Industria auto este noua tina a traderilor si investitorilor din Europa, care mizeaza pe o prabusire a profitabilitatii principalilor producatori de automobile de pe continent. Presati sa scada preturile din cauza competitiei foarte puternice si a crizei din zona euro, grupul Fiat a declarat prin vocea CEO-ului Sergio Marchionne ca situatia din prezent este o „baie de sange”, scrie Financial Times.
Ordinele de vanzare in lipsa (short-selling) pentru actiunile companiilor auto au depasit maximele ultimelor doi ani in Europa.

Investitorii care fac short-selling mizeaza pe scaderea pretului unui anumit activ, in acest caz, actiunile producatorilor de autoturisme. Acestia vand actiuni pe care nu le detin, imprumutandu-le, si mizand pe faptul ca le vor putea cumpara peste cateva luni mai ieftin decat in prezent.
In general, cand o companie are peste 3% din totalul actiunilor vandute short, nivelul este considerat peste limitele normale. Cele mai mari companii auto de pe continent inregistreaza momentan un procent de 3,8% al actiunilor vandute in lipsa. Pentru comparatie, media tuturor companiilor din Europa este de 2,7%.

Investitorii se tem ca grupurile auto precum Peugeot sau Fiat, care se bazeaza pe masinile produse in serie, sunt cele mai expuse la criza din zona euro si, implicit, la scaderea marjelor profitabilitatii.

Peugeot a inregistrat o dublare a ordinelor de vanzare in lipsa in ultimul an, procentul ajungand la 14,3% din totalul actiunilor. In aceeasi perioada, actiunile au scazut cu peste 50%.

Analistii spun ca incetinirea cresterii economice din China ar putea sa aiba un impact negativ asupra producatorilor auto din Europa.

„Ne temem de expunerea pe care anumite companii o au pe China. Daca ne uitam pe informatiile din ultimele luni, vedem ca producatorii auto ofera discounturi din ce in ce mai mari, iar acest lucru le va afecta marjele de profitabilitate”, a declarat un analist.

Producatorii de automobile de lux, precum Porsche sau BMW, sunt singurii care au reusit pana acum sa evite ordinele masive de vanzare ale investitorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri