Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a crescut cu 0,31%, intr-o piata in care atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni, iar titlurile Fondului Proprietatea au asigurat peste jumatate din lichiditate, scrie Mediafax.
In primele minute piata a scazut cu aproape 1%, in conditiile in care era o diferenta notabila intre preturile de cumparare si cele de vanzare ca urmare a scaderilor de joi. Astfel, unii investitori au decis sa vanda, desi ordinele erau pentru volume reduse de actiuni. Ulterior, odata cu accelerarea cresterilor pe bursele vest-europene, cotatiile de la BVB au inceput sa revina usor, iar dupa ora 11:00 bursa a trecut pe verde.

In sedinta precedenta, piata locala a coborat cu 0,7%, vizibil mai putin decat bursele vest-europene, care au scazut cu pana la 2,7%. Corectiile de joi au venit pe fondul dezamagirii investitorilor, care se asteptau ca presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, sa anunte masuri cu impact puternic pentru sustinerea economiei europene si combaterea crizei datoriilor.

Spre deosebire de cursul de schimb, bursa nu a fost afectata joi de informatia potrivit careia Curtea Constitutionala a amanat pana in 12 septembrie anuntarea unei decizii privind referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale. De altfel, preturile actiunilor nu au fost influentate vizibil nici de suspendarea presedintelui sau de rezultatele votului referendumului.

Curtea a decis, vineri, sa preschimbe pentru 31 august termenul stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului.

Unii brokeri cred ca un efect al tensiunilor politice asupra bursei este lichiditatea redusa, si asa afectata de perioada de vacanta, pentru ca investitorii se uita la riscul de tara si atunci nu vor sa mai aloce prea mult pe Romania sau, din contra, ar cam reduce expunerile.

"In mod cert, incertitudinile politice pun presiune pe investitori si ii fac sa nu reactioneze imediat conform tendintei din pietele externe.Volumele nu sunt mari, ceea ce este explicabil. Intr-o tara in care situatia politica este incerta, iar guvernatorul bancii centrale declara ca au existat multi investitori care au vandut titluri de stat, piata de capital are de suferit din punctul de vedere al lichiditatii", a declarat pentru Mediafax directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 21,4 milioane lei (4,6 milioane euro), suma cu 20% sub rulajul sedintei anterioare, de 26,7 milioane lei (5,8 milioane euro).

Titlurile SIF-urilor si actiunile Fondului Proprietatea au fost printre primele care au revenit vineri pe verde, iar la inchiderea sedintei plasau indicele BET-FI cu 1,27% peste nivelul de la finalul zilei anterioare.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,27%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,62% peste nivelul din sedinta precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-BK avansa cu 0,5%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,03%.

Cu transferuri in valoare cumulata de 11,9 milioane lei, actiunile Fondului Proprietatea au acoperit 56% din rulajul pietei. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,5225 lei, pret in crestere cu 0,48%. La acest pret a fost realizat si un deal, de 2,4 milioane lei.

"Reintrarea fondului Manchester Securities la cumparare (la inceputul lunii iulie - n.r.) a strans mult mai multi investitori la cumparare, iar pretul a crescut de atunci cu aproximativ 13%. Cred ca perspectivele pozitive de iesire din insolventa, cat de curand, a Hidroelectrica, precum si vizita la Bucuresti a presedintelui Bursei din Polonia au mai inlaturat temerile investitorilor, aparute imediat dupa anuntul insolventei Hidroelectrica. Cresterea poate continua in sedintele urmatoare, deocamdata neexistand un semnal ca cei care cumpara ar fi obosit", a afirmat brokerul.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai inregistrat doar actiunile SIF Oltenia (4,9 milioane lei), Erste (1,3 milioane lei), SIF Moldova (744.000 de lei) si SIF Transilvania (604.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 84.000 de lei, valoare de patru ori mai redusa decat lichiditatea de joi, de 353.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai tranzactionate, cu operatiuni de 22.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1%, la 0,1208 lei.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 3%, recuperarea fiind sustinuta si de unele date peste assteptari privind numarul locurilor de munca din SUA exceptand sectorul agricol.

"De fapt s-a produs o marcare de profit (in sedinta de joi - n.r.) dupa ce indicii se apreciasera mai multe zile tot dupa un discurs al lui Draghi (presedintele BCE - n.r.). Astazi, pietele sunt destul de optimiste pentru ca BCE da asigurari ca va face orice ca sa sustina euro. Ideea este ca aceste declaratii trebuie sa fie sustinute cu fapte. Daca nu vor aparea aceste fapte cat de curand, investitorii isi vor pierde rabdarea si se vor repezi in piata sa isi inchida pozitiile", a mai spus Murgoci.
In crestere, de pana la 2,5%, erau si majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri