numai 15,5 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu putin peste rulajul sedintei precedente, de 15,8 milioane lei (3,5 milioane euro).

"Cred ca pana la alegerile generale din noiembrie nu vom asista la cresterea interesului investitorilor pentru companii listate la BVB. Referendumul nu va rezolva, dupa parerea mea, ecuatia riscurilor politice. Oricum, sunt importante si evolutiile din plan extern. Daca climatul extern va continua sa se deterioreze, iar pe plan intern riscurile politice vor persista, am putea asista la scaderi pe volume importante. In cazul stabilizarii si ameliorari graduale a contextului macro-financiar extern, determinat de noi masuri monetare neconventionale in SUA si de implementarea rapida a deciziilor summit-ului UE, si a detensionarii factorilor politici am putea asista la cresteri, insa nu pe volume importante pana la alegerile generale. Rezultatul alegerilor generale va fi decisiv pentru politica economica a Romaniei pentru urmatorii patru ani, cu consecinte asupra politicilor investitionale ale companiilor", a afirmat Radulescu.

Lichiditatea de marti a fost asigurata in proportie de 37% de doua deal-uri cu 0,52% din actiunile SIF Oltenia (3,6 milioane lei) si, respectiv, cu 0,37% din titlurile SIF Banat-Crisana (2 milioane lei). Titlurile au fost cedate la preturi cu 1,25% si, respectiv, cu 1,28% peste ultimele cotatii de luni.

Actiunile Erste au fost cele mai transferate din piata principala, devansand titlurile Fondului Proprietatea, care de regula sunt cele mai tranzactionate. Operatiunile cu actiunile bancii austriece au cumulat 3,9 milioane lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au inregistrat un rulaj de 1,4 milioane lei.

Actiunile Erste au crescut cu 2,96%, la 69,5 lei (15,22 euro), influentate de evolutia de pe piata de la Viena, unde cotatia a urcat cu 3,41%, la 15,48 euro.

In acelasi timp, titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,84%, la 0,478 lei.

"Pe plan extern riscurile se mentin la cote ridicate, atat in zona euro, dar si in SUA sau Asia (China, in principal). In zona euro, summit-ul UE a calmat temporar pietele, dar masurile propuse de liderii europeni nu pot fi implementate peste noapte. Cu exceptia recapitalizarii bancilor, masurile se vor face resimtite, in general, abia din 2013. Situatia continua sa se mentina critica. Practic, tarile din Europa de Sud se finanteaza la dobanzi mai mari decat ritmul de evolutie a PIB nominal. Cu alte cuvinte asistam la efectul de bulgare de zapada in ceea ce priveste datoria publica a acestor state. De asemenea, este fragil calmul indus de fomarea unui guvern pro-austeritate in Grecia si decizia de capitalizare a bancilor spaniole. Oricand sunt posibile noi atacuri speculative ale pietelor financiare la adresa sustenabilitatii zonei euro", a mai spus Radulescu.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele de la Paris si Frankfurt avansau cu 0,6%, in timp ce bursa de la Londra era in scadere cu 0,2%. Pietele din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 0,7%.

Investitorii se astepta ca presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, sa semnaleze noi masuri de stimulare a economiei in raportul pe care urmeaza sa-l prezinte Congresului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri