Conversia in actiuni a datoriei Oltchim (OLT) fata de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului va fi efectuata pana la finele lunii august, iar licitatia de vanzare a actiunilor detinute de stat la combinatul chimic va fi organizata pana la 15 septembrie, conform unui memorandum al Guvernului.
Documentul include calendarul ofertei de vanzare a actiunilor detinute de statul roman la Oltchim Ramnicu-Valcea, potrivit Mediafax.

Conform calendarului, pana la 31 august 2012 va fi efectuata conversia creantei AVAS fata de S.C. Oltchim, va fi intocmit un protocol intre OMV Petrom și Ministerul Economiei privind optiunea de achizitionare de active ale rafinariei Arpechim, detinute de Petrom, de catre potentiali investitori implicati in procesul de privatizare, iar licitatia pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la combinatul chimic va fi organizata pana la 15 septembrie 2012.

Oltchim se numara printre primele companii de stat pentru care Guvernul a anuntat ca va avea management privat.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania. PCC detine 18,32% din actiuni, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

In luna aprilie, companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj, firma detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, au depus oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.

Ministerul Economiei anunta atunci ca privatizarea combinatului va fi una combinata, respectiv negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic.

La inceputul lunii martie, Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de AVAS, care se ridica la aproximativ 135 milioane euro, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.

Potrivit unui document oficial, redactat la jumatatea lunii martie, Guvernul vrea sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA.
Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.

Cumparatorul Oltchim va trebui insa sa isi asume si o serie de investitii de mediu si retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013-2014 fiind de 682,6 milioane euro, la platformele Ramnicu Valcea si Bradu (308,3 milioane euro) si la rafinaria Arpechim (374,2 milioane euro). Odata cu achizitionarea Arpechim, rafinarie detinuta de OMV Petrom, investitorul ar putea fi insa obligat sa preia si obligatii de mediu ale OMV Petrom, care inca nu sunt cuantificate.

Preluarea Arpechim va fi discutata insa doar dupa privatizarea Oltchim, cumparatorul urmand sa negocieze direct cu OMV Petrom.
Arpechim este principalul furnizor de materii prime al Oltchim.

Combinatul chimic a inregistrat in primul trimestru pierderi de 82,8 milioane lei (19 milioane euro), fata de un rezultat negetiv de 2,64 milioane lei in primele trei luni din anul precendent, si venituri mai mici cu 49,3%, la 263,4 milioane lei.

Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, in principal catre Electrica, banci si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Combinatul chimic a inregistrat pierderi din 2007 pana anul trecut, in valoare totala se ridica la 1,01 miliarde de lei. Ultimul an in care combinatul a avut profit a fost 2006, dar castigul a fost modest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri