Bursa a scazut foarte usor, cu 0,13%, intr-o piata linistita in care investitorii au continuat sa fie prudenti la tranzactionare si nu au reactionat la datele care au aratat revenirea economiei pe crestere in al doilea trimestru.
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, dupa doua trimestre consecutive de scadere, astfel ca in primul semestru economia a urcat cu 0,8% fata de aceeasi perioada a anului 2011. Datele au fost anuntate chiar la deschiderea sedintei bursiere de Institutul National de Statistica, scrie Mediafax.

Tot marti dimineata seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu Romania, Erik de Vrijer, a anuntat ca Fondul Monetar International a revizuit semnificativ in jos prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, insa anticipeaza un avans real al PIB mult mai consistent in 2013, de 3%.

In aceste conditii, atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare la BVB a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni, iar majoritatea titlurilor au inregistrat variatii reduse chiar din primele minute.

Brokerii spun ca pentru moment piata de actiuni pare sa ia in calcul o incetinire economica, precum si un mediu de afaceri incert.

"Nu este clar care este strategia guvernamentala pentru perioada urmatoare, cel putin pana la alegerile din toamna. Problemele din zona euro ar putea avea in economia romaneasca un impact mai mare decat se asteapta multi, inclusiv Guvernul. In plus, din cauza incertitudinii politice, piata noastra a fost scoasa din universul investitional pentru multi din investitorii institutionali straini care erau activi in Romania", a afirmat un broker.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,33%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut nesemnificativ, cu 0,09%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,03%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,26% sub nivelul de luni.

Investitorii nu au reactionat vizibil nici la rezultatele financiare anuntate de companiile listate, iar rulajele au continuat sa fie reduse in cazul majoritatii tranzactiilor.

"Ca sa reactioneze la rezultate, trebuie sa aiba cine sa reactioneze. Volumele raman reduse, cu cea mai multa activitate pe actiunile OMV Petrom, dupa rezultatele la semestru, precum si pe titlurile SIF-urilor, unde raportarile de profit la 7 luni au mai generat ceva interes", a mai spus brokerul.

Pe primele locuri in topul rulajelor s-au clasat actiunile OMV Petrom (3,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,2 milioane lei), Erste (1,7 milioane lei) si SIF Transilvania (1,6 milioane lei). Operatiunile cu aceste titluri au asigurat 77% din lichiditatea pietei actiunilor, de 12,4 milioane lei (2,7 milioane euro). Rulajul bursei este cu 27% mai redus decat cel din sedinta precedenta, de 17 milioane lei (3,7 milioane euro).

Actiunile Oltchim au marcat o noua zi de corectie accelerata, de 14,95%, si au ajuns la 0,5205 lei. In ultimele trei sedinte titlurile combinatului chimic au cazut cumulat cu 38,5%, coborand in fiecare sesiune cu maximul admis intr-o sedinta pentru majoritatea actiunilor de la BVB, respectiv 15%.

Cu aceste titluri au fost realizate operatiuni de 73.000 de lei, usor peste rulajele din precedente doua sedinte, de 53.000 de lei.

Volumele de actiuni Oltchim transferate si pretul au scazut vizibil intrucat foarte putini investitori mai pun ordine de cumparare, dupa anuntul privind privatizarea combinatului. Operatiunea implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 228.000 de lei, valoare de doua ori mai redusa decat rulajul de luni, de 555.000 de lei.

Actiunile Fimaro Development (FIMD) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 89.000 de lei. Titlurile au fost cedate la 8,9 lei, pret similar cotatiei precedente.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri