Veniturile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat de trei ori in primul semestru si au ajuns la 135 milioane lei (30,7 milioane euro), in principal datorita tranzactiei prin care societatea a vandut catre Erste ultimele actiuni pe care le mai detinea la BCR.
In primele sase luni ale anului trecut, SIF Banat-Crisana a consemnat venituri de 43 milioane lei.

"Valoarea vanzarilor efectuate in primul semestru din 2012 a fost de 109,3 milioane lei, din care veniturile din cedarea unor investitii financiare au fost de 75,2 milioane lei (tranzactia in numerar cu actiuni BCR reprezinta 96,97%). Veniturile din aportul actiunilor BCR la capitalul social al Erste Group Bank AG au fost de 29,6 milioane lei, vanzari actiuni pe piete externe in valoare de 4,5 milioane lei", se arata in raportul financiar semestrial al societatii de investitii financiare.

SIF a incasat dividende de 14,1 milioane lei, din care in cursul primului semestru a primit deja 7,9 milioane lei, scrie Mediafax.

Cheltuielile societatii de investitii au scazut cu 20%, la 22,6 milioane lei (5,1 milioane euro), fata de 28,2 milioane lei in prima jumatate a anului trecut.

Cheltuielile cu personalul au insumat 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu peste 5% mai mare decat cea din prima jumatate a anului trecut, de 6,4 milioane lei. Cheltuielile cu remuneratiile personalului au crescut cu 6%, la 3,1 milioane lei, iar platile pentru asigurari si protectia sociala au avansat cu 7%, la 1,2 milioane lei.

Numarul de salariati a scazut de la 72 la 69, dar remuneratiile platite au avansat la 1,78 milioane lei, de la 1,72 milioane lei in primele sase luni ale anului trecut.

Cei sapte administratori au incasat in total 300.000 de lei, fata de 234.000 de lei in primul semestru din 2011. Totodata, cei noua directori au primit cumulat 1,03 milioane lei, fata de 994.000 de lei anul trecut.

Societatea a mai platit 2,3 milioane lei pentru stimulente acordate salariatilor si administratorilor ca urmare a realizarii profitului. Suma este cu 4% peste cea din perioada similara a anului trecut, de 2,2 milioane lei. Banii au fost platiti dintr-un provizion realizat la finele anului trecut pentru "riscuri si cheltuieli pentru stimulente ce se acorda salariatilor si administratorilor ca urmare a realizarii profitului pentru anul 2011".

SIF Banat Crisana a incheiat primele sase luni cu un profit net de 96,4 milioane lei (22 milioane euro), in crestere de 6,7 ori, de la 14,23 milioane lei in primele sase luni din 2011. Astfel, societatea s-a plasat pe a treia pozitie intre SIF-uri, fiind devansata de SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3), care au consemnat castiguri de 128,86 milioane lei (29,4 milioane euro) si, respectiv, 112,73 milioane lei (25,7 milioane euro).

In prima jumatate a anului SIF Banat-Crisana a cumparat actiuni la noua companii listate la BVB in valoare cumulata de 16,1 milioane lei.

Cele mai mari achizitii au fost la Fondul Proprietatea, unde societatea de investitii financiare a cumparat titluri de 8,3 milioane lei. Alte investitii au fost in actiuni Biofarm (2,2 milioane lei), OMV Petrom (2,1 milioane lei), Transgaz (1,7 milioane lei) si Zentiva Bucuresti (900.000 de lei).

Totodata, societatea de investitii a mai cumparat actiuni de 11,8 milioane lei pe pietele externe. La finele lunii iunie, SIF Banat-Crisana avea in portofoliu titluri la 33 de companii din Franta, Spania, Germania, Finlanda, Olanda, Italia si Austria.

"Activitatea de tranzactionare pe pietele externe derulata pe parcursul primului semestru a insemnat achizitia unor pachete de actiuni emise de 37 de emitenti si vanzarea pachetelor de actiuni detinute la 20 de emitenti", se arata in raportul administratorilor.

La finele lunii iunie, societatea avea un activ net de 1,268 miliarde lei, cu 2,4% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut, de 1,3 miliarde lei.

Dupa primele doua ore ale sedintei bursiere de luni, actiunile SIF Banat-Crisana avansau cu 0,49%, la 1,035 lei, intr-o piata apatica.

Calculata la acest pret, capitalizarea bursiera a societatii de investitii este de 568 milioane lei (125,1 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri