Manchester United, cel mai bogat club de fotbal din lume si cel mai popular din Anglia, s-a listat vineri pe Bursa din New York, insa IPO-ul a fost echivalentul unui meci terminat 0 – 0. Investitorii nu au parut foarte impresionati de clubul britanic, listarea nefacand altceva decat sa sustina punctul de vedere al celor care spun ca fotbalul si bursa pur si simplu nu se potrivesc.
Actiunile Manchester United au terminat ziua de vineri la pretul de 14 dolari, fara sa creasca sau sa scada – exact pretul de IPO. Avand in vedere acest nivel, clubul este evaluat la aproape 2,3 miliarde dolari.

Un alt club britanic, Tottenham, a fost primul care s-a listat vreodata pe o bursa, in 1983, scrie BBC. Impulsionate de explozia din anii ’90 a veniturilor din publicitate si drepturi TV, foarte multe echipe au luat drumul bursei, incercand sa atraga finantare de la investitori. Pana in 2000, peste 20 de cluburi de fotbal erau listate. Astazi, in afara de Manchester, doar doua cluburi din Marea Britanie mai sunt listate pe bursa: Celtic si Arsenal.

Fundamental, cluburile de fotbal sunt adevarate “gauri” care inghit bani si nu se aseamana aproape deloc cu o companie obisnuita. Situatia este caracterizata cel mai bine de Sir Alan Sugar, fost proprietar al clubului Tottenham care spune ca industria fotbalului este un fel de „economie a prunelor stoarse”. Acesta se refera la faptul ca in ciuda sumelor imense care intra in cluburi, majoritatea banilor, daca nu chiar toti, se duc pe salariile jucatorilor sau in transferurilor acestora.

Cluburile de fotbal, inclusiv cele din prima liga britanica, au inregistrat permanent pierderi, acumuland totodata datorii masive. Ca rezultat, in ultimele doua decenii, mai bine de jumatate din cluburile de fotbal din Premier League si First League au fost declarate la un moment dat insolvente.

In aceste conditii nici nu este de mirare ca un fond de investitii in cluburi de fotbal, lansat de banca Singer & Friedlander in 2007, a fost vandut pe bucati si apoi inchis cinci ani mai tarziu, dupa ce investitorii initiali isi pierdusera 40% din plasamente.

Cu doi ani in urma si Marian Iancu, fostul patrol al clubului romanesc de fotbal FC Timisoara, spunea ca intentioneaza sa listeze pe bursa un pachet de actiuni. Oferta nu s-a mai realizat, iar intre timp clubul a fost exclus din competitiile oficiale din cauza datoriilor acumulate.

Sursa imagine: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri