Bursa de la Bucuresti (BVB) este pe locul 11 in lume la numarul de companii listate, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale citat de firma de brokeraj Intercapital Invest. Foarte putine dintre acestea sunt insa si relevante pentru investitori, avand in vedere nivelul tranzactiilor pe care aceeasi statistica il releva.
Cu 1.267 de companii listate, Romania se afla in imediata apropiere a unor piete de capital importante precum cele din Hong Kong, Coreea de Sud sau Marea Britanie.

Diferenta este insa imensa daca luam in considerare valoarea tranzactiilor pe aceste piete si raportata la capitalizarea bursiera. Astfel, in functie de acest indice al tranzactiilor, Romania ocupa locul 51 din 60 de piete analizate.

De asemenea, Romania se afla pe locul 42 dupa PIB/cap de locuitor cu 8.405 dolari, pe pozitia 59 dupa capitalizarea bursiera/PIB – cu 11,8% si pe locul 55 la valoarea tranzactionata/PIB – cu 1,8%

“Numarul de companii listate la bursa locala, desi este mare, nu este reprezentativ, pentru ca majoritatea emitentilor sunt putin lichizi. Statistica este prezentata in functie de PIB/locuitor pentru ca nivelul de dezvoltare al economiei este important pentre dezvoltarea bursei. Prin urmare, daca suntem pe locul 42, nu putem fi printre primii la indicatorii mentionati anterior, dar cu siguranta e loc de imbunatatiri”, comenteaza Daniela Ropota, autoarea raportului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri