Dupa ce a pus bazele celui mai mare fond de obligatiuni din Romania, cu active de 3,2 mld. lei, Erste Asset Management vrea sa aplice pentru obtinerea unui rating din partea unor companii de cercetare in domeniul fondurilor de investitii, precum Morningstar, pentru BCR Obligatiuni.
BCR Monetar si BCR Obligatiuni au fuzionat in luna iunie, ca urmare a unor noi reglementari impuse de Comisia Europeana, care a decis sa modifice regulile de functionare ale fondurilor monetare. Cele mai importante schimbari au vizat “durata de viata” mult mai redusa si cu rating ridicat a instrumentelor financiare in care fondurile monetare investesc.

Pentru a ramane fonduri monetare si dupa 30 iunie 2012, fondurile nu mai au voie sa investeasca in obligatiuni cu o maturitate mai mare de doi ani, in conditiile in care unele dintre acestea au acum in portofoliu titluri cu o maturitate si de zece ani.

In aceste context, sefii Erste AM au decis in favoarea fuziunii dintre BCR Monetar si BCR Obligatiuni, care aveau oricum o structura a investitiilor foarte similara.

Noul fond are 94.700 de investitori si un randament de 7% pe ultimele 12 luni.

“In noiembrie, BCR Obligatiuni implineste cinci ani de existenta astfel ca vom putea sa aplicam pentru obtinerea unui rating din partea agentiilor de cercetare din domeniul fondurilor de investiii. Masura este importanta mai ales din perspectiva investitorilor institutionali, precum fondurile de pensii, care vor putea face alocari mai mari intr-un fond cu rating. Pentru micii investitori, persoane fizice, obtinerea ratingului va inseamna inca un element de siguranta”, a declarat Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management.

Seful Erste AM spune ca in prezent cea mai mare investitie in BCR Obligatiuni facuta de un client persoana fizica ajunge la 8 milioane lei. In ceea ce priveste clientii institutionali, precum fondurile de pensii, de asigurari sau chiar si scoli, universitati sau echipe de fotblal, investitiile variaza intre 1 si 10 milioane de lei.

Principalele detineri din portofoliul BCR Obligatiuni sunt titlurile de stat (53%), urmate de obligatiunile corporative (17,1%), depozitele bancare (24,7%) si obligatiunile municipale (4%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri