Pretul petrolului a urcat cu 8,3% in luna iulie reusind astfel sa recupereze intr-o singura luna jumatate din scaderea inregistrata in T2, potrivit unui raport al grupului financiar Noble Securities. In aceeasi luna, leul s-a devalorizat cu 6% fata de dolar, in vreme ce pretul carburantilor in Romania a urcat cu 4,5%.
Potrivit analistilor Noble Securities pretul petrolului este determinat in prezent de trei factori principali: „Criza din Europa, ritmul economiei americane si situatia din Iran. Economia SUA a evoluat, in general, in jurul unor parametrii estimati, situatia din Iran nu a cunoscut schimbari majore in aceasta perioada, astfel ca cel mai important si influent factor a fost reprezentat de criza din Europa, care a doborat petrolului cu aproape 30% din aprilie si pana catre finele lunii iunie”, spune Victor Safta, director general Noble Securities, sucursala Romania

Pe parcursul intregului an 2012, pretul petrolului a fost foarte volatil: in primul trimestru a crescut cu 13,8%, apoi a scazut cu 20,76% in trimestrul al doilea, iar ulterior, intr-o singura luna (cea curenta), a recuperat aproape jumatate din aceasta scadere: in luna iulie, pana marti, 31 iulie, ora 12.00, pretul petrolului Brent (relevant pentru Europa) a crescut cu 8,29 %, pana la 105,59 USD/baril.

Dupa cateva scaderi in lunile mai-iunie, preturile carburantilor comercializati in Romania (dependente de pretul international al petrolului si de cursul USD/RON) au crescut in luna curenta cu aproximativ 4 - 4,5% ; considerand ca in iulie, leul a pierdut pe pietele financiare 6,11% in fata dolarului american, iar pretul petrolului a crescut cu 8,29%, reiese ca majorarile respective ale preturilor benzinei si motorinei reflecta inca partial cresterile din iulie ale celor doua componente mentionate, considera analistii Noble Securities Romania.

Acestia adauga faptul ca pe termen scurt, pretul petrolului va ramane volatil, avand in vedere in special criza din Europa dar si situatia din Iran, care in orice zi poate evolua radical in orice directie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri