Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,44%, in linie cu bursele vest-europene, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au acoperit aproape jumatate din lichiditate, potrivit Mediafax.
Piata a debutat in scadere nesemnificativa, iar in prima parte a zilei cotatiile au fluctuat intre cresteri usoare si scaderi in cadrul unor transferuri cu volume reduse de actiuni.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 15,4 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat lichiditatea sedintei anterioare, de numai 6,7 milioane lei (1,4 milioane euro).

"Volumele scad deoarece nu sunt stiri care sa anime piata si, momentan, nu este interes mare pentru actiuni. Mai sunt ceva tranzactii mai mari, dar acolo este ceva punctual, pe pachete, si este vorba doar un investitor mare sau doi. In rest, toata lumea sta si se uita. Cat despre investitori straini, poate doar sa apara cate unul, dar nu vezi doi in aceeasi zi. Referendumul nu a rezolvat situatia politica din Romania si strainii stau in expectativa, pozitia fiind urmata si de multi investitori locali. Volumele vor creste usor in septembrie, deoarece pana atunci cam toata lumea este in concediu si nu se iau pozitii. Ar trebui sa avem volume in crestere odata cu toamna si cu cat ne apropiem de alegerile parlamentare si se vor da ceva prognoze. Totul este sa fie progres, sa se rezolve telenovela referendumului", a declarat directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 7,4 milioane lei, suma din care 5,1 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Aceste titluri au asigurat 48% din rulajul bursei. Pretul pe piata principala a scazut cu 0,58%, la 0,5155 lei, iar deal-ul a fost realizat la 0,5165 lei, cotatie cu 0,39% sub nivelul de marti.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,85%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,7% sub nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In scadere usoara, cu 0,46%, era si indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,42%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a incheiat in crestere cu 0,42%.

Investitorii nu au reactionat vizibil la rezultatele financiare anuntate miercuri dimineata de OMV Petrom (SNP), astfel ca pretul a scazut foarte usor in deschidere, cu 0,13%. Ulterior, scaderea s-a dus la 1,04%, pretul inchizand la 0,382 lei. Aceste titluri au consemnat al cincilea rulaj din piata, de 729.000 de lei.

Cu actiunile companiei petroliere a fost realizat si un deal, de 1,9 milioane lei, la un pret cu 1,55% sub inchiderea de marti.

OMV Petrom a avut in primul semestru un profit net de 2,02 miliarde lei (461,7 milioane euro), in crestere cu 16%, dupa ce in al doilea trimestru castigul a scazut cu 29%, la 643 milioane lei (145,3 milioane euro), iar vanzarile au urcat in primele sase luni cu 19%, la 12,2 miliarde lei (2,78 miliarde euro).

"Daca ne uitam la anul trecut, profitul la primul semestru era cu 16% mai mic si cotatia era la 0,4 lei/actiune, adica mai sus decat acum. Desi rezultatele pe al doilea trimestru din 2012 sunt la jumatate fata de cele pe primele trei luni, putem spune mai degraba ca nu se vinde actiunea Petrom. Dezamagirea este, mai degraba, pe termen scurt, in cateva saptamani actiunea OMV Petrom ar trebui sa incorporeze estimarile pentru rezultatele pe al treilea trimestru si sa revina pe crestere. Deocamdata, urmatoarea limita de pret de atins este la 0,41 lei. In momentul acesta, actiunea este pe semnal de cumparare din punct de vedere al analizei tehnice", a mai spus brokerul.

Atentia unora dintre investitori a fost axata si pe actiunile dezvoltatorului imobiliare Impact (IMP), prin 11 operatiuni fiind tranzactionate titluri reprezentand cumulat 5,9% din capitalul social. Transferurile au cumulat 1,2 milioane lei. Operatiunile au fost realizate la orele 14:38, 14:54 si 15:04.

Ultima tranzactie a fost realizata la pretul de 0,1206 lei, similar ultimei cotatii de marti, iar cel mai mare pachet a fost transferat la 0,1207 lei/actiune.

Brokerii cred ca actiunile au fost tranzactionate intre doi sau mai multi investitori mai mari, deoarece au fost transferate pachete importante de actiuni in intervale scurte de timp, iar titlurile Impact de regula inregistreaza rulaje foarte reduse.

Inaintea deschiderii, BVB a decis sa opreasca actiunile Oltchim (OLT) de la tranzactionare pentru "mentinerea unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi", fiind asteptat un anunt privind privatizarea companiei. Pana la inchiderea zilei, Oltchim nu a transmis niciun comunicat catre Bursa.

Conform unui memorandum al Guvernului, conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului va fi efectuata pana la finele lunii august, iar licitatia de vanzare a actiunilor detinute de stat la combinatul chimic va fi organizata pana la 15 septembrie.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%, fiind influentate pe de o parte de unele rezultate financiare sub estimari prezentate de mai multe companii pentru al doilea trimestru, dar si de revizuirea in jos a estimarilor privind cresterea economica si inflatia din Marea Britanie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri