Bursa a incheiat in scadere cu 0,7%, trecand pe rosu chiar in ultima ora, sub presiunea corectiilor de pe pietele externe, unde investitorii au fost dezamagiti de presedintele BCE, Mario Draghi, care nu a anuntat nicio masura de contracarare a crizei datoriilor statelor din zona euro.
Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii usoare in cadrul unor transferuri cu volume reduse, pana aproape in ultima ora a sedintei. Cu putin inainte de ora 16:00, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) a dezamagit pietele intr-o conferinta de presa si nu a anuntat nicio masura de contracarare a crizei datoriilor din zona euro. Bursele internationale au trecut rapid pe rosu, iar miscarea a fost urmata si de piata de la Bucuresti, potrivit Mediafax.

"Investitorii se asteptau (ca BCE- n.r.) sa cumpere bonduri ale tarilor cu probleme, pe langa o taiere de dobanda. Dobanda nu a taiat-o, «dar sa ne zica ceva de bonduri»", a comentat un broker.

La scurt timp dupa trecerea pe rosu, pe plan local a aparut si informatia potrivit careia Curtea Constitutionala a amanat pana in 12 septembrie anuntarea unei decizii privind referednumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale.

Brokerii spun ca spre deosebire de cursul de schimb bursa nu a fost afectata de anuntul Curtii, mai ales pentru ca investitorii de la BVB nu au reactionat vizibil la suspendarea presedintelui Traian Basescu sau la rezultatele votului referendumului.

Desi cotatiile titlurilor de la BVB s-au intors pe scadere, volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse in majoritatea cazurilor.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,98%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,07% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in scadere cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,45% sub ziua precedenta.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere cu 1,06%.

Investitorii au transferat in total actiuni de 26,7 milioane lei (5,8 milioane euro), suma din care 83% a reprezentat valoarea transferurilor cu titluri Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 22,1 milioane lei (4,8 milioane euro). Astfel, lichiditatea pietei este cu 17% sub rulajul sedintei precedente, de 32,2 milioane lei (7 milioane euro).

Cu titlurile Fondului Proprietatea au fost realizate 0,21% din actiuni, in valoare de 15,1 milioane lei. Cel mai mare pachet de actiuni a fost cedat la un pret cu numai 0,1% sub inchiderea de miercuri, in timp ce pachetul mai mic a fost transferat la un pret cu 0,48% mai redus decat ultima cotatie de miercuri.
Pe piata principala, actiunile au incheiat in scadere cu 0,48%, la 0,52 lei, si au consemnat un rulaj de 7 milioane lei.

Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville, arata ca dupa ce pe 26 iunie actiunile FP au atins cel mai redus nivel din acest an, pretul a intrat pe un trend ascedent si a urcat cu aproximativ 20%.

"Trendul este comparabil cu evolutia unora din cele cinci SIF-uri. Dintre motivele aprecierii titlurilor FP putem sa insiruim achizitiile efectuate de Manchester Securities, care a cumparat de la inceputul lunii iulie peste 0,26% din actiunile Fondului, dar si pasii importanti in rezolvarea situatiei de la Hidroelectrica, vizita reprezentantilor bursei din Varsovia si discutiile recente legate de vanzarea participatiei statului, de 13,7% din Electrica Muntenia Sud (EMS) catre ENEL. Fondul Proprietatea detine 12% din EMS", a declarat Gherghe.

Exceptand titlurile Fondului Proprietatea, transferuri mai mari de 500.000 de lei au mai inregistrat doar actiunile Erste (1,2 milioane lei), SIF Transilvania (638.000 de lei) si Banca Transilvania (607.000 de lei).
Analistul crede ca cresterea rulajelor titlurilor Erste in ultimele sedinte este determinata de publicarea rezultatelor financiare semestriale, care au determinat si amplificarea volatilitatii.

Totodata, el spune ca actiunile cu rezultate bune au reusit sa intoarca o parte din corectiile din perioada mai-iunie, dar in prezent sunt intr-o consolidare.

"In aceasta categorie includem SIF-urile, Fondul Proprietatea, OMV Petrom si Banca Transilvania. Fiind o perioada a anului in care volumele sunt mai scazute in comparatie cu restul anului nu cred ca trebuie sa ne alarmam si consideram ca momentul cresterii volumelor de tranzactionare va fi sfarsitul lunii august, atunci cand investitorii vor reanaliza portofoliile si vor face ajustarile necesare", a mai spus Gherghe.

Tranzactiile de pe piata Rasdaq au cumulat 352.000 de lei, valoare de 3,5 ori peste rulajul de miercuri, de aproape 100.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 62% de o tranzactie cu 13% din actiunile procesatorului de lactate Lactido Craiova (LACU), in valoare de 219.000 de lei. Titlurile au fost cedate la pretul de 2,8 lei, cu 7,7% peste cotatia precedenta.

Pe segmentul produselor structurate au fost realizate tranzactii de 4,7 milioane lei (1 milion de euro) pana la inchiderea pietei principale. Transferurile cu produse structurate se incheie la ora 18:30, spre deosebire de piata de actiuni, unde operatiunile sunt oprite la ora 16:45.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in picaj cu pana la 2%, iar pietele din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii cuprinse intre 0,3% si 1,6%. Draghi a semnalat, joi, la finalul unei sedinte de politica monetara, ca BCE va actiona impreuna cu guvernele zonei euro pentru a cumpara obligatiuni suverane. Seful BCE nu a dat detalii in privinta programului, afirmand ca acestea urmeaza sa fie stabilite in urmatoarele saptamani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri