Intr-o perioada in care finantarea este tot mai scumpa, bursa americana poate fi o alternativa pentru companiile din Europa de Est. Marimea afacerii este mai putin importanta, investitorii find mai interesati de perspectivele domeniului de activitate si de dinamica. Pornind de la acest principiu, doi tineri cu experienta in pietele financiare din Romania si strainatate au pornit un business ce ofera companiilor locale consultanta pentru finantarea pe piata americana. Citeste un interviu acordat wall-street.ro de Mihai Hancu si Vadim Bordian, partenerii Integrated Investment Solutions.
Wall-Street: De ce ati recomanda unei companii finantarea pe bursa americana?

Integrated Investment Solutions Consult: Bursa americana este cea mai dinamica si dezvoltata piata de capital din lume, structurata in asa fel incat sa se adreseze tuturor sectoarelor economiei si companiilor de diferite marimi. Exista mai multe nivele de bursa unde criteriile de listare sunt mult mai usor de indeplinit. Pentru fiecare nisa exista consultanti si intermediari specializati; sectoarele nano-cap, micro-cap si small cap,(adica cu o capitalizare <$50mln, <$300mln si respectiv <$2bn) fiind foarte bine dezvoltate. Ca urmare, companiile din pietile emergente din Europa de Est se incadreaza perfect in aceste criterii.

Recomandam finantarea pe aceasta piata, datorita complexitatii intrumentelor de finantare, capitalurile fiind extrem de flexibile si mult mai usor de accesat. Fiind o companie publica Americana, investitorii sunt protejati de legile si reglementarile pietii de capital. Astfel, exista numeroase tipuri de finantare, plasamente private sau oferte publice de actiuni si options, credite sau finantari hibride, structurate de fondurile specializate si de bancile de investitii.

Recent, guvernul federal a facut pasi importanti spre simplificarea accesului la piata de capital pentru companiile mici. Scopul legislatiei fiind de a facilita ridicarea banilor prin piata de capital a companiilor small si mid-cap, prin eliminarea unelor bariere si costuri semnificative de conformare cu legislatia in vigoare. In plus, managementul pietii de capital NASDAQ, la o sedinta comuna cu comisia de valori mobiliare SEC, a acceptat diminuarea pretului minim de listare pentru unele tipuri de companii.
Consideram ca aceste modificari vor redinamiza intrarile de companii noi pe bursa in urmatorii ani.

Wall-Street: Cum arata profilul unei companii care s-ar potrivi acestei forme de finantare?

IIS Consult: Bancile si fondurile de investitii americane cauta in principal companii cu o cifra de afacere in crestere, cu o profitabilitate buna si cu o strategie bine definita si coerenta pe termen mediu si lung. Nu este atat de importanta marimea afacerii, ceea ce conteaza mai mult fiind este curba ascendenta a domeniului de activitate principal al companiei care necesita finantare. Ca in cazul oricarei listari la bursa, cu cat o companie este mai transparenta, cu atat este mai credibila si astfel este mai atractiva pentru investitori.

Wall-Street: Care sunt principalii pasi? Cat dureaza un astfel de proces?

IIS Consult:
Exista mai multe modalitati de accesare a bursei americane: Clasica Oferta Publica Initiala (IPO) , prin care se listeaza majoritatea companiilor si, fuziunea Inversata (Reverse Merger) – care constituie calea cea mai rapida si mai ieftina in accesarea pietii de capital americane, cu o diluare minima a pachetului de actiuni. Partenerii Integrated Investment Solutions SRL au o experienta larga in managementul companiilor publice americane, care au intrat pe bursa prin fuziune inversata.

Mai intai de toate, se identifica modalitatea de listare cea mai optima pentru companie. Daca se merge pe varianta fuziunii inversate, primii pasi ar fi cei din prelistare, adica identificarea unei companii de tip shell si pregatirea auditului situatiilor financiare pe ultimii 2 ani financiari incheiati. In paralel se prospecteaza piata prin intalniri cu investitori institutionali si privati interesati sa investeasca in business si sa sustina compania la listare. In acest fel, in doar cateva luni compania romaneasca va deveni companie publica americana, dupa care urmeaza ridicarea banilor din piata, conform modalitatii agreate de managementul companiei.

Wall-Street: Care sunt principalele avantaje?

IIS Consult: Principalul avantaj este accesul mult mai usor la banii foarte ieftini pe termen mediu si lung. Modul nostru de finantare este unul mult mai ieftin si mai rapid decat un IPO clasic. Prin metoda fuziunii inversate, in doar cateva luni compania romaneasca va deveni companie publica americana tranzactionabila pe un nivel de bursa. Astfel, intr-un timp scurt, capitalizarea companiei va fi cu mult superioara fata de book value, spre beneficiul actionarilor existenti ai companiei.

Compania va obtine prestigiu si credibilitate sporita in afaceri vis-a-vis de institutiile financiare, banci, clienti, furnizori sau administratii publice, la nivel local sau International. Bancile de investitii care intra in actionariat, urmaresc rolul speculativ al bursei si vor sa isi vanda participatiile mult mai sus pentru a face profit. Acest fapt este benefic pentru compania respectiva, care se pot folosi de diferite instrumente complexe pentru a-si finanta proiectele dar si pentru a efectua operatiuni de M&A, folosind ca instrument de plata actiuni emise prin decizia consiliului de administratie.

Wall-Street: Dar principalele riscuri?

IIS Consult:
La baza managementului unei companii publice americane sta relatia cu investitorii. Managementul noii companii publice trebuie sa inteleaga ca gestiunea une companii publice implica unele schimbari la nivel decizional si strategic. Daca te prezinti bine si respecti regulile de joc, investitorii vor ramane fideli si vor sustine in continuare compania. In caz contrar bursa poate reactiona in mod advers, fapt ce se va rasfrange asupra pretului actiunii, a lichiditatii si a posibilitatilor ulterioare de finantare.

Wall-Street: Care sunt cerintele pietei americane pentru companii din Europa de est?

IIS Consult: In afara de cerintele stabilite prin legislatia americana si care trebuiesc indeplinite, nu exista criterii suplimentare sau un anumit sablon pe care companiile din Europa de Sud-Est ar trebui sa-l urmeze. Cu toate acestea, pentru a prezenta interes pentru investitori o companie trebuie, in opinia noastra sa respecte anumite criterii minimale: sa fie o companie transparenta, indicatorii financiari si proiectiile viitoare sa creeze perspective de randamente satisfacatoare pentru actionari in viitor, managementul sa fie unul experimentat si sa cunoasca bine domeniul in care activeaza, strategia de dezvoltare sa fie bine fundamentata.

Wall-Street: Care este rolul vostru in acest proces?

IIS Consult: Partenerii Integrated Investment Solutions au incheiat cu success mai multe tranzactii similare, si au o bogata experienta promovarea pe bursa americana a companiilor din Europa de Est. Rolul nostru este unul de consultant strategic, care va coordona intregul proces: de la identificarea modalitatii de listare, prezentarea companiei catre investitorii institutionali, companii de investor relations, auditori, juristi si alti participanti ai pietii de capital pana in momentul cand compania devine publica. Impreuna cu partenerii americani, organizam road show-uri cu investitori institutionali si privati pentru atragerea de capital. In acelasi timp oferim servicii de management consulting noului consiliu de administratie pentru indeplinirea cerintelor si formalitatilor obligatorii unei companii publice.

Wall-Street: Cat de deschise sunt companiile romanesti la aceasta alternativa?

IIS Consult: In acest moment suntem in negocieri avansate cu cateva companii romanesti, interesate de listare prin fuziune inversata. Din experienta acumulata pana acum, actionarii majoritari ai companiilor cu care am discutat au fost interesati de acest tip de finantare alternativa prin piata de capital.

Wall-Street: De ce recomandati piata americana, in defavoarea celei romanesti?

IIS Consult: Noi speram ca piata de capital din Romania sa se relanseze pe baza experientei practice din alte state. In viitorul apropiat putem vorbi despere listari duble sau multiple ale companiilor pe diferite burse internationale cat si pe cea romaneasca. Piata americana de capital este cea mai dezvoltata, lichida si flexibila piata de capital din lume. Diferite studii si analize au accentuat rolul deosebit de important al acesteia in finantarea companiilor. Lichiditatea este unul din cei mai importanti indicatori al unei piete de capital. Din acest motiv piata romaneasca mai are mult de parcurs, pana a se considera o alternativa viabila la finantarea bancara pe plan local.

Cine sunt partenerii Integrated Investment Solutions



Vadim Bordian este Managing Partner – Investing and capital raise. Ofera asistenta echipei de vanzari, elaboreaza studii si analize, este specialist in produse si strategii pe piata de capital. Are experienta in relatii cu investitorii pentru companii listate in Statele Unite din 2007 si experienta in managementul riscurilor bancare la UBS Investment Bank, Zurich pana in 2010.

Mihai Hancu este Managing Partner – Investment and Sales. Se ocupa de consultanta de investitii pe diverse piete financiare, oferirea de cursuri de analiza tehnica si managementul riscului. Are experienta in consultanta si management din 2005 si pe piata de capital din anul 2004. A lucrat la companii precum Intercapital Invest sau Bursa Romana de Marfuri.

Radu Jitaru
este Chief financial and operating Officer. Este responsabil de website, de asigurarea contabilitarii, managementului financiar-contabil, asigurarea consultantei pe linie financiar-bancara. Pe langa experienta de 13 ani in webdesign si dezvoltare proiecte web, are peste 7 ani de experienta in finante-banci si macroeconomie.Alaturi de Mihai Hancu este unul dintre fondatorii firmei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri