Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,56%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost salvata de un deal cu 0,73% din actiunile Fondului Proprietatea (FP).
Majoritatea actiunilor de la BVB au inregistrat variatii usoare inca de la deschidere, in conditiile in care investitorii nu au avut un reper clar nici pe pietele vest-europene, potrivit Mediafax.

Investitorii au transferat in total actiuni de 51,7 milioane lei (11,2 milioane euro), valoare de peste trei ori mai mare decat rulajul sedintei precedente, de 15,3 milioane lei (3,3 milioane euro). Totusi, 90% din lichiditatea de marti a fost acoperita de un deal cu actiuni Fondul Proprietatea, in valoare de 46,7 milioane lei (10 milioane euro). Operatiunile cu actiuni din piata principala au cumulat doar 5 milioane lei (aproape 1,1 milioane euro).

Seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Caruntu, spune ca rulajele reduse sunt in primul rand consecinta apetitului scazut pentru risc al investitorilor in contextul crizei de incredere in special din zona euro, si intr-o mai mica masura lichiditatea este afectata de amplificarea tensiunilor politice interne.

"Stirile proaste dinspre Grecia sau Spania sunt cele care determina miscarea capitalurilor investitorilor si, in consecinta, a pietelor de actiuni. Lipsa de predictibilitate cu privire la zona euro indeamna la retinere si de aici rezulta o ajustare sensibila a lichiditatii pietelor de actiuni europene. Capitalurile se retrag spre pietele cele mai dezvoltate in astfel de perioade de lipsa de predictibilitate generalizata. BVB, fiind o piata mica, este silita sa se descurce in principal cu capital autohton, care este insa foarte slab reprezentat de fondurile de pensii si mutuale, acestea detinand mai putin de 10% din capitalizarea free-float-ului (valoarea actiunilor libere la tranzactionare - n.r.). De aici si lichiditatea redusa chiar si pe titlurile importante de la BVB", a declarat Caruntu.

Analistul considera, totodata, ca lupta politica sau "episodul Hidroelectrica" pot sustine solicitarea de discount-uri exagerate de catre investitorii straini pentru a lua expunere pe active romanesti.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,54% sub sedinta de luni.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 0,75%.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au incheiat ziua usor pe verde. Indicele BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a urcat incheiat in crestere nesemnificativa, cu 0,05%.
Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,4%.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide pe piata principala, cu operatiuni de 2,2 milioane lei. Majoritatea tranzactiilor realizate in a doua parte a zilei au fost efectuate la pretul de 0,467 lei, similar celui la care a fost incheiat deal-ul cu pachetul de 0,73% din titlurile FP. La inchiderea sedintei, actiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,467 lei, pret cu 0,06% sub ziua anterioara.

Unul dintre cei mai activi cumparatori de actiuni FP din luna iulie a fost fondul american de hedging Elliott Associates, care detine circa 14% din titlurile Fondului Proprietatea.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 136.000 de lei, valoare de peste sapte ori mai mare decat rulajul de marti, de 973.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 63.000 de lei, si au incheiat in scadere cu 0,87%, la pretul de 0,126 lei.

"Cred ca indiferent de rezultatul referendumului se pot imagina scenarii ulterioare atat pozitive, cat si negative in privinta nivelului de zgomot de pe scena politica. Nu cred ca trebuie sa dramatizam in privinta potentialelor scenarii negative pentru ca fiind un an electoral aceasta lupta politica era oarecum predictibila si ea nu se va transa decat dupa alegerile parlamentare din noiembrie. Anul 2012 a fost inevitabil asumat de oamenii de afaceri si investitori ca fiind un an de tranzitie, cu alegeri locale si generale. Intensitatea luptei politice din ultima luna si implicarea Uniunii Europene au reprezentat ceva neasteptat si au afectat perceptia de risc de tara, dar pana la urma este un an electoral si lipsa de transparenta pentru investitori in legatura cu directia in care se va indreapta viitoarea guvernare reprezinta in sine un risc asumat", a afirmat Caruntu.

El a adaugat ca perceptia de risc de tara a Romaniei este mai afectata si pentru ca tensiunile politice electorale se suprapun celui mai complicat an din istoria Uniunii Europene, care este prinsa in criza datoriilor suverane, criza care ar putea fi absorbita numai cu pretul unui deceniu de stagnare economica.

"Cu toate acestea nu trebuie neglijat ca inscrierea in acordul cu FMI, UE si Banca Mondiala, fata de care autoritatile romane au aratat o preocupare si un angajament puternic, reprezinta o plasa de siguranta in aceasta perioada mai complicata internationala si interna. Programul de privatizare continua in acest context si cred ca investitorii care sunt cu adevarat acomodati cu specificul si oportunitatile locale se vor arata interesati. Problema va fi asa numitului discount corect pe care acestia il vor solicita in astfel de vremuri fata de anumite repere din economiiile mature", a mai spus analistul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest europene evoluau incert, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri