Veniturile totale ale CNVM au urcat anul trecut cu 27%, la 52,3 milioane lei (12,3 milioane euro), in principal datorita cresterii rulajului la BVB, dar cheltuielile au sarit cu 53%, la 50 milioane lei (11,8 milioane euro), ca urmare a majorarii cu 64% a costurilor cu personalul, scrie Mediafax.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a inregistrat in 2010 venituri totale de 41,1 milioane lei si cheltuieli totale de 32,7 milioane lei, iar pentru anul 2011 estima venituri si cheltuieli de cate 59,8 milioane lei.

Incasarile au urcat anul trecut cu 14,6%, la 43,9 milioane lei (10,3 milioane euro), iar cheltuielie curente au crescut cu aproape 52%, la 49,5 milioane lei (11,6 milioane euro).

Astfel, CNVM a incheiat anul cu un deficit de 5,6 milioane lei, care a fost acoperit pe de o parte din lichiditatile pe care Comisia le mai are. Soldul conturilor de disponibilitati a scazut anul trecut de la 8,3 milioane lei la 2,1 milioane lei.

"Realizarea veniturilor pe anul 2011, sub nivelul prognozat initial, a fost determinata in primul rand de lipsa ofertelor publice de cumparare/preluare, oferte luate in considerare la intocmirea bugetului pe anul 2011, in conformitate cu programul de privatizare anuntat pe parcursul anului 2010 pentru anul care urma (...) Gradul de realizare a cheltuielilor la 31.12.2011 a fost de 83,72% fata de prevederile trimestriale cumulate, respectiv 50 milioane lei, rezultand o economie de 9,7 milioane lei", se arata in raportul pentru anul trecut.

Cele mai mari incasari au provenit din cota aplicata tranzactiilor derulate pe pietele reglementate si pe sistemele alternative de tranzactionare (8,3 milioane lei) si din cota pe activele nete ale fondurilor, ale celor cinci SIF-uri si al Fondului Proprietatea (27,3 milioane lei). Comisia a incasat in 2010 o suma de 4,9 milioane lei din tranzactiile pe pietele reglementate si pe sistemele alternative de tranzactionare, iar din cota aplicata activelor fondurilor a primit 16,2 milioane lei.

Cea mai mare pondere in cheltuieli au avut-o costurile cu personalul, care au urcat cu 64%, la 42,9 milioane lei (10,1 milioane euro), suma din care salariile au reprezentat 35,5 milioane lei (8,3 milioane euro). Astfel, Comisia a platit salarii cu 73,6% mai mari decat cele din 2010, cand acestea au insumat 20,4 milioane lei.

"Resursele provenind din cote si tarife pot fi utilizate exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor de functionare a autoritatii si nu pentru efectuarea de plati suplimentare constand in acordare de despagubiri", se arata in raportul pentru anul trecut.

CNVM nu a precizat in raportul anual daca in 2011 au fost facute angajari si nici nu a spus cati salariati are.

Ziarul Financiar a scris, joi, ca anul trecut Carmen Negoita, unul dintre cei doi vicepresedinti ai CNVM, a incasat o indemnizatie de aproape 638.000 lei (150.000 de euro), potrivit declaratiei de avere a sotului acesteia, Liviu Negoita, fostul primar al Sectorului 3. In declaratie nu este precizat daca este vorba despre o suma bruta sau neta.

De la finele anului 2010 CNVM este supusa procedurii de executare silita din partea investitorilor FNI, iar pana la sfarsitul anului trecut au fost depuse cereri de executare silita in suma totala de 52,8 milioane lei. Fata de cele 1.643 dosare de executare silita existente pana in prezent, Comisia a formulat cereri de suspendare si contestatii la executare, aflate in diferite stadii de solutionare in cadrul instantelor de judecata.

Totodata, Comisia mentioneaza ca nu exista posibilitatea cuantificarii solicitarilor totale de despagubire.

"Pana la data elaborarii prezentului raport de activitate (mai 2012), un numar de 4.901 investitori au solicitat prin executori judecatoresti despagubiri in suma de 20 milioane euro. Daca ne raportam la numarul total al pagubitilor de aproximativ 130.000, fata de numarul celor care au solicitat deja despagubiri (4.901), se poate estima suma exorbitanta ce ar trebui suportata de CNVM, in conditiile in care prin bugetul de venituri si cheltuieli se stabilesc resurse reprezentand aproximativ 10 milioane euro anual", se arata in raportul anual.

Ca urmare a blocarii contului de disponibilitati deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, incepand cu data de 27 decembrie 2010, CNVM s-a aflat in imposibilitatea onorarii datoriilor catre furnizorii de utilitati, de bunuri si servicii, a rambursarii ratei catre Banca Mondiala, aferente unui Acord de Imprumut Subsidiar. Totodata, Comisia nu a putut achita contributiile catre organizatii internationale ale reglementatorilor din care face parte (IOSCO si ESMA), precum si cautiunile solicitate in vederea suspendarii viitoarelor executarii silite din partea investitorilor FNI.

La mijlocul anului trecut, legislativul a emis doua legi prin care s-au instituit unele masuri speciale prin care conturile CNVM si AVAS sa nu poata fi executate silit. Ulterior, la inceputul lunii iulie, Guvernul a trecut sediul Comisiei in proprietatea publica a statului pentru ca institutia sa nu riste sa ramana fara un imobil in care sa isi desfasoare activitatea. Sediul Comisiei ar fi putut fi executat silit de pagubitii din dosarul FNI pe care Comisia trebuie sa ii despagubeasca.

"Creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor si autoritatilor publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare in scopul indeplinirii atributiilor si obiectivelor legale ale acestora. Cu toate ca cele doua legi mentionate au menirea de a permite functionarea CNVM, totusi se inregistreaza o avalansa a solicitarilor executorilor judecatoresti de poprire a sumelor existente in conturile CNVM, de executare silita a spatiilor reprezentand parte a sediului CNVM, precum si de poprire a sumelor datorate CNVM de catre entitatile reglementate/supravegheate de pe piata de capital, in conformitate cu prevederile legale in vigoare", mentioneaza Comisia in raport.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri