Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,95%, dupa doua sedinte de cresteri usoare, intr-o piata apatica, in care operatiunile au cumulat doar 6,7 milioane lei si lichiditatea a coborat astfel la cel mai redus nivel din ultimele aproape trei saptamani.
Piata a debutat in stagnare, iar in primele doua ore cotatiile au fluctuat intre cresteri usoare si scaderi, in conditiile in care si bursele mature din Europa au avut o evolutie incerta, relateaza Mediafax.

In a doua parte a zilei, desi bursele vest-europene s-au stabilizat pe verde, piata de la Bucuresti a ramas pe scadere usoara, in conditiile in care unii vanzatori au plasat ordine la preturi mai mici pentru a reusi sa vanda actiunile respective.

"Piata se afla intr-o stare de vacanta si din cand in cand se vad cateva ordine mai mari ale investitorilor straini in special. In general, majoritatea investitorilor se afla intr-o stare de asteptare deoarece exista o contradictie intre evolutia pietelor externe si realitatea din Europa. In astfel de situatii, investitorii devin foarte precauti si reticenti, iar in cel mai bun caz se aleg cateva actiuni cu fundamente foarte bune pe care incep timid sa construiasca sau sa consolideze expunerea. Contextul politic de la noi se adauga situatiei europene, dar influenta este marginala. Doar in cazuri extreme vom vedea si pe bursa variatii semnificative. Momentan, asteptarile pe plan european sunt foarte mari, ceea ce duce si pietele pe un minitrend pozitiv, iar o neconfirmare a acestora va duce la o corectie importanta", a declarat pentru Mediafax seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Astfel, la inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,1%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,01% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In scadere usoara, cu 0,57%, era si indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,04%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,98% sub inchiderea zilei precedente.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de doar 6,7 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare cu 14% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro). Un rulaj mai redus a fost inregistrat la 20 iulie, cand transferurile au insumat doar 4,8 milioane lei (putin peste 1 milion de euro).

"Orice piata care inregistreaza volume extreme de mici nu poate fi analizata sau comentata foarte mult. Practic, orice este posibil in astfel de situatii si nu cred ca explicatiile sunt relevante", a conchis brokerul.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) si Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 1,5 milioane lei si, respectiv, 1,4 milioane lei. Cele doua titluri au asigurat, astfel, 45% din lichiditatea pietei actiunilor. Cotatia actiunilor SIF Transilvania a scazut cu 0,91%, la 0,488 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu 1,24%, la 0,5185 lei.

Titlurile Contor Group Arad (CGC) au revenit marti la tranzactionare dupa ce au fost suspendate in mai 2011, cand firma a intrat in insolventa. Intre timp, a fost intocmit si acceptat un plan de reorganizare a firmei, care apoi a fost contestat in instanta de unii creditori, insa contestatiile au fost respinse. La reluarea transferurilor, cotatia a urcat cu 15%, variatia maxima admisa pentru majoritatea actiunilor de la BVB. Astfel, pretul a ajuns la 0,0276 lei, pe un rulaj de aproape 23.000 de lei.

Rulaje de peste 200.000 de lei au mai inregistrat doar actiunile Erste (1 milion de lei), OMV Petrom (536.000 de lei), SIF Oltenia (452.000 de lei) si BRD (327.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 10,5 milioane lei (2,3 milioane euro), valoare cu 34% peste rulajul de luni, de 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro). Lichiditatea a fost dominata din nou de un deal cu actiuni ale procesatorului de lactate Albalact (ALBZ), de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro).

Petru Ciurtin, tatal presedintelui CA si directorului general al Albalact, Raul Ciurtin, a transferat 15,87% din titlurile companiei catre firma Crisware Holdings Limited, inregistrata in Cipru. Tranzactia a venit la o zi dupa ce fiul sau a transferat pachetul de 11% din titluri detinut tot catre aceeasi firma din Cipru.

Raul Ciurtin a declarat pentru Mediafax ca transferurile reprezinta o reasezare de pozitii, iar firma din Cipru este detinuta de el.

Deal-ul de marti a fost realizat la acelasi pret cu cel de luni, respectiv, la 0,1 lei/actiune, cu 17,22% sub cotatia de luni de pe piata principala si, totodata, similar valorii nominale a titlurilor.

Pe piata principala, actiunile Albalact au incheiat ziua in crestere cu 4,21%, la 0,1261 lei, pe un rulaj de aproape 80.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris avansau cu 0,5% si, respectiv, cu 1,2%, iar piata de la Londra era in stagnare. Bursele din Europa Centrala si de Est evoluau incert si inregistrau variatii reduse.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri