“Decat sa ascultam declaratii politice, mai bine ne uitam pe cifrele companiilor” – aceasta a fost reactia unui broker pus in fata inca unei luni in care “chinurile” stabilirii unui presedinte al Romaniei vor continua. In ciuda prelungirii incertitudinii politice, investitorii si traderii de pe bursa par mai speriati de scaderea numarului tranzactiilor, decat de o eventuala prabusire a cotatiilor in urmatoarele patru saptamani.
Joi, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a anuntat ca amana pana pe 12 septembrie decizia privind validarea sau invalidarea referendumului, in vreme ce vineri judecatorii au anuntat ca se intrunesc in 31 august pentru a analiza actele pe care le-au solicitat Guvernului.

“Aceasta amanare a CCR nu ma face sa imi schimb in niciun fel perspectiva asupra pietei, sau sa reactionez altcumva fata de cum as fi reactionat in mod normal in aceasta perioada. Din punctul meu de vedere, al investitorului cu un orizont de timp ceva mai lung, lucrurile se vor echilibra inevitabil, iar aici ma refer atat la cursul de schimb cat si la cotatiile din piata. Oricum, in niciun caz nu ma astept sa vedem o cadere puternica a cotatiilor pe BVB din cauza ca mai asteptam inca o luna pana sa aflam cine este presedintele”, spune Ion Mihalache, investitor pe Bursa de la Bucuresti.

Nici profesionistii nu par sa aiba o parere cu mult mai diferita. Acestia recomanda investitorilor sa fie mai degraba atenti la rezultatele financiare ale companiilor, decat la disputele politice.

Cel mai bun sfat pentru investitori este sa isi faca propria analiza a rezultatelor financiare care urmeaza, pentru ca fundamental exista destule actiuni care arata bine. Decat sa ascultam discutii politice, mai bine ne uitam pe cifre in aceasta perioada. Bineinteles ca starea de incertitudine nu este benefica nici bursei, nici economiei, insa aceste probleme afecteaza mai degraba lichiditatea bursei decat cotatiile actiunilor. Ca dovada, aseara (n.red. joi) s-a anuntat decizia CCR, iar vineri bursa creste”, a declarat Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.

Pe langa faptul ca principalii indici ai BVB au inchis sedinta de vineri in crestere, si luna iulie, cea in care s-a desfasurat campania electorala pentru referendum, a fost una pozitiva pentru piata de capital. BET, principalul indice al bursei, a urcat luna trecuta cu 4,5%, in vreme ce SIF-urile si Fondul Proprietatea au castigat in medie 8%.

Mai mult, intr-o nota trimisa investitorilor de catre analistii Erste la inceputul lunii august, acestia mentioneaza ca isi mentin perspectiva pozitiva pentru piata romaneasca si speranta ca turbulentele politice nu vor avea un efect de durata asupra pretului actiunilor.

“Nu pot spune ca am observat o tendinta generala in randul investitorilor straini de-a lungul ultimelor luni. Au fost atat investitori care au iesit, dar si care si-au marit expunerea. Conteaza mult in aceasta perioada si rezultatele financiare ale companiilor. Pentru sectorul bancar urmeaza o perioada foarte dificila, cu probabil inca un trimestru sau doua de rezultate slabe. In privinta Fondului Proprietatea, un semnal pozitiv va fi iesirea Hidroelectrica din insolventa pana la sfarsitul anului”, considera Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank.

Bancile au deschis sezonul raportarilor semestriale in acest an. BRD, a doua cea mai mare companie listata, a trecut pe pierdere in cel de-al doilea trimestru, in vreme profitul Banca Transilvania a urcat cu 27%. Celelalte companii isi vor anunta rezultatele in urmatoarele doua saptamani.

“Dupa ce ca suntem in perioada de vara, cand oricum putini investitori mai tranzactioneaza, acum vine si aceasta lipsa de strategie si coerenta la nivel politic. In plus, multi investitori prefera acum sa isi tina banii in valuta, incercand sa se protejeze de fluctuatiile cursului de schimb. Oamenii de pe bursa asteapta un proiect economic concret. Pana acum am vazut doar idei economice cu caracter social”, a concluzionat Nicolae Ghergus, presedinte societatii de brokeraj Confident Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri