Victor Cionga, managing partener AZ Capital Advisors si omul care a fost implicat in doua din ultimele trei cele mai mari oferte publice de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este noul director general al Bursei. Cu aproape 20 de ani de experienta in piata financiara romaneasca, de numele sau se leaga si esecul celei mai mari oferte din istoria Bursei. Cine este noul CEO al BVB?
Contactat de wall-street.ro, Victor Cionga a explicat ca nu poate face foarte multe declaratii in acest moment, pana la primirea avizului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

„Cat timp nu sunt inca avizat de CNVM, nu sunt oficial director general. Sper ca avizul va fi favorabil si, la acel moment, vom avea o conferinta de presa. Insa, pot sa va spun ca ma simt onorat ca mi s-a oferit aceasta pozitie, sper sa raspund exigentelor si sa lucrez cu o echipa de profesionisti. In aceste conditii economice dificile, sper ca vom trage toti in acelasi sens: dezvoltarea pietei de capital romanesti”, a declarat Cionga pentru wall-street.ro.


Adi Lupsan, vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat pentru wall-street.ro ca se asteapta urmatorul pas intermediar important: avizul CNVM. "Dupa acest moment, vom putea incepe reformarea pietei de capital in adevaratul sens al cuvantului".

Opiniile noului CEO despre piata de capital. Cele mai recente declaratii


Despre noul consiliu al Bursei:


"Aceasta schimbare, prin care in Consiliul de Administratie au venit reprezentantii celor mai mari brokeri locali, este de bun augur, in acelasi timp pastrandu-se si reprezentanti ai vechiului Consiliu, este de bun augur.

Principalea misiune a noului CA este sa fie un factor coagulant care sa ajute la modernizarea pietei, facand-o mai atractiva pentru investitorii internationali.

De asemenea ar trebui sa se urgenteze instalarea unei echipe executive, careia sa i se acorde tot sprijinul. Revenirea lui Valentin Ionescu in aceasta functie ar putea sa reprezinte o buna optiune, prin care sa se castige si timp.

Nu in ultimul rand ma astept la o transparenta mai buna insa fara sa vedem exibitionisme, fara sa vedem toate discutiile si „secretele” BVB in presa.

Schimbarile in bine nu se pot face decat prin colaborare intre principalii actori: CNVM, BVB, emitentii si brokerii. Si statul, prin listarile pe care le are anuntate, ar putea ajuta foarte mult piata locala, in conditiile in care, evident, pretul cerut in oferte ar fi pe masura asteptarilor". (articolul aici)

Despre potentialul director general al BVB:


„Daca noul director executiv va fi un roman sau un expat cunoscator al limbii romane, este mai putin important; consider insa ca ar fi de dorit ca perioada lui de adaptare la mediul local sa fie cat mai scurta sau chiar inexistenta.

Fara sa ma substitui nimanui din cei indreptatiti si care sunt parte in acest proces, personal consider ca se impun cateva conditii pe care partile trebuie sa le aiba in vedere. In ceea ce-i priveste pe candidati, in afara experientei dovedite de bun manager, acestia ar trebui sa aiba o buna manuirea a limbilor romane si engleza, o experienta rezonabila ca “om de piata” (in tara si/sau strainatate) si o doza absolut necesara personalitate puternica, care sa nu incerce sa multumeasca pe toata lumea ci doar sa urmeze obiectivele agreate cu CA-ul BVB. Este important ca experienta profesionala anterioara sa-l fi pus in contact direct cu investitori institutionali straini si sa cunoasca din propria lui experienta asteptarile acestora.

Din partea CA-ului BVB va fi important ca pe parcursul mandatului sau directorul executiv sa fie sustinut de catre Consiliul de Administratie; acesta din urma trebuie sa ofere directorului general o responsabilitate pe masura autoritatii care i se confera. Avand in vedere precedentele, cred ca ar trebui sa nu ne facem iluzia ca noul numit nu va avea parte de o viata plina de "provocari" de tot felul, inclusiv mediatice, dupa ce isi va lua functia in primire. De aceea, in cadrul discutiilor cu cei selectati, angajamentul CA-ului in aceasta directie va trebui sa fie clar formulat.

Ar fi bine sa intelegem ca actualul CA al BVB nu trebuie sa se substituie executivului BVB; nu sugerez in nici un fel cum ca ar vrea, dar am auzit in piata unele comentarii cum ca, urmarind exemplul guvernului, CA-ul ar trebui sa aiba intalniri saptamanale de lucru. Odata selectat directorul general, abordarea actuala mai ‘hands on’ a Consiliului va trebui sa se estompeze lasandu-i directorului general indeplinirea atributiilor fara interferente nedorite si care ar putea sa-i submineze autoritatea atat in interiorul cat si in afara institutiei pe care acesta o va conduce.

De asemenea, noul CA si noul director general nu trebuie priviti impreuna ca un panaceu universal si cu efect imediat pentru vindecarea unor boli mai vechi ale pietei bursiere romanesti.

Imi este teama ca multa lume subestimeaza inca dificultatea mandatelor noului CA al BVB si a viitorului director executiv. In afara greutatilor obiective sunt inclinat sa cred ca va exista o presiune continua din afara, inclusiv din partea media, presiune izvorata mai ales din uriasele asteptari ale majoritatii celor implicati in piata de capital locala". (articolul aici)

Despre Fondul Proprietatea:


„Nu mi se pare o tragedie daca Fondul Proprietatea va fi inchis peste 3-4 ani. Problema este ca acest proces trebuie bine dirijat si nu impins de la spate de niste constrangeri, fie ca sunt legislative, fie ca sunt niste constrangeri date de adunarea generala.
Eu nu cred ca procesul acesta poate sa fie dus la bun sfarsit intr-un an sau doi si, de asemenea, este evident ca in timp se va vinde ceva, intre timp se va si investi in alta actiune. Templeton si Fondul Proprietatea sunt niste investitori de cursa lunga; au cumparat de exemplu actiuni Erste anul trecut, dar nu au cumparat ca sa vanda anul acesta”. (articol aici)

Despre ofertele de stat


„Facem mereu comparatia cu Polonia. Este evident ca orice vanzare pe BVB a unei companii romanesti echivalenta uneia poloneze va trebui facuta cu un discount mai mare; nu putem sa vindem la preturi precum cele de acolo. Pentru ca piata romaneasca nu are lichidtate suficienta, este foarte scumpa pentru tranzactii, nu are un cont global la standardele pe care investitorii straini le asteapta si are o formularistica a deschiderii contului care inhiba anumiti investitori pana la renuntarea la a participa la oferte.

Din pacate in Romania in momentul de fata este mult mai simplu sa faci o oferta publica initiala decat o oferta publica secundara. Acest lucru se intampla pentru ca in cazul IPO-ului nu ai un pret de referinta care sa ghideze tirul rau-voitorilor". (articol aici)

Despre listarea FP la Varsovia:


„Este clar ca sunt anumite fonduri care se simt mai confortabil sa investeasca in Polonia decat in Romania, si ca exista foarte multi investitori care sunt captivi in piata poloneza (fondurile de pensii poloneze). In aceste conditii este destul de evident ca prin listarea la Varsovia s-ar putea atrage interesul si altor tipuri de investitori.

Cred de asemenenea ca pentru a nu afecta negativ pretul actiunii la debutul pe noua bursa, listarea duala impune rezolvarea tuturor neclaritatilor referitoare la emitent, mai ales a litigiilor de natura legala”. (artiicol aici)

Despre CNVM:

Prezent in cadrul conferintei M&A Oulook organizata recent de wall-street.ro, Victor Cionga a avut o interventie interesanta despre problemele actuale ale pietei de capital: “Eu cred ca marea problema a pietei de capital ramane CNVM, un organism care este condus de oameni numiti politic. In modernizarea pietei de capital din Romania trebuie sa participe mai multi jucatori, nu poate sa faca doar unul singur rolul de tractiune.” (vezi minutul 28’37’’ din video-ul de mai jos)


CV Victor Cionga


Victor Cionga si-a inceput cariera in investitii financiare in 1993, in echipa Capital (prima banca de investitii moderna din Romania, joint-venture intre EBRD, Wasserstein Perrella si doua banci comerciale locale), urmata apoi de experienta la Romanian American Enterprise Fund.

In 1998, Cionga a devenit director adjunct al conducere Raiffeisen Capital and Investment (RCI). Ulterior a devenit CEO al Raiffeisen Financial Advisors (RFAR), unde a ramas pana in 2004, cand s-a intors pe pozitia de adjunct la RCI.

3 ani mai tarziu, Cionga a fondat AZ Capital Advisors parteneriat specializat in consilierea focalizata pe fuziuni si achizitii (M&A)
Printre cele mai importante proiecte de M&A la care a participat se numara Monopoly (1999,2005), Continental Hotels (2007) si NetCity (2011).

La capitolul privatizari, Cionga a fost implicat in oferta publica initiala a Transelectrica (2006), Sidex si Petrotub (2002), Siderurgica Hunedoara si Tepro Iasi (2003).

De numele sau se leaga si oferta Petrom, care ar fi putut sa fie cea mai mare oferta din istoria Bursei dar s-a transformat intr-un mare esec.

Victor Cionga a absolvit Facultatea de Fizica in 1980 si un joint EMBA la Washington University (Seattle, US) & Academia de Stiinte Economice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri